Germania avertizează o țară vecină României: Trebuie să alegeți între Putin și UE

Miercuri, 02 Noiembrie 2022, ora 05:32
18423 citiri
Germania avertizează o țară vecină României: Trebuie să alegeți între Putin și UE
Vucic trebuie să aleagă între Putin și UE FOTO: Yahoo

De la începutul invaziei lui Vladimir Putin în Ucraina din 24 februarie 2022, aproape toate statele europene s-au aliniat la decizia occidentală de a impune sancțiuni economice Moscovei. Acum, Germania avertizează Serbia că este cazul să decidă dacă dorește să adere la Uniunea Europeană sau să intre într-un parteneriat cu Rusia.

Această opinie a fost făcută publică de un reprezentant al guvernului de la Berlin, cu câteva zile înainte ca mai multe state din Balcanii de Vest să discute despre o cooperare mai strânsă cu UE, potrivit Yahoo.

„Nevoia unei decizii trebuie să vină (din partea acestor state), având în vedere evoluțiile geopolitice”, a spus un oficial al guvernului german referitor la războiul Rusiei din Ucraina.

Economia lui Putin mai primește o lovitură: Un gigant din China pleacă din Rusia

Serbia, care a fost bombardată de alianța NATO în urmă cu două decenii, dar care acum încearcă să adere la Uniunea Europeană, s-a luptat de mult să echilibreze legăturile strânse din punct de vedere istoric cu Rusia cu aspirațiile de integrare economică și politică cu Occidentul.

”Un acord între Serbia și Rusia privind o cooperare consolidată a fost întâmpinat cu surpriză și dezamăgire și nu corespunde așteptărilor, ca și în cazul altor candidați la aderarea la UE, pentru a adopta sancțiuni împotriva Rusiei”, a spus reprezentantul german.

Serbia, candidată la aderare din 2012, a decis în septembrie să organizeze consultări regulate de politică externă privind activitățile bilaterale și multilaterale cu Rusia. Mișcarea a provocat critici dure din partea Uniunii Europene.

SUA dezvăluie cum a distrus Putin economia Rusiei: Datele dezastrului au ieșit la iveală, doar o industrie e profitabilă

Analiștii europeni au remarcat poziția ”pendulară” a președintelui sârb, Aleksandar Vucic, care încearcă să aibă relații și cu UE, dar și cu Rusia. Berlinul i-a comunicat liderului de la Belgrad că Germania va sprijini Serbia, dacă este decisă să meargă în direcția aderării la Uniunea Europeană și de îndepărtarea de regimul lui Vladimir Putin.

Pe de altă parte, preşedintele Aleksandar Vucic, în calitate de comandant-şef, a ordonat ridicarea gradului de alertă al forţelor armate ale ţării pentru ca acestea să poată îndeplini orice sarcină, relatează agenţia sârbă de presă Tanjug. Hotărârea este legată de neînțelegerile cu Kosovo.

Scandal diplomatic pe axa Berlin-Beijing. China respinge acuzațiile Germaniei de spionaj. "Invenţie pură" VIDEO
Scandal diplomatic pe axa Berlin-Beijing. China respinge acuzațiile Germaniei de spionaj. "Invenţie pură" VIDEO
Acuzaţiile de spionaj venite dinspre Berlin, după ce săptămâna aceasta 4 cetățeni germani au fost arestați cu suspiciunea că ar fi lucrat în contul serviciilor secrete chineze, au fost...
Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja Germania să facă acelaşi lucru, lucru pe care Berlinul l-a exclus...
#Germania, #Serbia, #Serbia aderare UE, #Serbia Kosovo, #Aleksandar Vucic, #aderare UE, #tarile UE, #Putin razboi, #Serbia Rusia Putin , #germania