UPDATE Primul caz de hepatită cu origini necunoscute la un copil din România. Pacienta are 5 ani și nu a călătorit în străinătate

Luni, 25 Aprilie 2022, ora 21:22
11410 citiri
UPDATE Primul caz de hepatită cu origini necunoscute la un copil din România. Pacienta are 5 ani și nu a călătorit în străinătate
Aproape 200 de cazuri de hepatită cu origine necunoscută, depistate la copii, în 11 țări FOTO ziare.com

UPDATE 21:20 Ministerul Sănătății a făcut precizări luni, 25 aprilie, privind cazul de hepatită acută severă apărut la un copil din România.

”Biroul Regional OMS pentru Europa a raportat până la dată de 21 Aprilie 169 de cazuri de hepatită severă de cauza necunoscută (nu au fost detectate virusurile hepatitice cunoscute până în prezent), înregistrate la copii cu vârstă între 1 lună și 16 ani. Aceste cazuri au prezentat insuficiență hepatică, adesea severă, niveluri ridicate ale enzimelor care indică citoliza hepatică și icter. La 74 de cazuri a fost detectată prezența adenovirusului F41.

Cazul raportat de România este al unei fetițe în vârstă de 5 ani, internată la un spital de specialitate în dată de 4 aprilie. Nu a fost detectată nici o infecție virală activă, iar markerii pentru boli autoimune au fost negativi. Starea copilului este stabilă, primește medicație simptomatică și este în continuare spitalizat. Copilul nu a călătorit în străinătate și nu are nici o legătură epidemiologică cu alt caz raportat către OMS Europa. Raportarea a avut la baza definiția OMS de caz probabil, care se referă la insuficiență hepatică, transaminaze > 500 UI și icter la un copil la care nu există markeri de infecție virală hepatică”, se arată în comunicat.

Ministerul Sănătății a precizat că precizările sunt neceare pentru a elimina speculațiile care ar putea produce îngrijorare în rândul părinților din România.

Știrea inițială

Aproape 200 de cazuri de hepatită acută cu origine misterioasă, la copii cu vârste cuprinse între o lună și 16 ani, au fost identificate în 11 țări, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății.

Dintre cazurile depistate, cel puțin un copil a murit și alți 17 au avut nevoie de transplant hepatic, potrivit OMS.

„Nu este încă clar dacă a existat o creștere a cazurilor de hepatită sau o creștere a gradului de conștientizare a cazurilor de hepatită care apar în ritmul așteptat, dar nu sunt detectate. Deși un adenovirus este o ipoteză, sunt în desfășurare investigații pentru a determina cauza”, a spus OMS într-un comunicat.

Mulți pacienți au raportat simptome gastrointestinale, cum ar fi dureri abdominale, diaree și vărsături „precedate de prezentare cu hepatită acută severă”, precum și niveluri crescute de enzime hepatice, potrivit digi24.ro. În majoritatea cazurilor nu a fost raportată febră, iar virusurile obișnuite care provoacă hepatită virală acută - cum ar fi virusurile hepatitei A, B, C, D și E - nu au fost detectate în niciunul dintre aceste cazuri, potrivit OMS.

OMS a anunțat în urmă cu două săptămâni că analizează cazuri de hepatită cu origine necunoscută depistate la zeci de copii din Marea Britanie. Numărul lor a ajuns acum la 114. Între timp, au apărut și 13 cazuri în Spania, 12 în Israel, 9 în Statele Unite și un număr mai mic de cazuri confirmate în Danemarca, Irlanda, Olanda, Italia, Norvegia, Franța, România și Belgia, potrivit OMS.

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA a emis o alertă de sănătate pentru furnizorii de servicii medicale și autoritățile de sănătate publică cu privire la investigațiile recomandate în cazurile acute de hepatită cu cauze necunoscute.

CDC a recomandat testarea pentru adenovirus la copiii cu hepatită atunci când cauza este necunoscută, adăugând că testarea sângelui cu totul - nu doar a plasmei sanguine - poate da rezultate mai bune.

Virusul care amenință omenirea. Un specialist român trage un semnal de alarmă: ”E bine ca statele să fie pregătite”
Virusul care amenință omenirea. Un specialist român trage un semnal de alarmă: ”E bine ca statele să fie pregătite”
Oganizația Mondială a Sănătății a lansat un nou apel către toate statele lumii pentru a lua măsuri sporite împotriva gripei aviare. În urma analizelor de laborator a reieșit că virusul...
S-a realizat cel de-al doilea transplant cu rinichi de porc la om. Nu a existat "niciun semn de respingere"
S-a realizat cel de-al doilea transplant cu rinichi de porc la om. Nu a existat "niciun semn de respingere"
Un rinichi de porc modificat genetic a fost transplantat pentru a doua oară la o persoană în viaţă în Statele Unite, în timp ce aceeaşi persoană a primit o pompă cardiacă, o procedură...
#hepatita, #copii bolnavi, #ficat, #transplant, #OMS , #hepatita copii