Australia, parteneriat consolidat cu NATO

Marti, 02 Septembrie 2014, ora 22:13
3723 citiri
Australia, parteneriat consolidat cu NATO
Foto: The Telegraph

Australia, care in noiembrie va gazdui un summit G20, isi va consolida parteneriatul cu NATO, avand in vedere ca tara a inceput sa dobandeasca un rol important in contextul crizelor din Irak, Siria si Ucraina, potrivit ministrului de Externe Julie Bishop.

Premierul australian Tonny Abott a folosit o serie de discursuri pentru a semnala o abordare mai activa in politica externa, scrie China Daily.

Desi Australia nu este membra NATO, trupele sale au luptat alaturi de coalitia din Irak si Afganistan, implicare pe care ministrul de Externe Julie Bishop a stabilit-o ca reprezentand baza unui parteneriat extins.

"Maine ministrul apararii si cum mine vom merge in Tara Galiilor pentru a participa la summitul NATO si pot confirma ca Australia va accepta o invitatie oficiala de a deveni un partener consolidat", a declarat Bishop in Parlament.

Summit-ul NATO: Ce isi doreste Romania

Apartenenta la Programul Parteneriatului Consolidat are rolul de a oferi statelor din afara NATO acces la pregatirea operatiunilor militare, precum si o prezenta in organele de conducere ale Aliantei.

Australia a anuntat luni noi sanctiuni impotriva Rusiei in legatura cu "intimidarea" Ucrainei, Kremlinul fiind acuzat ca ii sprijina pe separatistii prorusi in lupta cu Kievul.

Premierul australian a avut probabil cea mai dura pozitie dintre toti liderii occidentali fata de rebelii din Ucraina, acuzati de doborarea avionului MH17, tragedie ce s-a soldat cu moartea celor 298 de pasageri.

De asemenea, Australia s-a alaturat unei misiuni internationale de sprijin, parasutand echipamente militare si ajutoare fortelor kurde care lupta impotriva Statului Islamic in nordul Irakului.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Australia parteneriat NATO, #Australia politica externa, #Australia summit Tara Galiilor , #Australia