Cursa republicana pentru Casa Alba: Turnura spectaculoasa in Carolina de Nord

Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 12:23
3481 citiri
Cursa republicana pentru Casa Alba: Turnura spectaculoasa in Carolina de Nord

Alegerile primare din interiorul Partidului Republican din SUA, care vor decide cine il va infrunta pe presedintele Barack Obama la alegerile din toamna, au produs o mare surpriza in statul Carolina de Nord, unde Newt Gingrich l-a invins la o diferenta uriasa pe favoritul Mitt Romney.

Gingrich, fost presedinte al Camerei Reprezentantilor in anii '90, a luat aproximativ 40% din voturi, in timp ce milionarul Mormom Romney a reusit sa obtina doar 27% din sufragii, informeaza CNN.

Cei doi au fost urmati de fostul senator Rick Santorum, cu 17%, si libertarianul Ron Paul, care a luat 13%.

Victoria lui Gingrich e cu atat mai surprinzatoare cu cat in urma cu ceva mai mult de o saptamana Romney avea un avans consistent in Carolina de Nord, mai ales dupa ce se parea ca a castigat in Iowa (unde pierduse de fapt, dar fusese declarat castigator dintr-o eroare de numarare) si obtinuse o victorie detasata in statul New Hampshire.

Gingrich, un personaj controversat recunoscut pentru stilul sau exploziv si viata personala tumultoasa, a reusit sa intoarca situatia in favoarea sa dupa ce un Comitet de Actiune Politica favorabil lui a lansat o serie de atacuri dure la adresa lui Romney, iar el insusi l-a surclasat pe acesta in doua dezbateri televizate.

Printre altele, lui Romney i s-a reprosat faptul ca nu-si dezvaluite nivelul taxelor pe toti anii si ca isi tine o parte din ei in paradisuri financiare. De asemenea, Romney, desi are o avere de cateva sute de milioane de dolari si sprijinul elitelor Partidului Republican, ceea ce ii permite sa duca o campanie sustinuta, e privit cu mare scepticism de o parte importanta a membrilor acestei formatiuni, mai ales aripa conservatoare. Pe de o parte, el are un bilant mai degraba de liberal cat a fost guvernator de Massachusetts, iar pe de alta parte e neconvingator, prin desele sale schimbari de pozitie si un stil care nu prinde la oameni.

Urmatorul stat in care se tin alegeri e unul din cele mai importante si mai mari, Florida, iar cel care castiga acolo va avea un avans important. Castigatorul cursei republicane va fi cel care va obtine cel mai mare numar de delegati la congresului partidului din vara.

In conditiile in care in SUA conteaza cu adevarat doar doua partide - cel Republican si cel Democrat, ultimul al lui Obama, castigatorul se va decide dintre presedinte si cel care castiga cursa republicana. Obama, desi are o popularitate sub 50% din cauza ca refacerea economica nu a fost asa convingatoare, iar somajul e ridicat, inca e favoritul cursei si l-ar invinge, in acest moment, pe oricare din candidatii republicani.

Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună. Am telefonul deschis/ Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună. Am telefonul deschis/ Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Alianţei Dreapta Unită la Primăria Iaşi, Marius Bodea, a declarat după înregistrarea candidaturii sale la Biroul Electoral Municipal că pe 9 iunie bătălia se va da „între...
#Newt Gingrich victorie republican, #Gingrich victorie Carolina Nord, #cursa republicana Casa Alba , #America