Ultimul trib salbatic din Amazon, primul contact cu civilizatia

Vineri, 04 Iulie 2014, ora 22:50
18995 citiri
Ultimul trib salbatic din Amazon, primul contact cu civilizatia
Foto: activistnews.org

Cateva zeci de membri ai unui trib indian fara nume din jungla amazoniana din Peru au intrat in contact, din motive necunoscute, cu un alt grup indigen din comunitatea Ashanika, aflata in Brazilia, in urma cu 20 de zile. Autoritatile suspecteaza ca ei ar fi fost alungati de taietorii ilegali de lemne.

Acest lucru s-a intamplat dupa ce, acum patru ani, un trib necunoscut - despre care se crede ca este ultimul trib salbatic din Amazon - a fost filmat din aer in zona, iar imaginile, difuzate in 2011, au creat senzatie in intreaga lume.

Mai intai, membrii tribului necunoscut au dat tarcoale comunitatii Ashanika, apoi barbatii au devenit mai indrazneti, aventurandu-se in sat pentru a fura vase si mancare si disparand rapid inapoi in siguranta padurii, potrivit The Independent.

Se crede ca tribul a fost alungat de peste granita de activitatea taietorilor ilegali de lemne si poate de traficantii de droguri care opereaza in Peru.

Tribul a intrat in contact cu alti oameni

Ministerul brazilian pentru Afaceri Indiene, Funai, a confirmat ca grupul de indieni a initiat un contact cu populatia din satul Sympatico, aflat in regiunea braziliana Acre. Sympatico, care se situeaza la aproximativ 40 de kilometri distanta de granita, este foarte aproape de zona in care tribul a fost filmat in urma cu patru ani.

Preocuparea in legatura cu prezenta taietorilor ilegali de lemne, care sunt puternic inarmati e in crestere, pentru ca activitatea acestora ar putea insemna sfarsitul pentru ultimele "triburi pierdute". Gruparile de taietori cauta lemn de tek si mahon, care este destinat pietelor din Europa sau Statele Unite.

Nou trib descoperit in Brazila, dupa ce fusese detectat prin satelit (Video)

Este prima oara din 1980, de cand a inceput monitorizarea teritoriilor salbatice din zona, cand un trib initiaza un contact din proprie initiativa. Specialistul Jose Carlos Meirelles, care a monitorizat zona in ultimii 20 de ani, spune ca situatia este unica.

"Ceva foarte serios trebuie sa se fi intamplat. Nu e normal ca un grup atat de mare de oameni necontactati sa se apropie in acest fel. Este o situatie complet noua si ingrijoratoare si nu stim ce a cauzat-o", a spus oficialul Funai.

Dupa ce au scapat de impactul mortal al goanei dupa cauciuc din secolul al 19-lea, indienii au de infruntat in prezent alte pericole, cum ar fi diferitele boli, in fata carora ei nu au imunitate. Relocarea lor ii poate aduce si in conflict cu grupuri de indieni deja "civilizate".

A murit ultimul membru al unui trib vechi de 65.000 de ani (Video)

Legea braziliana impune o politica de evitare a contactului, lasand la libera alegere a indigenilor initierea unei integrari sau intalniri cu restul populatiei. Funai a trimis deja doctori si lingvisti in regiune. In acest moment, membri grupului s-au stabilit in satul comunitatii Ashanika. Desi initial au fost inspaimantati, indienii Ashanika au fost impresionati de starea celor iesiti din padure.

Sarah Shenker, de la organizatia Survival International, a declarat ca nimeni nu stie ce limba vorbesc indienii. "Nu stim cine sunt. Insa e clar o decizie constienta de a initia contactul, pentru ca probabil au simtit ca nu mai au alta solutie. Probabil simteau ca ar putea fi exterminati", a spus Shenker.

In ciuda unor acorduri semnate recent de Brazilia si Peru, pentru respectarea autonomiei indienilor, zona este indepartata, salbatica si legea nu poate fi aplicata.

Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună. Am telefonul deschis/ Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună. Am telefonul deschis/ Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Alianţei Dreapta Unită la Primăria Iaşi, Marius Bodea, a declarat după înregistrarea candidaturii sale la Biroul Electoral Municipal că pe 9 iunie bătălia se va da „între...
#Brazilia trib necunoscut contact, #Brazilia trib indieni salbatici, #Brazilia trib iesit padure , #Brazilia
Comentarii