Inca un proiect grandios: Trenul care va merge din Asia pana in Europa

Autor: Ana Ilie
Vineri, 27 Martie 2015, ora 09:20
4774 citiri
Inca un proiect grandios: Trenul care va merge din Asia pana in Europa
Foto: The Guardian

Presedintele afgan Ashraf Ghani a anuntat, joi, planuri ca tara lui sa construiasca o cale ferata strategica, din Asia Centrala in China, care ar permite Afganistanului sa isi exploateze rezervele minerale si ar deschide piata Asiei catre Europa.

Cu toate ca tara sa inca se afla in conflict, iar presedintele american Barack Obama a promis sa mentina mai multe trupe in Afganistan, Ghani si-a detaliat planurile marete intr-un discurs tinut la Council on Foreign Relations, un grup de analiza din New York, scrie Newsweek.

"In 25 de ani, Asia va deveni cea mai mare economie continentala. Ceea ce s-a intamplat in SUA in 1869, cand s-a construit calea ferata continentala, este foarte probabil sa se intample si in Asia in urmatorii 25 de ani (...) Fara Afganistan, Asia Centrala, Asia Centrala si de Sud, Asia de Est si Asia de Vest nu vor fi conectate", a spus Ghani.

"Tinta noastra este sa devenim tara de tranzit" si, daca planurile se indeplinesc confirm agendei, in trei ani de-acum incolo, calea ferata ar permite bunurilor din aceasta regiune sa ajunga in Europa in cinci zile, prin Marea Caspica.

Este vorba despre o cale ferata lunga de 3.600 de kilometri, in valoare de mai multe miliarde de dolari. Afganistanul ar avea astfel potentialul de a castiga din transport, livrari de electricitate, gazoducte si fibra optica, ceea ce ar crea "un numar masiv de slujbe si oportunitati", crede Ghani.

Un singur oras din Afganistan este conectat feroviar la o alta tara, Uzbekistan, insa Ghani isi doreste ca, in cele din urma, tara sa ajunga sa fie legata de China.

Calea ferata ar permite Afganistanului sa isi transporte resursele minerale, printre care litiu, cupru si gaz si petrol, estimate de Pentagon la o valoare de un trilion de dolari si de Afganistan la triplul acestei sume.

In 10 ani, crede Ghani, Afganistanul ar putea fi cel mai mare producator de cupru si fier din lume, iar "gazele arata foarte promitator si petrolul incepe sa fie si el promitator".

"Volumul a ceea ce vom produce in urmatorii 10 ani este foarte mare. Fara o cale ferata, nu exista posibilitati de a crea o economie pe masura", a mai spus Ghani.

Banca Mondiala, Asian Development Bank si Pakistanul sunt printre investitorii caii ferate, a carei finantare este asigurata in proportie de 90%, a mai aratat Ghani.

Se pare ca 2015 este anul proiectelor marete, pentru ca si Rusia a anuntat ca vrea sa construiasca o super-autostrada de 20.000 de kilometri, care sa lege Londra de Alaska, cu scopul de a relansa economia mondiala.

Rusii vor sa construiasca cel mai lung drum din lume, de la Londra in Alaska

Coridorul de Transport si Dezvoltare Trans-Eurasiatica leaga Europa de America si este gata, cel putin pe harta inaintata de Academia de Stiinte a Rusiei presedintelui Vladimir Putin.

Proiectul uneste Londra de Alaska strabatand intreaga Europa, Rusia si stramtoarea Bering, pana pe continentul american.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Afganistan cale ferata Asia, #Afghanistan tren Europa Asia , #Afganistan