Riscul unui razboi nuclear cu Coreea de Nord este mai mare ca niciodata

Joi, 31 August 2017, ora 13:30
23753 citiri
Riscul unui razboi nuclear cu Coreea de Nord este mai mare ca niciodata
Foto: Pixabay

Phenianul continua sa fie tot mai provocator la adresa Statelor Unite si a vecinilor sai, Coreea de Sud si Japonia, iar riscul unui razboi este mai mare decat oricand.

Miercuri, premierul australian Malcolm Turnbull l-a avertizat pe Kim Jong Un ca inceperea unui razboi ar echivala cu scrierea unui bilet de adio din partea liderului de la Phenian, dar este putin probabil ca acest lucru sa-l sperie pe nord-coreean.

De asemenea, presedintele american Donald Trump a continuat declaratiile belicoase, spunand, marti, ca "toate optiunile sunt pe masa", in ce priveste Coreea de Nord. Ulterior, armata americana a facut simulari de atac nuclear.

Insa, care sunt riscurile unui razboi nuclear? Potrivit site-ului News.com.au, sunt mai mari ca niciodata.

Fostul ambasador australian in Coreea de Sud Mack Williams a avertizat ca lumea a ramas fara optiuni in ce il priveste pe Kim Jong Un.

Williams spune ca, desi Peninsula Coreeana a mai trecut prin momente de criza si inainte, inclusiv in anii '90, de data aceasta este diferit, mai ales din cauza rezervelor de arme ale nord-coreenilor si a unui lider american imprevizibil.

Una dintre explicatii ar fi faptul ca, spre deosebire de perioada de acum 20 de ani, regimul din Coreea de Nord a ridicat miza, avand acum rachete si o tehnologie nucleara care sunt capabile sa provoace pagube. In plus, sustine Williams, este mai greu de anihilat arsenalul sau.

Fostul ambasador a spus ca, in timp ce nimeni nu doreste un asemenea razboi, lumea trebuie sa accepte ca s-ar putea intampla si ar fi nevoie doar de o simpla eroare: "Ce poate face Trump? Ar putea incerca sa elimine rachetele Coreei de Nord, insa imaginati-va daca una (americana - n.red.) ar lovi China sau chiar Rusia".

Comentariile sale au fost facute in contextul in care Kim Jong Un a cerut efectuarea de si mai multe lansari de rachete in Pacific, ca urmare a testului de marti, cand o racheta a trecut pe deasupra Japoniei.

Williams considera ca daca o racheta nord-coreeana ar lovi Japonia, chiar si din intamplare, SUA nu ar avea alta solutie decat sa-si apere aliatul. Insa, oricine sau oricum ar incepe conflictul - fie din greseala sau un act deliberat -, Seulul ar fi primul care ar avea de suferit, aflandu-se la doar cateva zeci de kilometri sud de granita: "Sute de mii ar fi ucisi in cateva minute".

Un joc periculos

The Irish Times scrie ca in Coreea de Nord este "un joc periculos", iar conducerea tarii crede ca Statele Unite reprezinta o amenintare existentiala.

Sursa citata noteaza ca aceasta criza in crestere din Coreea de Nord este un adevarat test al conducerii de stat a Chinei si o provocare pentru abilitatile diplomatice ale Coreei de Sud si Japoniei.

Cum este insa vazuta aceasta criza de catre Coreea de Nord? Un fost ofiter occidental de informatii, cu zeci de ani de experienta in Asia, spune ca, inainte de investirea lui Trump, oficialii nord-coreeni au subliniat ca sunt pregatiti sa dea noii administratii americane timp sa-si revizuiasca politica si sa vina cu ceva mai bun decat cea a presedintelui Obama, relateaza CBS News.

Phenianul a cerut doar ca SUA sa nu continue cu exercitiile militare anuale comune organizate impreuna cu Coreea de Sud, altfel ar reactiona puternic. Pe scurt, insa, SUA au continuat, iar Nordul a reactionat.

Odata cu trecerea lunilor, in timp ce Coreea de Nord efectua test dupa test, iar SUA nu isi schimbau abordarea, s-a ajuns la tensiunile referitoare la Guam, care au culminat, miercuri, cu anuntul lui Kim Jong Un ca ultimul test a fost preludiul unui tir cu rachete spre insula americana Guam.

In ce il priveste pe acest din urma test, daca lansarile precedente de rachete nu au fost catalogate drept provocari, si nici testele nucleare din 2015 si 2016 - fiind considerate o parte normala din programul de dezvoltare -, racheta care a trecut pe deasupra Japoniei a fost un act provocator si s-a vrut sa fie vazut astfel.

Nu sunt insa semne deocamdata ca populatia este mobilizata pentru o criza militara, in Coreea de Nord, insa acest lucru s-ar putea schimba intr-o clipa, mai sustine fostul ofiter de informatii citat. Cat de ampla ar fi aceasta mobilizare ar fi un indicator important care sa arate daca Kim Jong Un s-a decis ca a sosit momentul sa arunce zarurile.

Trebuie astfel sa urmarim semnele ca regimul a devenit fatalist, ca acesta crede ca trebuie sa lupte pana la capat, pentru ca nu exista o alta optiune. In acest caz, am putea la fel de bine sa asistem la folosirea armelor nucleare, incheie sursa citata.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#sanse razboi nuclear Coreea de Nord, #sanse mari razboi Coreea de Nord , #Coreea de Nord