In 2013 va fi razboi in Asia?

Miercuri, 02 Ianuarie 2013, ora 15:58
4823 citiri
In 2013 va fi razboi in Asia?
Foto: Foreign Policy

Coreea de Nord a lansat, in decembrie, o racheta prin care a demonstrat ca tara are capacitatea balistica de a face marile puteri sa se incrunte, daca nu sa tremure.

Nord-coreenii sunt acum cu un pas mai aproape de a lansa o bomba nucleara in Pacific. Un amiral indian sugera, luna trecuta, ca armata sa ar putea proteja exploatarile de petrol indiano-vietnameze din Marea Chinei de Sud de o invazie a armatei chineze. In acelasi timp, China si Japonia isi reafirma agresiv dreptul de proprietate asupra insulelor Senkaku - denumite de chinezi Diaoyu.

Ar putea aceste conditii sa contribuie la izbucnirea, in 2013, a unui conflict in Asia?, se intreaba Foreign Policy.

De fapt, conflictul din Asia trebuia sa se intample in urma cu doua decenii. In 1993, o serie de articole scrise de analisti de politica externa de prima mana din SUA aratau ca Asia este "pregatita pentru o rivalitate transformata in razboi".

"O combinatie de nationalism, rivalitati legate de putere, animozitati istorice, curse ale inarmarii, toate acestea ar putea duce la un conflict in Asia", scria Aaron Friedberg, analist de politica externa al Universitatii Princeton.

"In timp ce razboaiele civile si tensiunile etnice vor continua, pentru ceva timp, la periferia Europei, pe termen lung, Asia poate deveni un butoi cu pulbere", opina acesta, in urma cu zeci de ani.

De ce nu a izbucnit conflictul? Asia a devenit motorul cresterii economice, a avut parte de o dezvoltare exploziva care a scos milioane de oameni din saracie si a zguduit balanta de puteri a lumii.

Desigur, au existat si cateva incidente izolate. In 1998, China a testat rachete pentru a speria Taiwanul, dar nu a izbucnit niciun conflict major. In 2003, tensiunile au crescut in zona, dupa ce Coreea de Nord s-a retras din Tratatul de Neproliferare Nucleara.

De la razboiul dintre China si Vietnam din 1979, nu a mai avut loc nici un conflict militar in Asia. Nici unul dintre analistii politici la moda in urma cu 20 de ani nu a prezis aceasta perioada de relativa stabilitate.

In schimb, au facut un pariu pe repetarea istoriei: Japonia isi va incorda muschii, o data cu cresterea economica, iar China, desi tot saraca in comparatie cu altii, si-ar forma o oarecare masa musculara pentru a face acelasi lucru.

In acest moment, se poate spune ca Asia este "pregatita pentru rivalitate". Tensiunile dintre China si Japonia din ultimii ani, inflamate de dispute istorice si teritoriale, sunt mai mari decat in urma cu doua decenii.

Ambele state au luat masuri fara precedent pentru deplasarea flotei militare in jurul insulelor disputate si o altercatie scapata de sub control poate fi posibila.

Un eventual conflict nu ar antrena numai Japonia si China, ci si pe aliatii traditionali ai SUA din Asia. De exemplu, dusmania istorica dintre Japonia si Coreea de Sud a facut cooperarea dintre cele doua state sa fie aproape imposibila, chiar si in fata amenintarii rachetelor nord-coreene.

In plus, politica interna din regiune nu este deloc de bun augur pentru relatiile regionale. Reintoarcerea la putere a conservatorului japonez Shinzo Abe nu va fi atat de rasunatoare doar pentru ca va fi nevoie de o coalitie pentru conducerea guvernului nipon.

O alianta cu Partidul Democrat Liberal, mai moderat, ar putea domoli nationalismul lui Abe, dar acest lucru poate parea dificil. Politica externa continua sa ramana spinoasa pentru Japonia.

De exemplu, folosirea femeilor sud-coreene de catre soldatii japonezi in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial a fost intotdeauna un subiect sensibil intre cele doua state. Inflamarea relatiei dintre Seul si Tokio pare inevitabila.

In mod cert, China, Japonia si Coreea de Sud au pornit pe cai diferite si este important ca acestea sa nu se intalneasca niciodata. Nu de alta, dar s-ar putea lasa cu scantei.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#previziuni razboi 2013, #razboi Asia 2013, #tensiuni Asia 2013 , #China