Mituri despre Ronald Reagan (Video)

Sambata, 05 Martie 2011, ora 21:37
3935 citiri
Mituri despre Ronald Reagan (Video)

De multe ori s-a spus ca Ronald Reagan era el insusi un mit, o constructie imaginara a poporului. Insa istoricii argumenteaza ca el a fost un om extraordinar, despre care nu s-a spus intotdeauna tot adevarul.

The Washington Post dezvaluie miturile din jurul fostului presedinte american.

Era un actor prost

Da si nu. Multe dintre filmele in care a jucat au fost produse de Warner Bros, companie care l-a distribuit mai mult in pelicule de categoria B. Cel mai cunoscut film al sau a fost "King's Row" (1942), in care a jucat alaturi de Ann Sheridan.

Dupa ce a ajuns presedinte, radea de propria-i cariera de actor. Pana si criticii de atunci spuneau ca Reagan este incapabil sa comunice cu ceilalti actori, astfel incat rolul sau sa fie jucat natural.

Pe de alta parte, insa, multi i-au apreciat expresivitatea de la debut, cand se vedea ca depune eforturi mari pentru a nu "rostogoli" cuvintele, in scenele in care trebuia sa vorbeasca mai mult timp.

Dupa ce s-a lansat in politica, multi i-au laudat talentul de orator si de actor. A devenit un candidat autentic, irezistibil si fascinant. Cea mai mare performanta actoriceasca a sa este cea de la Conventia Republicana din 1976, cand i-a facut pe delegati sa regrete ca l-au ales pe Gerald Ford drept candidat la Casa Alba.

A facut armata pe platourile de filmare

Este adevarat ca Reagan si-a petrecut anii razboiului in Culver City, pe platourile de filmare ale First Motion Picture Unit. Insa colegii sai au povestit cum isi dorea cu disperare sa piloteze avioane de razboi si sa lupte pentru tara.

Unul dintre colegii sai de platou de la Warner Bros., Eddie Albert, veteran al razboiului din Pacific, povesteste cum, la un moment dat, i-a aratat lui Reagan un suvenir din lupta de la Tarawa. "Nu am sa uit niciodata privirea pe care mi-a aruncat-o. Ca si cum l-as fi umilit", povesteste Albert.

In primavara lui 1945, capitanul Reagan a fost trimis de serviciile secrete sa prelucreze imaginile luate la eliberarea prizonierilor nazistilor din lagarele de concentrare. A fost printre putinele contacte directe pe care Ronald Reagan le-a avut cu razboiul.

A fost crestin numai in campania electorala

Dimpotriva. Reagan a fost un crestin adevarat. La 11 ani a avut o viziune, in timp ce isi privea tatal prabusit dupa o betie. "Vazandu-l cum zace pe podea, cu bratele intinse de parca ar fi fost crucificat, am simtit ca nu-i pot purta pica", scrie Ronald Reagan, in autobiografia sa.

In iunie 1922, tanarul Ronald a fost botezat in religia crestina si de atunci frecventa biserica de cate ori putea. Apropiatii sai din perioada in care a fost presedinte povesteau cum, de multe ori inainte de un discurs important, se retragea intr-un colt si mormaia rugaciuni.

Natang amabil

Diplomatul Clark Clifford l-a numit "natang amabil", iar Nicholas von Hoffman a spus ca a fost "umilitor sa se gandeasca la acest badaran incult, sigur de sine, ca fiind presedintele Statelor Unite ale Americii".

Desigur... acel "natang amabil" a avut succes in sase meserii diferite: comentator sportiv, actor, presedinte de sindicat, purtator de cuvant al unei corporatii, guvernator de doua ori si presedinte al unei tari, tot de doua ori. Frumoasa cariera de natang...

Fiul unui negustor de incaltari

Ronald Wilson Reagan, cunoscut mai ales ca Ronald Reagan, (n. 6 februarie 1911, Tampico, Illinois - d. 5 iunie 2004, Los Angeles, California) a fost cel de-al patruzecilea presedinte al Statelor Unite ale Americii. Prin politica sa intransigenta in confruntarea cu Uniunea Sovietica in perioada Razboiului Rece, a avut o contributie hotaratoare la prabusirea imperiului comunist din rasaritul Europei.

Fiu al unui negustor ambulant de incaltaminte, Reagan a trebuit sa recurga la talentele sale sportive in jocul de fotbal american pentru a-si putea finanta studiile universitare. In 1932 se licentiaza in Stiinte Sociale si devine un apreciat cronicar sportiv la posturile de radio. In 1937 isi incepe cariera de actor de cinema studiourile din Hollywood, interpretand diverse roluri, fara a depasi un nivel mediocru.

In timpul celui de-al doilea razboi mondial este capitan in "Air Force". Intre anii 1947-1952 se angajeaza in politica ca presedinte al sindicatului actorilor din Hollywood. In anul 1952 se casatoreste cu Nancy Davis, care-i va sta alaturi pentru tot restul vietii.

Reagan intra in mod activ in politica in 1954, cand General Motors ii propune sa tina o serie de conferinte in diversele fabrici ale concernului. Reagan isi creeaza un important cerc de relatii in lumea financiara si industriala, care in 1964 il determina sa se consacre in mod exclusiv politicii.

Participa la campania pentru alegerile prezidentiale, sustinand candidatura reprezentantului republican Barry Goldwater. In 1966, Reagan candideaza pentru functia de guvernator al statului California, obtinand o victorie zdrobitoare. Este reales in 1970.

Politica sa ca presedinte al Statelor Unite este caracterizata de optimism si de incredere in calitatile poporului american. Pe plan economic, realizeaza cea mai mare reducere de impozite din istoria americana. In politica externa, se remarca prin deciziile sale ferme, lipsite de compromisuri.

In 1983 ordona invazia Grenadei, iar in 1986 bombardarea instalatiilor militare din Libia. Sustine lupta de guerila impotriva guvernului pro-castrist din Nicaragua si a mujahidinilor afgani in lupta lor contra ocupatiei sovietice.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#Ronald Reagan biografie, #Ronald Reagan mituri, #cariera Ronald Reagan , #America