Scurgere la un reactor nuclear din Coreea de Sud: Trei morti

Vineri, 26 Decembrie 2014, ora 18:05
2427 citiri
Scurgere la un reactor nuclear din Coreea de Sud: Trei morti
Foto: wall.alphacoders.com

O scurgere de gaz la un reactor nuclear in constructie din Coreea de Sud s-a soldat vineri cu trei morti, insa administratorul unitatii exclude orice legatura cu un atac cibernetic care a vizat centrala saptamana trecuta.

Un purtator de cuvant al KHNP (Korea Hydro and Nuclear Power) a afirmat ca nu exista "nicio contaminare radioactiva" si ca nu a fost semnalata nicio scurgere radioactiva. "Trebuie insa sa stabilim cauza scurgerii" de gaz, a adaugat el, relateaza AFP.

Angajatii par sa fi inhalat gaz de azot in timp ce efectuau controale de securitate intr-o incinta subterana plina cu cabluri in centrala de la Gori, in apropierea orasului portuar Busan, din estul peninsulei, a indicat purtatorul de cuvant.

Potrivit sursei citate, angajatii "au fost gasiti inconstienti si li s-a declarat decesul dupa ce au fost transportati la spital".

Celelalte reactoare nucleare de la Gori functioneaza normal, a precizat el, adaugand ca scurgerea "nu are nimic de a face cu recentul atac informatic".

Planurile si manualele reactoarelor de la Gori si ale centralei de la Wolsong din vecinatate au fost publicate pe Twitter saptamana trecuta, la fel ca si datele persoanele ale circa 10.000 de angajati ai KHNP.

Potrivit operatorului, informatiile nu erau clasificate si piratarea lor nu a fost in masura sa provoace disfunctionalitati in niciunul dintre cele 23 de reactoare din Coreea de Sud.

Scurgerea de gaz s-a produs la noul reactor nr. 3 de la Gori, cel mai mare complex nuclear din Coreea de sud, finalizat in proportie de 99% si programat sa fie dat in functiune in luna iunie a anului viitor.

Autoritatile au intarit securitatea dupa atac, unitatea de razboi cibernetic a Ministerului Apararii ridicand nivelul de vigilenta in privinta atacurilor din Coreea de Nord si din alte locuri.

Responsabilul de comiterea atacului s-a prezentat ca presedintele unui grup de militanti care se opune utilizarii energiei nucleare si a amenintat cu dezvaluirea mai multor informatii daca guvernul nu inchide trei reactoare nucleare incepand cu 25 decembrie.

Anchetatorii au anuntat miercuri ca suspectul a folosit mai multe adrese IP din China, chiar daca acesta nu este mereu un indiciu util pentru localizarea geografica a unui internaut.

Oficial nu s-a exclus posibilitatea implicarii Coreii de Nord, caruia Seulul ii atribuie responsabilitatea pentru numeroase atacuri cibernetice care au vizat institutiile sale militare, bancile, agentiile guvernamentale, canalele de televiziune si site-urile de stiri. Totusi, noteaza AFP, nimic nu indica pentru moment ca Phenianul s-ar afla in spatele acestui incident.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#scurgere gaz centrala nucleara, #centrala nucleara Coreea Sud, #morti centrala nucleara , #Coreea