Întâlnire între doi argentinieni celebri. Papa Francisc a dat uitării jignirile pe care i le-a adus președintele Javier Milei VIDEO

Duminica, 11 Februarie 2024, ora 15:42
2164 citiri
Întâlnire între doi argentinieni celebri. Papa Francisc a dat uitării jignirile pe care i le-a adus președintele Javier Milei VIDEO
FOTO X

Papa Francisc s-a întâlnit cu compatriotul său Javier Milei, preşedintele argentinian ultraliberal care nu a fost zgârcit cu insultele la adresa sa în ultimele luni, în cadrul unei slujbe la Vatican duminică, în ajunul unei întâlniri oficiale şi într-un moment în care Argentina traversează o situaţie politică volatilă.

În faţa a sute de credincioşi, un Javier Milei zâmbitor s-a înclinat pentru a primi îmbrăţişarea suveranului pontif în Bazilica Sfântul Petru, la finalul slujbei de canonizare a călugăriţei şi misionarei din secolul al XVIII-lea Maria Antonia a Sf Iosif, cunoscută sub numele de "Mama Antula".

Preşedintele argentinian, în vârstă de 53 de ani, efectuează prima sa vizită oficială la Roma la două luni de la preluarea mandatului. El s-a ridicat în picioare în momentul în care Papa - aflat într-un scaun cu rotile din cauza dificultăţilor sale de mobilitate - a intrat în bazilică la începutul ceremoniei. Milei a îngenuncheat apoi în timpul slujbei.

De asemenea, cei doi lideri au schimbat câteva cuvinte înainte de ceremonie, potrivit Vaticanului. Însă preşedintele argentinian va fi primit oficial la Palatul Vaticanului de către papă şi de înalţi membri ai Curiei, guvernul central al Sfântului Scaun, luni, la ora 09:00 (08:00 GMT). Papa îl va primi pe oaspetele din ţara sa natală şi într-o audienţă privată.

Milei urmează să se întâlnească luni şi cu preşedintele italian Sergio Mattarella şi cu prim-ministrul Giorgia Meloni.

Această întâlnire cu Milei, care intenţionează să transforme din nou Argentina într-o "putere mondială" prin dereglementare şi privatizare, marchează o nouă etapă într-o relaţie incertă.

Obişnuit cu ieşirile provocatoare şi impulsive, Javier Milei îl calificase, în timpul campaniei sale electorale, pe papă drept un "personaj nociv", un "imbecil care promovează comunismul" şi un "reprezentant al Celui Rău" pe Pământ, înainte de a-şi schimba radical tonul, cerându-i scuze şi asigurându-l că îl "respectă".

În noiembrie, Francisc l-a sunat pe preşedintele argentinian nou ales pentru a-l felicita, ignorându-i insultele.

De atunci, Milei i-a adresat papei invitaţia să viziteze Argentina. Francisc, în vârstă de 87 de ani, intenţionează să viziteze Argentina pentru prima dată de când a preluat papalitatea în 2013, în a doua jumătate a acestui an.

Totul pare să-l despartă pe libertarianul cu poziţii de extremă dreapta de iezuitul care pledează pentru ajutorarea celor mai defavorizaţi şi denunţă excesele pieţelor financiare, comentează AFP. Cei doi lideri sunt radical diferiţi în ceea ce priveşte modul de combatere a sărăciei, care afectează 40% din populaţia Argentinei, o ţară în care inflaţia depăşeşte 200%.

Această întâlnire are loc într-un moment în care ţara se confruntă cu un context politic tensionat, marcat în această săptămână de eşecul din Parlament al dereglementării masive a economiei dorite de Milei. Anterior, în cadrul turneului său diplomatic, preşedintele argentinian a vizitat Israelul, unde a anunţat că intenţionează să mute ambasada Argentinei la Ierusalim.

Mama Antula - în mod oficial Maria Antonia a Sf. Iosif de Paz y Figueroa (1730-1799) - este prima femeie argentiniană canonizată. Ea este onorată pentru activitatea sa dedicată celor săraci şi bolnavi.

Discuții în Qatar despre planul Ucrainei pentru încheierea războiului. Care sunt cererile Kievului
Discuții în Qatar despre planul Ucrainei pentru încheierea războiului. Care sunt cererile Kievului
Consilieri de securitate națională și înalți oficiali din întreaga lume se vor întâlni la Doha în acest weekend pentru a discuta planurile pentru un summit cu privire la condițiile...
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
#intalnire, #Papa Francisc, #javier milei, #jigniri , #Stiri Papa Francisc