Mubarak, in cusca si pe targa in asteptarea sentintei - Procesul a fost amanat

Miercuri, 03 August 2011, ora 15:30
5133 citiri
Mubarak, in cusca si pe targa in asteptarea sentintei - Procesul a fost amanat
Foto: Arhiva

Procesul fostului presedinte egiptean Hosni Mubarak care a inceput, miercuri, la Academia de Politie din Cairo, a fost amanat pentru data de 15 august. Mubarak risca pedeapsa cu moartea, find acuzat de coruptie si ordonarea uciderii protestatarilor inainte si in timpul revoltelor populare din luna februarie.

Alaturi de Mubarak, in varsta de 83 de ani, mai sunt acuzate 11 persoane, care risca, de asemenea, pedeapsa capitala. Astfel, pe banca acuzatilor au fost prezenti fiii lui Mubarak, Alaa si Gamal, fostul ministru de Interne Habib el-Adli si inca sase oficiali din domeniul securitatii.

De asemenea, omul de afaceri Hussein Salem, un apropiat al fostului lider egiptean, este judecat in lipsa.

Ziare.com v-a tinut la curent desfasurarea primei zile din procesul lui Hosni Mubarak:

- Judecatorul care prezideaza lucrarile, Ahmed Rifaat, a reluat sedinta pentru a face cateva anunturi. Astfel, Mubarak trebuie sa ramana in Cairo sub observatia echipei sale medicale si a sefului departamentului de oncologie de la spitalul universiatr din capitala Egiptului. Toti avocatii vor primi CD-uri cu informatii privind anumite parti din ancheta. Rifaat a amanat cazul impotriva lui Mubarak si a fiilor sai pana la data de 15 august. Cazul impotriva ministrului de Interne si a celor sase politisti va fi reluat joi, 4 august.

- Autoritatile pazesc usile tribunalului, iar trupe speciale, inarmate, se afla langa ambulanta cu care va fi transportat Mubarak la spital, scrie Al Jazeera.

- Liderul Organizatiei pentru Drepturile Omului din Egipt a declarat pentru Al Jazeera ca ziua in care a debutat procesul lui Mubarak este cea mai fericita de pe 18 februarie incoace, cand fostul dictator a fost inlaturat de la putere.

- Hosni Mubarak, care sufera de cancer la stomac, va ramane pe durata procesului in Spitalul Academiei de Politiei din Cairo si nu se va reintoarce la Sharm al Sheik, potrivit Reuters.

- Completul de judecata se retrage in camera de consiliu, pentru a delibera pe marginea cererilor facute de avocati. Nu este deocamdata clar daca procesul se va relua pe parcursul acestei zile.

- Fareed al Deeb, avocatul care il reprezinta pe Mubarak, a cerut sa fie audiati 1.631 de martori. "Nu va fi un proces scurt", comenteaza jurnalisii de la Reuters.

- Avocatul lui Hosni Mubarak a declarat in instanta ca Hussein Tantawi, fost ministru al Apararii, a preluat puterea in Egipt in 28 ianuarie, ceea ce il face responsabil pentru violentele de dupa aceea.

- Jurnalistii de la Al Jazeera descriu "un moment suprarealist din sala de judecata", "un adevarat circ": unul dintre avocatii acuzarii sustine ca adevaratul Hosni Mubarak a fost ucis in anul 2004, iar barbatul prezent pe targa, la proces, este doar un impostor. Avocatul a cerut un test ADN si a acuzat o conspiratie pusa la punct de Statele Unite si de Israel.

- Un avocat al statului egiptean cere un miliard de lire egiptene (aproape 1,2 milioane de euro) despagubiri de la fostul presedinte Hosni Mubarak, pentru pagubele provocate infrastructurii tarii si pentru pierderile inregistrate in turism, in urma revoltelor din iarna, relateaza AFP.

- Unul dintre avocatii acuzarii cere amprentarea tuturor inculpatilor, inclusiv a lui Mubarak, avand in vedere faptul ca acestia nu au avut niciodata deschis un dosar penal. Acelasi avocat cere sa fie interogati si militarii care au tras in manifestanti, pentru a se stabili de unde au primit ordinele.

- O persoana a fost ucisa si alte 15 ranite in confruntarile dintre sustinatorii si adversarii fostului presedinte egiptean, relateaza The Telegraph.

- Mubarak pledeaza nevinovat, afirmand ca "respinge categoric" toate acuzatiile care i se aduc. De asemenea, Alaa si Gamal, fiii fostului presedinte, neaga vehement acuzatiile, potrivit Al Jazeera.

- Procurorul insarcinat cu acest dosar a cerut ca Mubarak sa fie tras la raspundere si pentru violentele vizand manifestantii in perioada 2000 - 2010, nu numai pentru cele din timpul revoltelor de anul acesta, potrivit AFP.

- Procurorul citeste acuzatiile oficiale impotriva lui Mubrak, in timp ce mii de oameni privesc procesul pe ecranul amplasat in exteriorul Academiei de Politie, relateaza CNN. Apoi aminteste de numele catorva protestatari ucisi in februarie. Muaz al-Sayed Kamil este primul nume mentionat.

- Avocatii acuzarii au inceput sa faca declaratii. Un egiptean, care reprezinta 32 de manifestanti din februarie, cere daune de 50.000 de lire egiptene pentru fiecare protestar mort si 10.000 de lire pentru fiecare persoana ranita. De asemenea, avocatii acuzarii cer sa fie condamnat, in acelasi dosar, si fostul premier Ahmed Nazif.

