Explicația Moscovei după ce birourile de înrolare au fost incendiate în serie: „Escrocherii telefonice”

Joi, 03 August 2023, ora 11:56
2440 citiri
Explicația Moscovei după ce birourile de înrolare au fost incendiate în serie: „Escrocherii telefonice”
Birourile militare de înrolare au ars în Sankt Petersburg, Mozhaisk, Kazan, Omsk și alte orașe FOTO Twitter

Autorităţile din întreaga Rusie au raportat o serie de atacuri asupra birourilor de înrolare în armată, dând vina pe escroci aflaţi "în afara Federaţiei Ruse” care vor să înşele oamenii prin intermediul unor apeluri telefonice, potrivit relatărilor din presa de stat şi imaginilor de pe reţelele sociale verificate de CNN.

Într-un incident petrecut la 1 august, autorităţile au reţinut o femeie care a încercat să arunce un cocktail Molotov într-un birou de înrolare militară din oraşul Stavropol, din sud-vestul ţării. Nu au existat victime, potrivit guvernatorului regiunii, Vladimir Vladimirov.

În Sankt Petersburg, o femeie a fost reţinută în noaptea de 2 august după ce a încercat să dea foc uşii unui birou de înrolare militară, a relatat agenţia de stat RIA Novosti.

O fotografie postată pe reţelele sociale şi geolocalizată de CNN la un birou de înrolare militară din districtul Kuzminki, la sud-est de Moscova, arăta uşa acestuia în flăcări marţi, în ceea ce părea a fi un alt atac de acest fel. O înregistrare video de după incident, de asemenea geolocalizată de CNN, arată scena izolată de autorităţi, cu aceeaşi uşă, care nu mai era în flăcări, dar avea urme vizibile de arsuri. Unele medii ruseşti au relatat că incendiul a izbucnit marţi, după ce o femeie de 62 de ani a aruncat cu un cocktail Molotov în birou.

În ultimele două zile au fost raportate peste 10 astfel de cazuri de incendii provocate la birourile de înrolare militară sau care au legătură cu acestea, presa de stat afirmând că în majoritatea cazurilor "autorii au devenit victime ale escrocilor prin telefon".

„Aceştia forţează victimele să facă tranzacţii financiare, iar apoi, manipulându-le şi promiţându-le că le vor returna banii, le cer să comită un atac terorist", a relatat agenţia de stat TASS, citând agenţia de securitate FSB. "Victimele lor, de regulă, sunt categorii de cetăţeni vulnerabili din punct de vedere social sau persoane care se află într-o situaţie de trei dificilă, care sunt uşor influenţabile", potrivit presei de stat.

"Escrocii care trimit ruşi să dea foc clădirilor administrative, inclusiv birourilor militare de înregistrare şi înrolare, se află în afara Federaţiei Ruse şi se prezintă ca agenţi de aplicare a legii. Ei obligă victimele să facă tranzacţii financiare, iar apoi, manipulându-le şi promiţându-le returnarea banilor, le oferă alternativa de a comite un atac terorist", a declarat pentru TASS serviciul de presă al FSB din regiunea Sverdlovsk, unde ar fi fost prevenite cel puţin două astfel de atacuri.

"Pentru a-şi atinge obiectivele penale, autorii s-au pozat în forţe de ordine şi le-au cerut să efectueze tranzacţii financiare evident dubioase. Ulterior, au obţinut în mod fraudulos date pe care apoi le-au folosit pentru a manipula conştiinţa victimelor. Pentru a returna fonduri în conturile cetăţenilor supuşi unei astfel de manipulări, li s-a propus să comită un act terorist ", - a detaliat FSB.

FSB a recomandat oamenilor să-şi avertizeze rudele mai în vârstă despre o posibilă ameninţare şi a reamintit că nici agenţii FSB, nici reprezentanţii altor agenţii de aplicare a legii nu au dreptul de a cere cetăţenilor să participe la "operaţiuni speciale" legate de orice instrument financiar prin utilizarea de comunicaţii telefonice.

Atacurile au avut loc după ce preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat proiecte de lege care extind vârsta de încorporare în armată, precum şi creşterea amenzilor şi înăsprirea regulilor pentru cei care încearcă să se sustragă de la înrolare, notează CNN.

Gabriela Firea: ”Mă bazez foarte mult pe bucureşteni, pe cei care sunt nemulţumiţi de ineficienţa actualului primar” VIDEO
Gabriela Firea: ”Mă bazez foarte mult pe bucureşteni, pe cei care sunt nemulţumiţi de ineficienţa actualului primar” VIDEO
Gabriela Firea, candidata PSD la Primăria Capitalei a afirmat că este optimistă şi convinsă că bucureştenii doresc un primar dinamic, eficient, care să fie permanent pe teren, în mijlocul...
Firea la depunerea oficială a candidaturii pentru Primăria București: ”Propunem o colaborare cu toţi colegii de la sectoare, indiferent de culoarea politică” VIDEO
Firea la depunerea oficială a candidaturii pentru Primăria București: ”Propunem o colaborare cu toţi colegii de la sectoare, indiferent de culoarea politică” VIDEO
Gabriela Firea a declarat duminică, 28 aprilie, la depunerea candidaturii pentru un nou mandat de primar general al Capitalei, că ea şi echipa sa propun o administraţie dinamică şi o...
#inrolare obligatorie rusia, #birouri inrolare incendiate, #explicatii rusia , #Rusia