Sindicaliștii din Sănătate nu renunță la greva generală, deși au fost deblocate mii de posturi. Ce mai cer medicii și angajații din spitale

Joi, 11 Ianuarie 2024, ora 21:50
1713 citiri
Sindicaliștii din Sănătate nu renunță la greva generală, deși au fost deblocate mii de posturi. Ce mai cer medicii și angajații din spitale
Sindicaliștii cer majorarea salariilor din sănătate FOTO Pixabay

Preşedintele Sanitas Bucureşti, Viorel Huşanu, a declarat joi seară, 11 ianuarie, că deblocarea unui număr de 7.600 de posturi din sănătate nu este decât un prim pas, considerat insuficient de sindicalişti. El a mai afirmat că, deşi posturile s-au deblocat, nu se va înscrie nimeni la concurs.

Viorel Huşanu a fost întrebat joi, la Medika TV, despre deblocarea posturilor din sănătate.

“Se pare că domnul premier a reuşit să îi facă să se înţeleagă pe cei doi miniştri, cel la Sănătate şi cel de la Finanţe, şi chiar să găsească soluţii. Dar deblocarea unui număr de 7.600 de posturi nu este decât un prim pas, insuficient, spunem noi, în acest moment. Chiar dacă posturile s-au deblocat, vom vedea că nu se va înscrie nimeni la concurs. Sunt anumite zone care au fost deblocate şi anul trecut şi au rămas descoperite pentru că ori nu s au prezentat, ori au venit şi după prima lună, văzând salariul şi volumul de muncă, au renunţat. Am constatat astăzi că s-au deblocat toate solicitările din zona UPU. UPU se află în spitale de urgenţă, spitalele de urgenţă se află în subordinea Ministerului Sănătăţii şi ştim cu toţii că în subordinea Ministerului Sănătăţii sunt cele mai mici sporuri, cu 30% mai mici decât într-un CPU dintr-un spital mai mic”, a afirmat liderul de sindicat.

El a precizat că deşi aceste posturi se vor debloca, nu va exista adresabilitate.

“Vom constata cu toţii că acolo nu avem adresabilitate chiar dacă se vor debloca şi ele se vor debloca tardiv. Probabil primele angajări se vor face în luna martie, ori noi avem urgenţe acum. Credeam că o metodă mai uşoară de ocupare a acestor posturi, cum s-a întâmplat în pandemie pe o perioadă determinată, era mai eficientă în acest moment. Dar este de salutat această iniţiativă. Noi vom continua protestele, pentru că, pe lângă aceste deblocări, noi am solicitat şi ne menţinem solicitarea şi pentru venituri mai mari pentru toate categoriile. Medicii sunt pe al doilea contract de gărzi foarte prost plătiţi, la nivelul anului 2018. Să nu mai spun de restul personalului medical care a ajuns să câştige undeva aproape de salariul minim pe economie. Noi vom continua protestele, ne organizăm şi în februarie vom avea şi acea grevă”, a mai transmis Viorel Huşanu.

Întrebat câte semnături au fost strânse pentru declanşarea grevei generale, preşedintele Sanitas Bucureşti a răspuns: “Ieri aveam 50.000. Astăzi am fost prin spitale bucureştene şi, surpriză, vor să se înscrie pe listă şi cei care nu sunt în sindicat. Deci probabil vom avea mult mai multe semnături decât am estimat iniţial”.

El a adăugat că sunt cerute măriri salariale pentru toate categoriile de personale din sănătate.

“Noi solicităm măriri de venituri pentru toate categoriile, de la TESA, la asistent sau medic. Într-adevăr, avem situaţii în zona TESA unde un salariat, un muncitor câştigă 2.500 de lei net. Avem situaţii cu asistenţi medicali care pleacă acasă între 3.500 şi 4.500. Avem medici stomatologi la cabinetele şcolare care pleacă cu 5000 de lei acasă sau în spitale, chiar cu 7.000 de lei. Acesta este salariul mediu pentru Bucureşti. Deci orice salariat din Bucureşti poate câştiga aceste salarii, nu trebuie să fii medic sau asistent”, a mai transmis Viorel Huşanu.

El a precizat şi care vor fi următorii paşi ai protestelor.

“Pe 18 ianuarie va fi un Consiliu Naţional în Bucureşti, care va decide următorii paşi, următorii paşi însemnând vom face o pichetare, un miting, o grevă de avertisment şi, probabil în februarie, dacă nu se rezolvă până atunci acea grevă de care tot vorbim, grevă generală”, a explicat preşedintele Sanitas Bucureşti.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#greva generala spitale, #spitale Romania, #greva sanatate, #deblocare posturi sanatate, #Sanitas salarii medici , #greva