Cum s-ar putea transforma Ebola intr-o pandemie catastrofala

Duminica, 05 Octombrie 2014, ora 23:23
7958 citiri
Cum s-ar putea transforma Ebola intr-o pandemie catastrofala

Peter Piot avea doar 27 de ani, cand facea parte din echipa care a descoperit virusul Ebola, in 1976. Era un tanar om de stiinta intr-un laborator din Anvers, Belgia. Patru decenii mai tarziu, el se teme de o tragedie incomensurabila, ce ar putea fi provocata de teribila maladie.

In septembrie, 1976, un pilot de linie a adus la laborator probe de sange ale unei maicute belgiene, care decedase din cauza unei boli misterioase, intr-o regiune din nordul Zairului. La acea vreme, nimeni nu banuia despre ce este vorba, iar Piot si colegii sai nu au purtat nici macar manusi sau alt echipament de protectie cand au analizat sangele.

Pentru a stabili de ce a murit femeia, au injectat virusul, izolat de sange, unor soareci. Cateva zile nu s-a intamplat nimic, iar cercetatorii au crezut ca probele au fost deteriorate din cauza ca nu au fost tinute la temperaturi scazute. Cand au inceput sa moara soarecii, cercetatorii si-au dat seama ca-i vorba de ceva grav.

Organizatia Mondiala a Sanatatii le-a transmis sa transporte probele in siguranta, intr-un laborator din Anglia, insa seful lui Piot a refuzat. In timpul cercetarilor, acesta chiar a spart o eprubeta, dar, din fericire, nimeni nu s-a imbolnavit.

In final, cercetatorii au stabilit ca virusul era asemanator cu cel descoperit intr-un laborator din Marburg, Germania, care a provocat moartea unor laboranti in anii '60. Cand expertii, cu ajutorul colegilor din SUA, au stabilit ca nu-i vorba de virusul Marburg, ci de altul, sute de oameni murisera deja in satul Yambuku si regiunile inconjuratoare.

Atunci, guvernul belgian a hotarat sa trimita experti la fata locului, unde a izbucnit epidemia, avand in vedere ca maicuta care murise conducea un spital misionar in Yambuku, Congo, care apartinea inca Belgiei. Piot se afla printre expertii care au sosit la fata locului. Acolo, pentru prima data, a imbracat echipament de protectie, in timp ce vorbea cu bolnavii despre suferinta lor.

Expertii au stabilit ca maicutele au fost cele care au raspandit virusul, din cauza ca au injectat vitamine unor femei insarcinate cu ace nesterilizate. Piot spune ca, pana de curand, si-a imaginat ca Ebola nu este o amenintare mare, precum SIDA, deoarece epidemiile de Ebola intotdeauna au fost scurte si in locuri bine determinate.

"In luna iunie a acestui an mi-am dat seama ca este ceva fundamental diferit la aceasta epidemie. La acea vreme organizatia Medici fara Frontiere a dat alarma", spune Piot, intr-un interviu pentru Der Spiegel, preluat de The Guardian. Dupa el, OMS a avut o reactie intarziata, deoarece filiala sa africana este plina nu de cei mai capabili oameni in domeniu, ci de cei numiti politic.

Pe de alta parte, cartierul general al OMS din Geneva a suportat masuri dure de austeriate, gandite de tarile membre. Cele mai afectate au fost departamentele raspunzatoare de febra hemoragica si departamentul de management in vreme de epidemii.

Piot mai spune ca actuala situatie este determinata de multi factori care au influentat negativ evolutia epidemiei. Specialistul spune ca epidemia a izbucnit in tari care tocmai au iesit din razboaie civile, multi dintre medicii de acolo plecand, iar sistemele de sanatate fiind distruse.

In Liberia, de exemplu, in 2010 mai erau doar 51 de medici, din care multi au murit de Ebola. Faptul ca Ebola a izbucnit in triunghiul dintre Guineea, Sierra Leone si Liberia a amplificat criza. Acolo oamenii sunt extrem de mobili si e greu de urmarit cine cu cine intra in contact.

Pe de alta parte, cadavrele victimelor sunt ingropate in locurile natale, de aceea in zona exista mereu taxiuri sau masini de transport cu corpuri infestate inauntru.

Piot spune ca e grav faptul ca Ebola a atins si orase mari precum Monrovia (capitala Liberiei) si Freetown (capitala statului Sierra Leone), iar, daca va atinge si un megalopolis din Nigeria, atunci va fi inevitabila catastrofa.

"Trebuie sa ne fie clar ca aceasta nu e o epidemie, ci o catastrofa umanitara", spune Piot.

Intrebat daca avem de-a face cu debutul unei pandemii, Piot a spus ca vor fi pacienti din Africa infestati cu Ebola care vor incerca sa treaca in Europa sa se trateze. Piot arata ca un focar de Ebola in Europa sau SUA ar putea fi repede controlat. Mult mai ingrijorati sunt indienii care lucreaza in Africa. Daca unii dintre acestia se infesteaza si se intorc acasa, atunci epidemia ar putea capata proportii inimaginabile.

Piot spune ca este convins ca virusul nu va suferi mutatii, astfel incat sa se transmita de la om la om pe calea aerului. Insa el aminteste ca se poate ajunge la o mutatie care sa permita bolnavilor sa traiasca mai mult cu cateva saptamani, cauzand infestarea mult mai multor oameni.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Ebola epidemie lupta, #Peter Piot cercetator Ebola, #pandemie Ebola izbucnire, #catastrifa Ebola , #Ebola
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Alți' zice că nu-i chiar catastrofală, că n-ar rade decâ' juma' din