Masacrul din SUA: Comunitatile de autisti se tem ca vor fi stigmatizate

Luni, 17 Decembrie 2012, ora 14:27
2597 citiri
Masacrul din SUA: Comunitatile de autisti se tem ca vor fi stigmatizate

Dupa ce opinia publica a pus masacrul de la scoala din statul american Connecticut pe seama tulburarii de comportament pe care o avea atacatorul, reprezentantii persoanelor care sufera de diferite forme de autism au inceput sa transmita reactii catre presa de peste hotare.

Parinti si apropiati ai celor care sufera de tulburari precum Sindromul Asperger, precum si bolnavii insisi incearca sa transmita lumii acelasi mesaj: acela ca nu trebuie sa stigmatizam boala din cauza tragediei care s-a petrecut in urma cu cateva zile, scrie National Journal.

"Atunci cand cunosti pe cineva care are sindromul Asperger, cunosti o singura persoana, nu o comunitate intreaga", a spus Tyler, care sufera de aceasta tulburare. Din punctul sau de vedere, problema nu ar trebui generalizata si nu ar trebui sa fie stigamatizata boala in incercarea de a explica raul, care este inexplicabil. Nu autismul a dus la producerea acestei tragedii.

Sindromul Asperger este doar una dintre tulburarile incluse in spectrul larg al autismului. Nu exista doua cazuri identice, crede Tyler. Asa cum nu putem responsabiliza o persoana pentru actiunile alteia, tot asa nu putem sa acuzam toti bolnavii pentru ceea ce a facut unul dintre ei.

"Cei cu Asperger nu merita asta", a adaugat Tyler.

Forma de autism de care sufera Tyler il determina sa interactioneze mai greu cu cei din jur, sa inteleaga indicatorii sociali si sa exprime empatie. Acesta nu este predispus la violenta si nici "nu ii lipseste ceva la creier", asa cum incearca sa explice asa-numitii experti atacul din Connecticut.

Tyler este un adolescent iubitor de 15 ani, la fel ca alte milioane de oameni care sufera de aceasta tulburare, poate fi fericit si poate avea o viata realizata. El poate sa faca o facultate, sa se insoare, sa aiba o cariera si copii, poate face tot ce isi doreste.

Acelasi lucru poate fi spus si despre Mike, un consilier politic care sufera de Asperger si care i-a contactat pe jurnalisti pentru a le spune ca asa-numitii experti sau chiar mass-media ar putea sa puna un stigmat pe indivizii cu aceasta tulburare.

Karen, o americanca al carei fiu de 15 ani sufera de Asperger, a spus ca si-a dat seama din prima ca autorul atacului va pune o eticheta proasta comunitatii bolnavilor de autism.

Si expertii citati de North Jersey sustin acest punct de vedere, ca persoanele cu autism nu trebuie discriminate din cauza unui individ care a comis un act monstruos.

"Nu exista nicio dovada medicala care sa stabileasca o legatura intre Asperger si violenta. Atunci cand se intampla astfel de tragedii, oamenii incearca sa gaseasca explicatii. Fapte precum cea pe care a comis-o Adam Lanza sunt generate de procese complexe care au loc in interiorul fiintei umane, iar pana nu vom sti cu exactitate despre ce este vorba, nu avem dreptul sa judecam", a explicat doctorul Gerry Costa, directorul Centrului de autism si tulburari psihice ale copiilor din Montclair.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#autism autor atac SUA, #stigmatizare bolnavi autism, #sindromul Asperger atacator SUA , #America