Cum ii finanteaza Pentagonul pe talibani?

Marti, 03 August 2010, ora 11:23
2874 citiri
Cum ii finanteaza Pentagonul pe talibani?

Un raport venit din partea unei subcomisii a Congresului Statelor Unite arata ca Pentagonul ar finanta gruparea talibana prin acordarea asa-numitelor "taxe de protectie pentru camioane".

Presa americana a preluat raportul, modificand unii termeni din document numind finantarea ca fiind "neintentionata".

Un comunicat al Associated Press preluat de CBS spune ca "investigatorii examineaza acuzatiile indreptate impotriva agentiilor de securitate afgane, care storc pana la patru milioane de dolari pe saptamana de la companiile americane platite din banii contribuabililor, urmand ca acesti bani sa ajunga in mainile sefilor de trib si ale talibanilor. Daca acuzatiile sunt adevarate, acest lucru ar insemna ca Statele Unite finanteaza neintentionat inamicul subminand eforturile internationale pentru stabilizarea tarii".

Un rezumat cu citate din raport se poate gasi aici.

Raportul subcomisiei Tierney include declaratii precum:

"Cand contractantii HNT au raportat armatei ca sunt extorcati de catre sefii de trib pentru plata taxei de protectie si ca mare parte din acesti bani merg pentru finantarea talibanilor, au fost intampinati cu indiferenta, neluandu-se vreo masura."

"Descarci o nava in Karachi si inainte sa ajunga la destinatie va trece prin foarte multe maini. Una din sursele majore de finantare a talibanilor sunt banii din taxa de protectie," spunea Hillary Clinton in fata Congresului, in noiembrie 2009.

Despre "neintentionat"

Cum se poate numi asa ceva "neintentionat" din moment ce problema si modul in care se manifesta este cunoscut de toti pana in varful ierarhiei, chiar si de secretatrul de Stat?

Generalii stiu despre acest lucru, iar aceasta practica are loc chiar si in acest moment, deoarece nu exista alta solutie pentru transportul cantitatilor masive de alimente si alte echipamente necesare celor peste 200 de baze militare din Afganistan.

Un ofiter american scrie in raportul sau ca "problema principala este ca insurgentii sunt platiti, din cauza ca sunt foarte putine cai alternative pentru transportul echipamentelor la majoritatea avanposturilor si mai departe in locurile unde soldatii au nevoie de ele. Majoritatea avanposturilor se afla in teritoriile ostile din sudul Afganistanului. Companiile de securitate afgane, detinute de sefii de trib, nu ne prea protejeaza din cauza ca pur si simplu nu pot; pentru aceasta au nevoie si de colaborarea talibanilor."

Conform raportului, talibanii au castigat din taxa de protectie aproximativ 400 de milioane de dolari, in timp ce din cultivarea macilor au castigat aproximativ 300 de milioane de dolari.

Pentagonul are toate motivele sa minimalizeze concluziile acestui raport. Fiind razboi, oricine intelege ca sunt anumite evenimente care se intampla cu sau fara voia cuiva. Dar nu poti numi "neintentionat" cand stii ca este o problema majora cunoscuta tuturor ofiterilor si mai ales ca acestia, prin eliberarea fondurilor, sunt cu siguranta constienti de posibilele repercusiuni dezastruoase.

De ce a durat atât de mult retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei
De ce a durat atât de mult retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei
Fostul președinte Traian Băsescu a declarat duminică seara, 28 aprilie, că a avut o discuție privată cu medicul Cătălin Cîrstoiu privind cursa pentru Primăria Capitalei. Traian...
Traian Băsescu dezvăluie care e singura situație în care Gabriela Firea ar putea câștiga Primăria Capitalei. „Pentru Ciolacu nu va fi bine”
Traian Băsescu dezvăluie care e singura situație în care Gabriela Firea ar putea câștiga Primăria Capitalei. „Pentru Ciolacu nu va fi bine”
Fostul președinte Traian Băsescu a comentat duminică seara, 28 aprilie, într-o emisiune la Digi24, șansele Gabrielei Firea de a câștiga alegerile locale. Fostul șef al statului este de...
#Pentagon finantare talibani, #taxa protectie camioane Afganistan, #talibani sponsorizati SUA , #Afganistan