Eroarea prin care a fost posibil ca Rusia să intercepteze oficiali germani. „O greşeală gravă care nu ar fi trebuit să se întâmple”

Marti, 05 Martie 2024, ora 14:48
2925 citiri
Eroarea prin care a fost posibil ca Rusia să intercepteze oficiali germani. „O greşeală gravă care nu ar fi trebuit să se întâmple”
Persoană la laptop FOTO Pixabay

Ministrul apărării din Germania, Boris Pistorius, a declarat marţi, 5 martie, că discuţia dintre patru ofiţeri ai Forţelor Aeriene Germane a putut fi interceptată de Rusia din cauza unei "erori individuale" a unuia dintre participanţi.

Acesta s-a conectat dintr-o altă ţară fără măsurile de precauţie necesare, folosind o linie nesecurizată, dar a dat asigurări că sistemele de comunicaţii ale Berlinului "nu sunt şi nu au fost compromise".

Probabil că Rusia a interceptat apelul militar întâmplător printr-o supraveghere pe scară largă şi nu printr-un spion sau sistem german compromis, a spus Pistorius, prezentând primele rezultate ale unei investigaţii privind scurgerea jenantă de informaţii în rândul armatei germane (Bundeswehr).

Media ruse au publicat săptămâna trecută o înregistrare audio a unei întâlniri a unor înalţi oficiali militari germani, ţinută pe platforma de discuţii video online Webex, în legătură cu livrarea de arme pentru Ucraina şi despre o potenţială lovitură a Kievului asupra Podului Crimeei.

"Sistemele noastre de comunicaţii nu au fost compromise", a spus Pistorius. "Motivul pentru care apelul forţelor aeriene a putut fi totuşi înregistrat a fost din cauza unei greşeli operaţionale a unui individ", a adăugat el.

Participantul respectiv a sunat din Singapore, unde avea loc un spectacol aerian. Un astfel de eveniment a atras oficiali militari europeni de rang înalt, făcându-l o ţintă pentru serviciile de securitate ruse, notează Reuters.

"Deci trebuie să presupunem că accesul la această conferinţă web-ex a fost un succes întâmplător în cadrul unei abordări ample şi dispersate", potrivit lui Pistorius.

Utilizarea Webex pentru apel a fost autorizată, a spus el, adăugând că Germania va lua măsuri tehnice şi organizatorice pentru a se asigura că un astfel de incident nu se va mai repeta.

Aceasta este "o greşeală gravă care nu ar fi trebuit să se întâmple", a subliniat ministrul, asigurând că "încrederea" aliaţilor în Germania a rămas "intactă", adaugă agenţia France Presse. "Toată lumea ştie pericolul acestor interceptări telefonice şi ştie că nimeni nu poate oferi protecţie 100%", a spus el.

Boris Pistorius a anunţat deschiderea unei anchete preliminare, precizând însă că "nu sunt avute în vedere consecinţe individuale" în acest stadiu.

"Nu voi face jocul (preşedintelui rus Vladimir) Putin sacrificându-mi cei mai buni ofiţeri", a clarificat el.

Difuzarea vineri în Rusia a unei conversaţii confidenţiale între ofiţeri ai armatei germane privind ajutor militar pentru Kiev s-a transformat într-o afacere de stat în Germania şi a creat nelinişte în rândul partenerilor ţării.

Discuţii au loc în special în legătură cu ipoteza livrării către Kiev a rachetelor Taurus cu rază lungă de acţiune, fabricate în Germania, deşi cancelarul Olaf Scholz a respins recent această posibilitate, notează AFP.

Discuţia interceptată abordează de asemenea opţiunea ca rachetele Taurus să vizeze Podul Crimeei - care leagă Peninsula Crimeea, anexată ilegal de Moscova în 2014, de partea de vest a Rusiei -, în timp ce unul dintre ofiţeri subliniază că în acest scop ar fi nevoie de între 10 şi 20 de rachete.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Rusia umple golul lăsat de Occident în Africa. Francezii au părăsit regiunea, americanii sunt într-o situație fără speranță
Rusia umple golul lăsat de Occident în Africa. Francezii au părăsit regiunea, americanii sunt într-o situație fără speranță
Poate că țara sa este una dintre cele mai sărace din lume, dar ministrul Apărării din Niger, generalul Salifou Modi, este foarte respectat. Nu contează că guvernul său, format după o...
Medvedev acuză SUA, Franţa, Marea Britanie şi Germania de complicitate în atentatul de la Moscova și lansează noi amenințări
Medvedev acuză SUA, Franţa, Marea Britanie şi Germania de complicitate în atentatul de la Moscova și lansează noi amenințări
Una dintre principalele voci radicale ale Kremlinului, fostul preşedinte Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului rus de Securitate, i-a numit pe liderii Statelor Unite, Marii...
#interceptari, #Rusia, #Germania , #Germania