Reacția ministrului Sănătății după ce a fost anunțată o grevă în spitale, în februarie

Sambata, 06 Ianuarie 2024, ora 20:52
6946 citiri
Reacția ministrului Sănătății după ce a fost anunțată o grevă în spitale, în februarie
Alexandru Rafila FOTO Facebook

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat sâmbătă, 6 ianuarie, despre greva anunţată de SANITAS, că în întâlnirile pe care le-au avut cu sindicatele, atât Ministerul Sănătăţii, cât şi premierul Marcel Ciolacu şi vicepremierul Marian Neacşu, s-a discutat inclusiv posibilitatea măririlor salariale la personalul TESA, în primul trimestru al acestui an.

El a precizat, într-o intervenţie la Digi 24, că unele dintre tensiuni sunt justificate, pentru că într-adevăr veniturile trebuie să crească şi la personalul TESA care asigură funcţionarea spitalelor.

”Lucrurile astea se vor întâmpla aşa cum a promis premierul. Sunt convins că atunci această grevă nu va mai avea obiect”, a subliniat el.

Rafila a menţionat că cele două domenii prioritare, sănătatea şi învăţământul, reprezintă şi pentru guvern şi pentru toată lumea într-adevăr domenii în care trebuie să putem să funcţionăm cât mai aproape de normal.

Ministrul Sănătăţii a amintit că, la sfârşitul anului trecut, s-a aprobat prin ordonanţă ca, ”începând cu 1 ianuarie 2024, toate posturile care se eliberează în sistemul de sănătate pot fi scoase la concurs fără memorandum”.

”Deci ce se eliberează de acum încolo prin pensionare, prin plecare, se pot ocupa fără memorandum tocmai ca să scădem puţin presiunea şi să putem să înlocuim personalul într-un ritm care are legătură cu nevoile sistemului de sănătate”, a mai spus Rafila.

Preşedintele filialei SANITAS Bucureşti, Viorel Huşanu, a anunțat că angajaţii din sănătate vor face grevă luna viitoare, ei reclamând, pe de o parte, faptul că salariile lor au rămas printre cele mai mici din România, iar pe de altă parte lipsa acută de personal din spitale. ”În aceste zile, de când a început acest an, noi suntem epuizaţi de muncă, în timp ce alţi bugetari nici nu s-au întors din vacanţe. Camerele de gardă sunt pline, secţiile sunt pline şi noi nu avem personal”, a afirmat liderul SANITAS.

Potrivit acestuia, este nevoie de peste 30.000 de noi angajaţi în sistem.

”A fost o lipsă de informare legată şi de numărul total de medici din sistemul de sănătate”

Ministrul Sănătăţii a mai anunţat că unităţile sanitare vor putea organiza

concursuri în curând.

”Încă de la mijlocul anului trecut, atât Ministerul Sănătăţii pentru spitalele din subordine, cât şi Mnisterul Dezvoltării, pentru spitalele din subordinea autorităţilor locale, sunt circa 300 la autorităţile locale, am făcut memorandumuri pentru deblocarea şi scoaterea la concurs a acestor posturi, din păcate aceste memorandumuri nu au fost la avizare la Ministerul de Finanţe. Înţeleg că este o problemă legată de deficitul bugetar, dar sper să putem să depăşim acest moment neplăcut, din mai multe motive. Unul este cel legat de deficitul de personal din multe unităţi sanitare din întreaga ţară, inclusiv din municipiul Bucureşti, dar şi faptul că foarte mulţi medici tineri au devenit specialişti în această perioadă, urmează să primească certificatele de medic specialist în această lună şi luna viitoare, ori este foarte important ca să putem oferi un loc de muncă acestor tineri. Cred că toată lumea doreşte să fie bine tratată de medici pregătiţi în România, nu să îi punem în situaţia să emigreze, mai ales că statul român a făcut foarte mari eforturi financiare pentru pregătirea lor”, a spus ministrul.

Alexandru Rafila a precizat că, pentru această promoţie de medici rezidenţi, circa 300 de milioane de euro au fost cheltuite de către stat pentru pregătirea lor şi cu atât mai mult este un argument pentru ca guvernul să aprobe aceste posturi.

”Din ceea ce am discutat cu domnul prim-ministru, în săptămâna care vine atât memorandumul de la Ministerul Sănătăţii, cât şi memorandumul de la Ministerul Dezvoltării pentru spitalele de la autorităţile locale, inclusiv municipiul Bucureşti, vor fi deblocate şi vor fi semnate, aprobate şi imediat unităţile sanitare pot organiza concurs”, a ţinut să precizeze Rafila.

El a mai spus că crede că ministrul de Finanţe a înţeles situaţia şi a arătat că a existat şi o lipsă de informare legată de numărul total de medici din sistem.

”Eu cred că domnul ministru Boloş acum a înţeles situaţia pe de-a-ntregul, a fost o lipsă de informare legată şi de numărul total de medici din sistemul de sănătate, sunt 55.000 şi mai trebuie să angajăm, pentru că sunt specialităţi deficitare”, a explicat ministrul Sănătăţii, dând ca exemplu unităţile de primiri urgenţe, camerele de gardă dar şi alte specialităţi, terapie intensivă sau boli infecţioase microbiologie, care au nevoie de medici ca să poată să facă un act medical de calitate.

”E un cerc vicios, dacă nu ai personal nu poţi să faci serviciile medicale pe care ar trebui să le realizezi la nivelul spitalului, atunci scade finanţarea şi în mod evident pacienţii nu pot fi trataţi aşa cum trebuie. Ca să ieşim din cercul vicios, trebuie să organizăm concursuri şi să angajăm în primul rând asistenţi medicali şi medici, aceste două categorii profesionale, dar şi un anumit număr de personal auxiliar care contribuie la îndeplinirea actului medical”, a arătat el.

Alexandru Rafila a menţionat că în sistemul public nu se pot face angajări fără concurs, astfel că, în cel mai scurt timp, săptămâna viitoare, spitalele pot să pregătească documentele încât să declanşeze procedurile legale de organizare a concursului.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, în şedinţa de guvern, că vrea să rezolve rapid problema medicilor rezidenţi care au promovat examenul la sfârşitul anului trecut, el precizând că sunt aproximativ 4.500 de medici în care statul a investit sute de milioane de euro, şi trebuie să se asigure că îi păstrăm în ţară. Şeful executivului a cerut Ministerul sănătăţii şi Ministerul Dezvoltării să actualizeze listele cu posturi vacante şi să vină în guvern un memorandum de scoatere la concurs a acestora iar Ministerul Finanţelor să coopereze cu celelalte instituţii.

Anticoncepționale compensate pe rețetă. Rafila: ”Este similar cu proiectul care a stat la baza vaccinurilor”
Anticoncepționale compensate pe rețetă. Rafila: ”Este similar cu proiectul care a stat la baza vaccinurilor”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi, 25 aprilie, că are în vedere un proiect care presupune compensarea tratamentului contraceptiv, dacă o femeie tânără doreşte acest...
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?...Semn rău pentru interlopul poporului”
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?...Semn rău pentru interlopul poporului”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu aciditate ultima ieșire publică a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, care și-a prezentat programul cu care vrea să...
#greva spitale, #spitale Romania, #Sanitas, #lipsa medici spitale, #Alexandru Rafila, #ministrul sanatatii , #Stiri Alexandru Rafila