Cum tratăm eficient transpirația excesivă (hiperhidroza) vara?

Advertorial
Vineri, 05 August 2022, ora 17:20
6897 citiri
Cum tratăm eficient transpirația excesivă (hiperhidroza) vara?
FOTO: skin-med.ro

Hiperhidroza este transpirația excesivă anormală, fără a fi consecința efortului susținut sau a căldurii specifice celui mai fierbinte sezon al anului.

Cu ajutorul Dr. Amalia Anghel, medic primar dermatovenerologie în cadrul Skinmed Clinic, Centrul de Excelență Dermatologie București am aflat informații utile despre cauzele, complicațiile și tratamentele spectaculoase anti hiperhidroză.

Este posibil să aveți probleme cu munca sau să nu vă puteți bucura de activitățile recreative din cauza mâinilor și/sau picioarelor permanent transpirate/umede sau a petelor de transpirație de pe haine. S-ar putea să vă simțiți anxioși în legătură cu simptomele dumneavoastră, să vă frustrați sau supărați din cauza reacțiilor celorlalți, inconveniente care pot fi rezolvate rapid în urma unei vizite la medic. Dacă starea dumneavoastră nu se remediază la tratamentele inițiate de către medicul dermatolog, îngrijirea poate implica și un neurolog sau un chirurg.

“Tratamentul hiperhidrozei începe, de obicei, cu antiperspirantele prescrise de către specialist. Dacă antiperspirantele nu ajută, este recomandat să încercați diferite medicamente și terapii. Una dintre cele mai eficiente metode în prezent este tratamentul cu toxina botulinică (popularul deja botox), care ne poate rezolva problema pentru cel puțin șase luni. Doar în cazuri severe, medicul dumneavoastră vă poate sugera o intervenție chirurgicală, fie pentru a îndepărta glandele sudoripare, fie pentru a deconecta nervii responsabili de supraproducția de transpirație.”, explică Dr. Amalia Anghel, medic primar dermatovenerologie în cadrul Skinmed Clinic, Centrul de Excelență Dermatologie București.

Când tratăm medical transpirația excesivă?

Transpirația excesivă (hiperhidroza) depășește cu mult transpirația normală. Uneori, transpirația în exces este un semn al unei afecțiuni grave.

Ideal este să solicităm asistență medicală urgent dacă transpirația abundentă este însoțită de amețeli, dureri în piept sau greață!

Consultația medicală este indicată și în cazurile în care transpirația vă perturbă rutina zilnică, vă provoacă suferință emoțională sau retragere socială, experimentați transpirații nocturne aparent fără niciun motiv.

Cauzele hiperhidrozei

Sistemul nervos declanșează automat glandele sudoripare atunci când temperatura corpului crește, iar prin transpirație, corpul nostru își reglează temperatura. De asemenea, transpirația excesivă apare în mod normal, în special pe palme, atunci când suntem nervoși.

Dr. Amalia Anghel: „Cea mai cunoscută formă de hiperhidroză se numește hiperhidroză focală primară (esențială). Aici, nervii responsabili de semnalizarea glandelor sudoripare devin hiperactivi, chiar dacă nu au fost declanșați de activitatea fizică sau de creșterea temperaturii. Stresul și nervozitatea agravează situația, palmele, tălpile picioarelor și, uneori, fața fiind cele mai afectate zone ale corpului.

O altă formă este hiperidroza secundară și apare atunci când transpirația excesivă se datorează unei afecțiuni medicale. Acest tip de transpirație este mai rar si, cel mai probabil, provoacă transpirație pe tot corpul.”.

Ce afecțiuni pot provoca transpirația abundentă și care sunt complicațiile hiperhidrozei

Condițiile care pot duce la transpirație abundentă includ:

  • Diabet
  • Bufeuri de menopauză
  • Probleme cu tiroida
  • Nivel scăzut de zahăr din sânge
  • Unele tipuri de cancer
  • Infarct
  • Tulburări ale sistemului nervos
  • Infecții

„Complicațiile hiperhidrozei sunt, în primul rând, infecțiile. Persoanele care transpiră abundent sunt mult mai predispuse la infecții ale pielii. Aș aminti și despre efectele socio-emoționale. Pentru că a avea mâini umede și haine îmbibate de transpirație poate fi, uneori, de-a dreptul jenant. Din fericire, avem la îndemană tratamente cu randament crescut, la care apelăm numai după ce aflăm diagnosticul corect”, adaugă medicul.

