Barometrul vizibilităţii miniştrilor: declarațiile care i-au pus pe Ciolacu și Boloș în capul listei. Oficialii care au scăzut de la o lună la alta

Miercuri, 31 Ianuarie 2024, ora 08:29
1546 citiri
Barometrul vizibilităţii miniştrilor: declarațiile care i-au pus pe Ciolacu și Boloș în capul listei. Oficialii care au scăzut de la o lună la alta
Ședință de Guvern FOTO Facebook/ Guvernul României

Premierul Marcel Ciolacu, ministrul Finanţelor Marcel Boloş şi ministrul Educaţiei Ligia Deca ocupă primele locuri în topul vizibilităţii membrilor Guvernului pe luna decembrie.

Ministrul Educaţiei a înregistrat un salt de pe locul 12 ocupat în noiembrie, relevă Barometrul vizibilităţii miniştrilor, analiză realizată de News.ro şi de Agenţia de monitorizare Klarmedia, pe baza monitorizării presei scrise şi online.

Conform analizei, ministrul Muncii Simona Bucura Oprescu, aflată pe poziţia a 2-a în top în noiembrie, revine pe locul 11 deţinut în octombrie. Numărul membrilor Cabinetului care au sub 1.000 de menţiuni în presa scrisă şi online a crescut la 6.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu are în decembrie 28.137 de menţiuni în presa scrisă şi online, vârfurile de vizibilitate fiind date de vizita de lucru în SUA precum şi de declaraţii referitoare la admiterea României în spaţiul Schengen, relația cu secretarul de stat Raed Arafat, tragedia de la Ferma Dacilor, proiectele privind autonomia Ţinutului Secuiesc, majorarea salariilor profesorilor, schimbarea din funcţie a secretarului de stat pentru revoluţionari Mihai Dodu.

Ministrul Finanţelor Marcel Boloş urcă o poziţie, având 4.411 menţiuni, cele mai multe fiind datorate dezbaterilor din spaţiul public privind pilonul ll de pensii, remarcilor referitoare la activitatea de colectare a ANAF, precizărilor repetate referitoare la faptul că nu vor exista creşteri de impozite şi taxe în 2024, consultărilor cu primarii şi preşedinţii de consilii judeţene, pentru pregătirea bugetului, dar şi anunţului potrivit căruia target-ul său, ca ministru al Finanţelor, pentru anul 2024, este să ajungă ANAF şi Autoritatea Vamală Română la un plan de venituri mediu lunar de peste 40 de miliarde de lei. Vârfuri de vizibilitate i-au adus ministrului Finanţelor şi precizările referitoare la sistemul e-factura de care, în opinia sa, depinde viitorul României pentru combaterea evaziunii fiscale, la reorganizarea ANAF, a Ministerului de Finanţe şi a Autorităţii Vamale Române prevăzută să se încheie în cursul lunii ianuarie, precum şi cele vizând controversata prevedere în baza căreia evaziunea fiscală în valoare de până la un milion de euro nu atrage sancţiuni penale, în cazul în care prejudiciul este recuperat.

Declaraţiile făcute în urma tragediei de la Odorheiu Secuiesc, cea potrivit căreia speră ca prin ”creşterea procentuală istorică de peste 50 % în medie a salariilor din educaţie, în mai puţin de un an” să fie atraşi din ce în ce mai mulţi tineri profesionişti către cariera didactică, făcută la Gala de premiere a elevilor care au obţinut distincţii la olimpiadele şi concursurile internaţionale, precum şi dezbaterea moţiunii simple împotriva sa i-au adus ministrului Educaţiei Ligia Deca 3.436 de menţiuni în presa scrisă şi online, care au propulsat-o de pe locul 12 în noiembrie pe locul al treilea în topul vizibilităţii pe luna decembrie.

Ministrul Energiei Sebastian Burduja urcă şi el de pe poziţia 6 în noiembrie, pe poziţia a 4-a în top, ca urmare a declaraţiilor făcute într-o emisiune televizată, cu privire la costurile schemei de plafonare a preţului la energie, a proiectului Neptun Deep, la staţiile de încărcare pentru maşini electrice, dar şi a declaraţiilor privind investiţia în centrala de cogenerare CET Titan şi a precizărilor privind controlul asupra furnizorilor din energie după ce premierul Marcel Ciolacu i-a cerut să se uite cu atenţie la ceea ce se întâmplă în privinţa preţului la gaze, el arătând că a văzut că au apărut situaţii de furnizori care au crescut nefundamentat preţurile.

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila, se menţine pe locul 5 în top, fiind urmat de ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu, care urcă de pe locul 7 în noiembrie.

Ministrul de Interne Cătălin Predoiu urcă de pe locul 10 pe locul 8, în principal, datorită vizibilităţii date de declaraţiile făcute în contextul discuţiilor privind admiterea României în spaţiul Schengen.

Ministrul Muncii Simona Bucura Oprescu aflată pe poziţia a 2-a în top în noiembrie, revine pe locul 11 deţinut în octombrie.

Lista miniştrilor care au între 1.000 şi 2.000 de menţiuni în presa scrisă şi online este deschisă de Ministrul Justiţiei Alina Gorghiu (locul 4 în top în noiembrie), urmată, în ordinea descrescătoare a numărului de apariţii, de ministrul de Externe Luminţa Odobescu, de ministrul Agriculturii Florin Ionuţ Barbu, ministrul Economiei Radu Oprea, ministrul Apărării Angel Tîlvăr şi de ministrul Culturii Raluca Turcan, care părăseşte astfel categoria miniştrilor cu sub 1000 de menţiuni.

În luna decembrie, şase membri ai Cabinetului Ciolacu - ministrul Mediului Mircea Fechet (locul 8 în noiembrie), ministrul Fondurilor Europene Adrian Câciu (locul 9 în noiembrie), ministrul Dezvoltării Adrian Veştea (locul 14 în noiembrie), ministrul Digitalizării Bogdan Ivan, ministrul Familiei Natalia Intotero şi viceprim-ministrul Marian Neacşu - se află în categoria celor cu sub 1.000 de menţiuni. În luna noiembrie, în această categorie se aflau cinci miniştri, printre ei regăsindu-se şi atunci Bogdan Ivan, Natalia Intotero şi Marian Neacşu.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#guvern ciolacu, #barometru vizibilitate, #ministri, #marcel ciolacu, #Marcel Bolos , #guvern