Un nou episod in conflictul diplomatic dintre Rusia si Cehia

Marti, 21 Aprilie 2020, ora 10:01
11579 citiri
Un nou episod in conflictul diplomatic dintre Rusia si Cehia
Foto: captura YouTube

Conflictul diplomatic dintre Rusia si Cehia, care a izbucnit in aceasta luna, inregistreaza un nou episod.

Astfel, autoritatile din Cehia au luat o noua decizie care i-a suparat pe rusi.

Acestea au decis sa schimbe adresa Ambasadei Rusiei din Praga in Piata Boris Nemtov, potrivit The Guardian.

Acesta a fost unul dintre cei mai aprigi si virulenti contestatari ai lui Vladimir Putin, insa a sfarsit impuscat mortal in centrul Moscovei pe 28 februarie 2015.

Dupa ce autoritatile din Cehia au schimbat adresa ambasasdei, rusii au anuntat ca nu se vor conforma.

"Ambasada a decis sa continue utilizarea strazii Korunovacni 36 ca adresa oficiala", a transmis Ambasada Rusiei din Praga.

Primarul din Praga, Zdenek Hrib, cel care a propus aceasta schimbare, s-a aratat mirat ca Ambasada Rusiei refuza sa accepte noua adresa oficiala.

"Mi se pare ciudat. Chiar si Vladimir Putin a spus ca uciderea lui Boris Nemtov a fost urata si cinica, iar vinovatii trebuie pedepsiti", a afirmat Hrib.

Decizia luata de cehi privind schimbarea adresei Ambasadei Rusiei nu este o premiera si a mai fost pusa in practica la Washington, Kiev si Vilnius.

Rusii s-au enervat dupa ce cehii au demontat o statuie

Amintim ca, in urma cu zece zile, Rusia a deschis un dosar penal dupa ce autoritatile cehe au demontat statuia unui comandant militar sovietic, aflata in Praga.

Statuia maresalului Ivan Konev, care s-a aflat in fruntea Armatei Rosii in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, a fost vazuta pentru mult timp de unii locuitori din Praga ca un simbol al deceniilor in care tara a fost condusa de regimul comunist.

Pe de alta parte, rusii il vad pe Konev ca fiind un adevarat erou de razboi, iar indepartarea statuii sale a fost considerata o insulta diplomatica.

Autoritatile din Praga au transmis ca au demontat aceasta statuie pentru a o muta intr-un muzeu.

In schimb, Comitetul de Investigatie al Rusiei a anuntat ca a deschis un dosar penal pentru suspectarea profanarii publice a simbolurilor gloriei militare a Rusiei. Asta desi Rusia nu are nicio jurisdictie in Cehia.

"Daca autoritatile ruse continua cu declaratii si actiuni de acest gen, va fi un semn ca si-au pierdut interesul in a dezvolta relatii reciproc avantajoase intre tarile noastre", a raspuns ministerul de externe din Cehia.

Aceasta statuie a fost insa dintotdeauna in centrul unei controverse in Praga, fiind vandalizata in mod repetat. La un moment dat, autoritatile au acoperit-o cu o prelata, starnind furia rezidentilor pro-rusi din Praga.

C.S.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#schimbare adresa ambasada Rusia Praga, #conflict diplomatic Rusia Cehia , #Cehia