Prin analizele de sânge, urină sau alte teste de laborator aflăm dacă transpirația este cauzată de o altă afecțiune medicală, cum ar fi o tiroidă hiperactivă (hipertiroidism) sau glicemie scăzută (hipoglicemie). In plus, sunt disponibile o serie de teste pentru a identifica zonele de transpirație și pentru a estima severitatea stării dumneavoastră, inclusiv un test de iod-amidon, conductanța pielii și un test de termoreglare a transpirației.

Tratamentul transpirației în exces

Uneori poate fi necesar să încercați o combinație de tratamente. Dr. Amalia Anghel, medic primar dermatologie Skinmed Clinic: „Numai un medic specialist poate decide tratamentul potrivit fiecărui pacient - de la antiperspirantele la toxina botulinică sau proceduri chirurgicale sau chiar mixarea diferitelor variante. Printre cele mai cunoscute metode de tratament aș aminti antiperspirante care au in compozitie anumite elemente si injectiile cu toxina botulinica, extrem de eficiente”.

Antiperspirante. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie un antiperspirantul potrivit. Cele cu clorură de aluminiu pot provoca iritații ale pielii și ochilor.

Injecții cu toxină botulinică. Tratamentul cu toxină botulinică (Botox) blochează temporar nervii care provoacă transpirația. Pielea va fi mai întâi anesteziată, fiecare zonă afectată a corpului dumneavoastră va avea nevoie de mai multe injecții. Extrem de eficient, efectele durează de la șase până la 12 luni. Cei mai sensibili experimentează slăbiciune musculară temporară în zona tratată.

Medicamente care blochează nervii. Unele medicamente orale blochează substanțele chimice care permit anumitor nervi să comunice între ei. Acest lucru poate reduce transpirația la unii oameni. Posibilele efecte secundare includ gura uscată, vedere încețoșată și probleme ale vezicii urinare.

Antidepresive. Unele medicamente utilizate pentru depresie pot, de asemenea, să reducă transpirația.

Proceduri chirurgicale

Alte tratamente pentru hiperhidroză includ îndepărtarea glandei sudoripare. Dacă transpirația excesivă are loc doar la axile, îndepărtarea glandelor sudoripare de acolo poate ajuta. O tehnică minim invazivă, numită chiuretaj cu aspirație, poate fi o opțiune dacă nu răspundeți la alte tratamente.

Chirurgie nervoasă (simpatectomie toracică). În timpul acestei proceduri, chirurgul taie, arde sau prinde nervii spinali care controlează transpirația mâinilor. În unele cazuri, această procedură declanșează transpirație excesivă în alte zone ale corpului (transpirație compensatorie). Chirurgia nu este, în general, o opțiune pentru transpirația izolată a capului și gâtului.

Stil de viață și remedii

Următoarele sugestii vă pot ajuta să faceți față transpirației și mirosului corporal nedorit:

Utilizați antiperspirant! Unele antiperspirante conțin compuși pe bază de aluminiu, care blochează temporar porii transpirației. Produsul este indicat în cazul hiperhidrozei minore.

Aplicați creme astringente! Aplicați produse care conțin acid tanic (Zilactin), pe zona afectată.

Faceți baie zilnic! Baia regulată ajută la menținerea sub control a numărului de bacterii de pe piele. Uscați-vă bine, mai ales între degetele de la picioare și sub brațe!

Alegeți pantofi și șosete din materiale naturale! Pantofii din materiale naturale, cum ar fi pielea, pot ajuta la prevenirea transpirației picioarelor, permițând acestora să „respire”.

Aerisiți-vă picioarele! Mergeți desculți de fiecare dată când puteți. Utilizați pudre/ spray-uri pentru picioare pentru a ajuta la absorbția transpirației.

Alegeți hainele potrivite activității dvs.! În general, purtați țesături naturale, precum bumbac, lână și mătase, care permit pielii să respire. Când faceți exerciții fizice, este posibil să preferați țesăturile concepute pentru a elimina umezeala de pe piele.

Mai multe detalii pe: https://www.skin-med.ro/totul-despre-transpiratia-excesiva-hiperhidroza/

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Hiperhidroza, #transpiratie excesiva, #transpiratie, #tratament , #stiri sanatate