Dupa cinci ani de judecata, fostul senator UDMR Olosz Gergely a fost condamnat definitiv la 3 ani de inchisoare

Joi, 20 Decembrie 2018, ora 21:56
5222 citiri
Dupa cinci ani de judecata, fostul senator UDMR Olosz Gergely a fost condamnat definitiv la 3 ani de inchisoare

Fostul senator UDMR si presedinte al ANRE, Olosz Gergely, a fost condamnat definitiv la 3 ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta. Magistratii au decis confiscarea de la fostul parlamentar a sumelor de 384.000 euro si de 400.000 lei, potrivit minutei instantei.

Decizia a fost data joi seara de Inalta Curte. Olosz Gergely fusese condamnat la aceeasi pedeapsa si de Curtea de Apel Bucuresti. In acelasi dosar, Ion Bircina, finul fostului judecator al Curtii Constitutionale, in prezent secretar general al Guvernului, Toni Grebla, a fost condmanat la 1 an si 4 luni de inchisoare.

Dosarul este pe rolul instantelor din octombrie 2012, iar judecata procesului a fost tergiversata de fostul parlamentar UDMR.

In acest moment, nu se stie clar daca fostul senator se mai afla in Romania. Dupa emiterea mandatului de arestare, Olosz Gergely este asteptat sa se prezinte singur la orice sectie de politie. Daca in 24 de ore nu se preda sau politistii nu il gasesc, este dat in urmarire.

Condamanari cu suspendare

Alti doi afaceristi au primit condamnari cu suspendare si munca in folosul comunitatii: Costin Iliescu (1 an si 4 luni de inchisoare cu suspendare), si Catalin Stan (2 ani de inchisoare cu suspendare).

Un alt afacerist implicat in dosar, Ovidiu Ionel Badea, a ramas cu pedeapsa de 1 an de inchisoare cu suspendare pe care a primit-o la Curtea de Apel Bucuresti, sentinta pe care nu a contestat-o.

Acuzatiile DNA

Procurorii arata, in rechizitoriul trimis instantei, ca in perioada mai 2010 - februarie 2011, Ion Bircina, Costin Iliescu, Catalin Stan si Ovidiu Ionel Badea s-au asociat cu scopul de a cumpara influenta lui Olosz Gergely, in vederea obtinerii de contracte oneroase pentru firmele a caror activitate o coordonau prin asociere.

Demisie cu siretlic

Cazul lui Olosz Gergely este inedit deoarece fostul parlamentar a uzat de diferite tertipuri pentru a tergiversa judecarea dosarului. El a fost deputat doua mandate, in perioada 2004-2012. Din 2012 a fost ales senator. Dupa niciun an din cel de-al treilea mandat de parlamentar, Olosz Gergely si-a dat demisia din Senat spunand ca este tina unei campanii de denigrare. Efectul demisiei a fost insa mutarea dosarului sau de coruptie de la Curtea Suprema la o instanta inferioara, in speta Tribunalul Bucuresti.

Olosz Gergely si-a dat demisia din Senat pe 13 mai 2013, iar urmatorul termen din dosarul de coruptie avea stabilita data de 17 mai. Atunci, instanta urma sa constate ca patru dintre inculpati isi recunosc vinovatia si ar fi putut sa pronunte si o sentinta. Sentinta de condamnare era iminenta. In cateva luni de la mutarea dosarului la Tribunal, Olosz Gergely a fost judecat. Pe 17 iulie a fost condamnat la 7 ani cu executare.

Prima pedeapsa, anulata

Curtea de Apel Bucuresti a anulat insa in octombie 2013 condamnarea la sapte ani de inchisoare primita de Olosz Gergely la Tribunalul Bucuresti, pe motiv ca aceasta instanta nu era competenta sa judece dosarul, intrucat fostul senator avea si calitatea de avocat, ceea ce atrage competenta curtii de apel.

Dosarul s-a judecat apoi in faza de fond la Curtea de Apel Bucuresti. Dupa cum am aratat, in martie 2016, Olosz Gergely a fost condamanat la 3 ani de inchisoare cu executare. De atunci, procesul s-a desfasurat la Inalta Curte.

Citeste si:
Dacian Cioloș: „USR nu intenționează să susțină un guvern minoritar. Pare că există deja o înțelegere între PNL și PSD”
Dacian Cioloș: „USR nu intenționează să susțină un guvern minoritar. Pare că există deja o înțelegere între PNL și PSD”
Președintele USR Dacian Cioloș a declarat joi că USR va încerca în continuare să convingă PNL pentru a merge pe varianta unui guvern majoritar și o refacere a coaliției de guvernare. În...
Reacția unui fost consilier prezidențial la desemnarea generalului Ciucă pentru funcția de premier: ”Unde a luptat acest grăsuț? În bazar la Bagdad”
Reacția unui fost consilier prezidențial la desemnarea generalului Ciucă pentru funcția de premier: ”Unde a luptat acest grăsuț? În bazar la Bagdad”
Fostul ambasador și consilier prezidențial Cătălin Avramescu, a reacționat ironic într-o postare pe Facebook, după anunțul privind nominalizarea de către președintele Klaus Iohannis a...
Sursa: Ziare.com