Prima reacție a șefului SRI la proiectele scandaloase pe securitatea naţională. "Cel mai periculos virus este securismul" VIDEO

Vineri, 17 Iunie 2022, ora 14:25
3397 citiri
Prima reacție a șefului SRI la proiectele scandaloase pe securitatea naţională. "Cel mai periculos virus este securismul" VIDEO
Directorul SRI, Eduard Hellvig FOTO Serviciul Român de Informații

Directorul SRI Eduard Hellvig a vorbit în premieră vineri, 17 iunie, despre pachetul de legi privind securitatea naţională, care a provocat critici atât în mediul politic, cât şi din partea societăţii civile.

Hellvig a dat o declarație video în care a declarat că va comenta conţinutul acestora după ce vor fi asumate în cadrul procesului legislativ, care va include consultare publică.

Principalele declaraţii ale directorului SRI:

 • De peste două săptămâni se discută despre legile securităţii naţionale. Este normal ca societatea să fie preocupată de aceste legi, dar dezbaterea e centrată doar pe SRI ceea ce desigur poate da de gândit.
 • Având în vedere dorinţa legitimă a societăţii de a consolida democraţia şi de a respinge reglementări care pot evoca spectrul nefast al perioalor totalitare, este necesar să fac câteva precizări. Această declaraţie poate arăta viziunea SRI-ului de astăzi, pe care o împărtăţesc când e vorba de rolul serviciilor de infromaţii într-o societate.
 • Structurile de informaţii trebuie să fie în serviciul cetăţenilor, prin tot ceea ce întreprind, respectând legile ţării, drepturile şi libertăţile civile.
 • În democraţie este nevoie de echilibru, pe de o parte de respectarea drepturilor civile, iar pe de altă parte, iar pe de altă parte, de consolidarea instituţiilor statului în faţa unor ameninţări fără precendent, aşa cum sunt cele pe care le parcurgem în prezent.
 • Voi comenta conţinutul legilor abia după ce acestea vor fi asumate în cadrul procesului legislativ, care va include consultare publică şi în care SRI nu are decât un rol consultativ.
 • Aducerea la zi a acestor legi nu este un obiectiv recent, ci unul care a fost ratat în ultimii 30 de ani. Singurele legi sunt cele adoptate la începutul anilor 90, iar forma lor permite, constant, interpretări neclare.
 • SRI a solicitat constant instrumente legale, care să ne permită să fim mai eficienţi în combaterea ameninţărilor cu care se confruntă România.
 • În acelaşi timp, adaptarea legislaţiei trebuie să ţină cont de reperele României de astăzi.
 • Suntem o societate democratică, membră a UE şi NATO, şi principiile democratice trebuie mereu să prevaleze. Avem modele occidentale care ne pot inspira şi cred că orice tentativă de întoarcere la reglementările din timpul celor din comunism trebuie respinsă din start.
 • Este o idee total greşită că în anul 2022 serviciile de informaţii din România are putea să revină la modelul fostei securităţi, pentru că acel model era unul care ţinea de regimul comunist totalitar, un regim recunoscut universal drept criminal, impus de o putere străină, şi total opus unei societăţi care îşi doreşte libertatea, prosperitate şi siguranţă.
 • Aici trebuie să fac o precizare despre ce înţeleg eu prin securitate şi securism. Securitatea a fost mai mult decât o instituţie represivă, ea a devenit prin puterea discreţionară pe care a exercitat-o în anii comunismului un creator de mentalităţi, un corector de comportament, un judecător absolut şi un administrator cu rol coercitiv al conştiinţei.
 • Laboratoarele Securităţii au fost abandonate în grabă, în decembrie 1989, dar viruşii dezvoltaţi în ele pătrunseseră deja adânc în societatea noastră. Un astfel de virus, şi cel mai periculos, în opinia mea, este securismul.

Persoanele fizice şi juridice, precum şi autorităţile şi instituţiile publice vor fi obligate să acorde sprijin SRI la cerere pentru derularea operaţiunilor sale, arată un proiect de lege pentru funcţionarea SRI, aflat în dezbaterea coaliţiei de guvernare.

Aceste obligaţii nu există în legea actuală de funcţionare a SRI, în vigoare încă din 1992.

Conform proiectelor referitoare la securitatea naţională discutate în coaliţie, şeful SRI poate fi demis mai uşor de preşedintele României, dar Parlamentul nu mai poate iniţia demiterea directorului SRI, SRI devine autoritatea naţională în domeniul interceptării comunicaţiilor, procurorii pot intra în sediile SRI pentru a efectua anchetă doar cu aprobarea preşedintelui CSAT, care este şeful statului, iar ofiţerii SRI pot fi audiaţi, percheziţionaţi sau reţinuţi doar de procurori anume desemnaţi.

Mai multe ONG-uri au transmis protestul lor faţă de aceste prevederi, despre care afirmă că fac parte din planurile puterii politice de a oferi impunitate şi puteri sporite agenţilor din serviciile de securitate.

Motivul pentru care Daniel Băluţă s-a retras din fruntea filialei PSD Sector 4
Motivul pentru care Daniel Băluţă s-a retras din fruntea filialei PSD Sector 4
Șeful organizaţiei PSD Sector 4, Daniel Băluţă, a anunţat, joi, 25 iulie, că s-a retras din această funcție. Băluţă are planuri mari, el sperând să devină prim-vicepreşedinte sau...
PNL după afirmațiile Elenei Lasconi că e nevoie de ”curățenie” în partidul liberalilor: ”Stilul ăsta agresiv n-are ce căuta la un prezumtiv candidat la preşedinţie”
PNL după afirmațiile Elenei Lasconi că e nevoie de ”curățenie” în partidul liberalilor: ”Stilul ăsta agresiv n-are ce căuta la un prezumtiv candidat la preşedinţie”
Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, a declarat joi, 25 iulie, despre afirmaţiile Elenei Lasconi privind PNL şi intenţia unui dialog că ”doamna Lasconi nu a înţeles că nivelul de...
#hellvig legi securitate, #turnatori persoane fizice, #reactie sri pachet legi , #SRI
 1. Motivul pentru care Daniel Băluţă s-a retras din fruntea filialei PSD Sector 4
 2. PNL după afirmațiile Elenei Lasconi că e nevoie de ”curățenie” în partidul liberalilor: ”Stilul ăsta agresiv n-are ce căuta la un prezumtiv candidat la preşedinţie”
 3. Klaus Iohannis este o mare dezamăgire pentru români, atacă Elena Lasconi. "S-a îndepărtat foarte tare de oameni, zici că e în altă bulă"
 4. Amenințarea șefului AEP, înainte de alegerile parlamentare și prezidențiale: „Cine face asta, riscă sancțiuni!"
 5. Un liderul PNL a sesizat procurorul general, reclamând „escrocheria” organizată de AUR și George Simion
 6. Guvernul ia măsuri după haosul de la alegerile locale. Unde vor fi „staționați” membrii birourilor electorale după votare
 7. Un ministru liberal cere USR să îl susțină pe Ciucă la prezidențiale. ”Sunt surprinsă de pretențiile unui partid de nici 30 de primari”
 8. Hotărârea majoră în cazul alegerilor parlamentare și prezidențiale. Guvernul Ciolacu a luat decizia de ultimă oră
 9. Promisiunea făcută de Marcel Ciolacu după protestele la care a fost acuzat de "teroare fiscală"
 10. Primul discurs al Dianei Șoșoacă, după ce s-a făcut de râs în presa internațională. Reacție-surpriză după circul din Parlamentul European