De ce trebuie sa ne temem de Ebola - si de ce nu

Autor: Ana Ilie
Duminica, 17 August 2014, ora 16:00
5630 citiri
De ce trebuie sa ne temem de Ebola - si de ce nu

Pentru Statele Unite, Ebola este "un virus dureros, ingrozitor, fara mila", iar pentru Organizatia Mondiala a Sanatatii este o "urgenta internationala". Numarul victimelor din Africa de Vest a depasit 1000 in cursul actualei epidemii si pe aproape tot globul autoritatile sanitare sunt in alerta cu privire la raspandirea virusului.

E nevoie totusi de o privire de ansamblu. SIDA este responsabila pentru pierderea a peste un milion de vieti in Africa anual, adica de o mie de ori mai mult decat epidemia actuala de Ebola, pana in acest moment, scrie Huffington Post.

Infectiile la plamani, precum pneumonia, sunt al doilea ucigas, urmate de malarie si diaree, care omoara sute de mii de copii africani anual. In SUA, cancerele si bolile de inima sunt principalii ucigasi, iar riscul de a contracta virusul Ebola sunt aproape de zero.

Cei ingrijorati de sanatate ar face mai bine sa isi faca vaccinul anti-gripa anul acesta. Numai in America, 24.000 de persoane mor anual de gripa.

Pericolul Ebola: Harta unei pandemii globale si cati oameni ar fi afectati in Romania

Pentru a pune amenintarea Ebola in perspectiva, publicatia citata a intocmit o lista a motivelor pentru care ar trebui sa ne temem - si de ce nu avem motive.

De ce sa ne temem

Nu exista tratament pentru febra hemoragica declansata de Ebola.

Peste o jumatate din cei infectati in aceasta epidemie au murit. In epidemiile anterioare procentul a ajuns la 90%.

Are un final rapid, in decurs de cateva zile. Pacientii devin tot mai febrili si mai slabiti, sufera dureri, voma, diaree si sangerari interne, cateodata sangereaza si prin urechi si nas.

Pentru ca se raspandeste prin contactul direct cu fluidele corporale ale pacentilor bolnavi, Ebola face ravagii printre doctori si asistente, care oricum nu sunt in numar suficient in Africa.

Epidemiile declanseaza teama si panica.

Clinicile si angajatii lor sunt deseori atacati de localnici, care dau uneori vina pe doctorii straini pentru morti.

De ce sa nu ne temem

Ebola nu se extinde rapid, asa cum se raspandeste gripa, spre exemplu. Se raspandeste numai prin contact direct cu fluidele corporale, cum ar fi sangele, saliva, transpiratia si urina. Membrii familiilor celor bolnavi au contractat boala ingrijind bolnavii sau pregatind cadavrele pentru inmormantare. Oamenii nu sunt contagiosi pana cand nu apar primele simptome, cam la 21 de zile dupa expunerea la virus.

"Oamenii nu trebuie sa se teama de expunerea ocazionala, in avion sau metrou", este de parere doctorul Robert Black, profesor de sanatate internationala la Universitatea Johns Hopkins.

Oficialii din domeniul sanatatii din tarile dezvoltate stiu cum sa opreasca extinderea epidemiei de Ebola:

  • se descopera si izoleaza toti posibilii pacienti;
  • se cauta oamenii care au fost cel mai probabil expusi la virus;
  • se asigura prceduri stricte de control al infectarii in timp ce sunt ingrijiti pacientii.

Toate epidemiile de Ebola din trecut au fost aduse sub controlul autoritatilor sanitare.

Efortul international va incepe sa dea rezultate. America trimite cel putin 50 de specialisti in Africa de Vest si alti 200 lucreaza din SUA pentru a rezolva situatia. Organizatia Mondiala a Sanatatii a pus la dispozitia tarilor afectate fonduri impresionante si a facut apel la comunitatea internationala sa trimita bani si resurse.

Este adevarat ca exista mereu riscul ca Ebola sa ajunga in SUA sau in oricare alta tara prin intermediul unei persoane care calatoreste, ceea ce pune in pericol membrii familiei sale sau angajatii din serviciile medicale in pericol. Insa doctorii si spitalele stiu cum sa restranga riscurile de contagiune, asa ca potentialul unei epidemii in afara Africii este foarte redus.

CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu aciditate ultima ieșire publică a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, care și-a prezentat programul cu care vrea să...
Ciolacu "se jură" că n-a jucat la păcănele: "Am mai jucat poker. Acum joc Catan cu Grindeanu. Am jucat şah cu domnul Tudose" VIDEO
Ciolacu "se jură" că n-a jucat la păcănele: "Am mai jucat poker. Acum joc Catan cu Grindeanu. Am jucat şah cu domnul Tudose" VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României susţine că nu a jucat niciodată la păcănele. În schimb, liderul PSD joacă poker cu prietenii, Catan cu Sorin Grindeanu şi şah cu Mihai Tudose, care...
#Ebola epidemie morti, #ebola epidemie , #Ebola