Noi detalii ale incendiului de la Ferma Dacilor. Ce au declarat angajații și patronii ”din acte” ai pensiunii: ”Ceea ce știa toată lumea”

Miercuri, 27 Decembrie 2023, ora 13:34
13539 citiri
Noi detalii ale incendiului de la Ferma Dacilor. Ce au declarat angajații și patronii ”din acte” ai pensiunii: ”Ceea ce știa toată lumea”
Pensiunea Ferma Dacilor nu avea autorizație de securitate la incendiu FOTO ISU

Anchetatorii din Prahova continuă, miercuri 27 decembrie, audierile în cazul incendiului complexului turistic Ferma Dacilor din Tohani. Potrivit unor surse judiciare au fost audiați deja patronii din acte ai pensiunii, Viorel Marian Olteanu și Adrian Vitomir Ristin.

Aceștia sunt în realitate doar doi apropiați ai lui Cornel Dinicu, omul care se află cu adevărat în spatele afacerii. Olteanu și Ristin au explicat ”ceea ce știa toată lumea”, că nu au nicio legătură cu pensiunea, fiind doar simplii angajați, susțin sursele citate.

Faptul că Dinicu nu figurează în actele firmei cu nicio calitate nu împiedică procurorii să-l inculpe, dacă va fi cazul, cu atât mai puțin să-l audieze.

Cornel Dinicu nu a putut să dea declarații

Cornel Dinicu a fost chemat la audieri încă de marți, 26 decembrie. A venit la sediul Poliției din Mizil însoțit de avocatul său și a solicitat un răgaz de timp pentru a-și reveni din șocul produs de pierderea copilului, mort și el în incendiul de la fermă. Surse judiciare au precizat că acesta ar fi trebuit să fie chemat și în cursul zilei de miercuri la poliție, dar nu a răspuns încă la telefon.

Declarațiile angajaților

La sediul Poliției din Mizil, unde au loc deocamdată audierile ”in rem” (asupra faptei) au fost chemați din nou angajații de la fermă.

Unii dintre ei au explicat că în data de 24 decembrie au fost folosite surse alternative de căldură (calorifere, reșouri) pentru că centrala pe lemne se defectase.

De Crăciun situația se remediase, astfel că în camerele care au luat foc este puțin probabil ca persoanele cazate acolo să fi folosit aerotermele.

Sursele citate au precizat pentru ziare.com că printre ruinele rămase în urma incendiului nu au fost găsite calorifere electrice sau elemente care să indice că turiștii au folosit surse alternative de încălzire. Oricum cercetarea la fața locului continuă, cauza incendiului fiind în continuare un mister.

Inclusiv specialiștii de la INSEMEX au rămas la Tohani și cercetează zona.

Comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalu Prahova, instituția care a preluat anchetat în cazul incendiului de la Ferma Dacilor.

În cauză se fac cercetări in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru

”La data de 26.12.2023, ora 06.00, organele de cercetare penală din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Prahova – Serviciul de Investigații Criminale au fost sesizate prin Serviciul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112 cu privire la faptul că, la Complexul turistic ”Ferma Dacilor”, din comuna Gura Vadului, sat Tohani, jud. Prahova, a izbucnit un incendiu, la fața locului intervenind mai multe echipaje din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență care au lichidat incendiul.

Cu privire la cele sesizate, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Mizil a fost înregistrat un dosar penal, în vederea efectuării de cercetări. La aceeași dată, ancheta a fost preluată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova, în cauză fiind efectuate cercetări in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, faptă prev. de art. 255 alin. 1 și 2 Cod penal, raportal la art. 254 alin. 2 Cod penal, și ucidere din culpă, faptă prev. și ped. de art. 192 alin. 2 și 3 Cod penal.

Sub coordonarea procurorului criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova fost începută cercetarea la fața locului, fiind cooptați ofițeri de poliție judiciară din cadrul I.P.J.

Prahova, experți din cadrul INSEMEX, inspectori de inspecția muncii precum și specialiști din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcții. Din primele cercetări a rezultat faptul că în incendiu ar fi fost surprinse mai multe persoane, în cazul a șapte dintre acestea, 3 minori și 4 majori, intervenind decesul, o a opta persoană nefiind găsită până în prezent, iar alte 2 două persoane fiind transportate la spital în vederea acordării îngrijirilor medicale.

De asemenea, în urma incendiului au fost provocate distrugerea și degradarea unor bunuri imobile și mobile, precum și a unor lucrări, echipamente, instalații sau componente ale acestora.

Cercetările, inclusiv cercetarea la fața locului, sunt în desfășurare, sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, pe măsura derulării anchetei urmând a fi informată opinia publică”, se arată în comunicatul Parchetului Prahova

Dosarul controalelor ISU la Ferma Dacilor ajunge la Tribunalul Militar. Decizia Înaltei Curți după cererea făcută de DNA
Dosarul controalelor ISU la Ferma Dacilor ajunge la Tribunalul Militar. Decizia Înaltei Curți după cererea făcută de DNA
Tribunalul Militar Bucureşti este instanţa competentă să soluţioneze cererea DNA de redeschidere a urmăririi penale în legătură cu modul în care reprezentanţii ISU Prahova au făcut...
Redeschiderea urmăririi penale în dosarul privind controlul ISU de la Ferma Dacilor. ÎCCJ va judeca conflictul de competență
Redeschiderea urmăririi penale în dosarul privind controlul ISU de la Ferma Dacilor. ÎCCJ va judeca conflictul de competență
ÎCCJ va judeca, marţi, 23 aprilie, conflictul între instanţe privind competenţa de soluţionare a cererii DNA de redeschidere a urmăririi penale în legătură cu modul în care...
#incendiu ferma dacilor, #patron ferma dacilor, #cornel dinicu , #incendiu Ferma Dacilor