Tensiuni intre Rusia si Ucraina: America trimite o nava de razboi in Marea Neagra

Joi, 06 Decembrie 2018, ora 12:46
6271 citiri
Tensiuni intre Rusia si Ucraina: America trimite o nava de razboi in Marea Neagra

Armata americana a inceput, miercuri, pregatirile pentru trimiterea unei nave de razboi in Marea Neagra pe fondul tensiunilor dintre Rusia si Ucraina.

Astfel, armata SUA a cerut Departamentului de Stat sa notifice Turcia despre eventualul sau plan de a trimite o nava militara in Marea Neagra, a anuntat CNN, citand mai multi oficiali americani, care au afirmat ca acest demers reprezinta "un raspuns" la confruntarea recenta intre Rusia si Ucraina in apropiere de stramtoarea Kerci, care face posibil accesul din Marea Neagra in Marea Azov, a informat presa americana, citata de Xinhua.

"Statele Unite isi desfasoara activitatea in conformitate cu prevederile Conventiei de la Montreux. Cu toate acestea, nu vom comenta despre natura corespondentei noastre diplomatice cu guvernul turc", a declarat un purtator de cuvant al Departamentului de Stat, citat de CNN.

Potrivit Conventiei de la Montreux semnata in 1936, navele tarilor neriverane sunt obligate sa notifice Turcia in avans despre trecerea lor prin stramtorile Bosfor si Dardanele, care leaga Marea Mediterana de Marea Neagra.

In conformitate cu prevederile acestei conventii, navele tarilor neriverane nu pot ramane in Marea Neagra mai mult de 21 de zile.

La 25 noiembrie, trei nave ale Fortelor navale ucrainene - doua vedete blindate si un remorcher - cu 24 de marinari au fost capturate de garzile de coasta ruse in timp ce se pregateau sa intre in stramtoarea Kerci pentru a ajunge in Marea Azov, pe motiv ca ar fi incalcat frontiera maritima a Rusiei.

Marina ucraineana a calificat incidentul drept "act de agresiune", declarand ca a informat Moscova in avans despre trecerea navelor prin stramtoarea Kerci.

In acelasi timp, Rusia a declarat ca nu a primit niciun fel de instiintare de acest gen, iar navele ucrainene au ignorat somatiile garzilor de coasta ruse.

Ministerul de Externe al Ucrainei a lansat un apel tarilor semnatare ale Memorandumului de la Budapesta (1994) - Statele Unite, Marea Britanie si Rusia, trei tari care ar trebui sa garanteze independenta Ucrainei - pentru organizarea unor consultari urgente cu privire la tensiunea din stramtoarea Kerci.

Citeste si:
Un misterios document rescrie istoria despre Lumea Nouă: Cristofor Columb nu a descoperit el America, ci altcineva VIDEO
Un misterios document rescrie istoria despre Lumea Nouă: Cristofor Columb nu a descoperit el America, ci altcineva VIDEO
Noi cercetări efectuate de către oamenii de știință de la Universitatea din Milano, Italia, au scos la iveală un document misterios, scris în limba latină, care va schimba istoria despre...
Ce se va întâmpla după votul de învestire al guvernului Cioloș. Următorii pași, dacă executivul propus pică la vot
Ce se va întâmpla după votul de învestire al guvernului Cioloș. Următorii pași, dacă executivul propus pică la vot
Guvernul Cioloș urmează miercuri, 20 octombrie, să fie supus la vot, începând cu ora 10.00. În contextul în care șansele ca executivul să fie învestit sunt aproape nule, următorii pași...
Sursa: AGERPRES
Comentarii
Vintage
rank 5
Nu-i spuneti lui Putin, ca asta e in stare sa faca indigestie de
japonesula
rank 1
base, da-le un telefon si spune-le ca marea neagra e lac rusesc