- Procesul a fost reluat, dupa o foarte scurta pauza. Inculpatii au fost readusi in cusca, iar avocatii apararii continua sa faca declaratii, scrie Reuters.

- Toti inculpatii au fost scosi din cusca metalica. Intre timp, ciocnirile dintre protestatari continua in afara salii de judecata. BBC raporteaza ca cel putin 10 persoane au fost grav ranite, printre care si politisti. Mai multi manifestanti au fost retinuti.

- Instanta ia o pauza, pentru ca magistatii sa analizeze cererile de amanare a procesului. Mubarak este scos afara din cusca pe targa, potrivit Al Jazeera.

- Presa internationala se amuza pe marginea unui moment surprins de camerele de luat vederi din sala de judecata: in timp ce avocatul stau incearca o amanare a procesului, Mubarak se scobeste in nas. O jurnalista de la Reuters remarca insa ca, desi sta pe o targa, fostul lider egiptean are parul prospat tuns.

- Gamal Mubarak, fiul fostului presedinte, tina in mana o carte care pare a fi Coranul, potrivit CNN.

- Hosni Mubarak isi ridica intruna capul, incercand sa vada ce se intampla in sala de judecata, transmite AFP.

- Avocatii cer amanarea procesului. Farid el-Deeb sustine ca nu a avut suficient timp sa studieze relatarile martorilor oculari. "Pentru a-mi indeplini datoria de avocat al apararii, am nevoie de o luna pentru a ma familiariza cu aceasta cauza", a spus si avocatul fostului ministru de Interne Habib el-Adly. Farid el-Deeb, avocatul lui Mubarak, spune ca o saptamana este suficienta.

- BBC relateaza ca avocatul lui Mubarak citeste lista cu numele martorilor care vor fi citati, printre acestia aflandu-se angajati ai Ministerului egiptean de Interne. Iritat, judecatorul ii spune ca lista a fost prezentata in scris.

- Farid el-Deeb, avocatul lui Mubarak, le-a cerut judecatorilor sa fie impartiali, pentru a asigura un proces corect si echitabil, relateaza CNN.

- Rawya Rageh, reporterul Al Jazeera, transmite ca fiii lui Mubarak, Alaa and Gamal, sunt in picioare, la capatul tatalui lor, in loc sa stea jos in timpul sedintei.

- Judecatorul a spus ca sedinta se va desfasura "intr-un calm total", avertizand ca va fi dat afara oricine va perturba linistea din sala.

- Parlamentarul israelian Benjamin Ben-Eliezer a declarat miercuri ca el si premierul Benjamin Netanyahu i-au oferit fostului presedinte egiptean azil politic, in urma cu cateva luni, dar acesta a refuzat.

- Procesul este prima aparitie publica a lui Mubarak din 11 februarie, puncteaza AFP.

- In afara salii de judecata continua ciocnirile intre manifestanti, potrivit Reuters.

- Judecatorul Ahmed Rifaat a luat cuvantul. Fostul presedinte egiptean in varsta de 83 de ani se afla in continuare pe targa, sub supravegherea medicilor. Jurnalistii de la The Telegraph precizeaza ca Mubarak este lucid, gesticuleaza si isi mica ochii.

- Palid, imbracat in alb, fostul presedinte a vorbit cu fiii sai Alaal si Gamal, imbracati, si ei tot in alb, tinuta regulamentara a detinutilor care inca nu au fost condamnati.

- Hosni Mubarak a intrat in sala de judecata. El se afla intr-o cusca, pe o targa, iar medicii i-au pus perfuzii.

- Procesul se va transmite, in direct, pe un ecran imens amplasat langa sala de judecata. Cele doua tabere, manifestantii pro si anti-Mubarak, nu au fost inca separate. Protestatarii care il condamna pe fostul presedinte arunca cu pietre in ecran, transmite BBC.

- Farid el-Deeb, avocatul lui Mubarak, a intrat in sala de judecata. Incaprerea de la Academia de Politie s-a umplut de oameni, transmit jurnalistii de la Al Jazeera, insa deocamdata nu a fost adusa cusca metalica in care vor fi tinuti inculpatii.

- Ambulanta blindata care il transporta pe fostul presedinte egiptean a ajuns la Academia de Politie din Cairo, potrivit Jarusalem Post.

- Singurii jurnalisti care au permisiunea de a filma din interiorul salii de judecata sunt cei de la televiziunea de stat egipteana, care a inceput sa transmita deja primele imagini, transmite AFP.

- Mai multe persoane au fost ranite, miercuri, in Cairo, dupa ce mai multi sustinatori ai fostului presedinte egiptean s-au incaierat cu manifestantii anti-Mubarak.

- Avionul militar care il trasporta pe fostul presedinte a aterizat miercuri la Cairo, iar un elicopter l-a dus apoi la Academia de Politie, unde se va desfasura procesul, relateaza BBC.

- Mubarak a fost luat miercuri dimineata de la spitalul din Sharm el-Sheikh intr-o ambulanta insotita de vehicule de securitate si a fost dus la aeroportul din localitate pentru a fi imbarcat la bordul unui avion militar avand echipament medical.

Procesul este o etapa importanta in evolutia evenimentelor care, de la inceputul anului, au fost descrise drept "Primavara araba". Mubarak este primul fost lider arab care compare in fata instantei pentru a fi judecat dupa ce a fost indepartat de la putere prin revolte ale populatiei. Primul presedinte din zona alungat de la putere, tunisianul Zine al-Abidine Ben Ali, a fost judecat si condamnat in tara sa, dar in lipsa. Ben Ali a fugit in Arabia Saudita.

Securitate sporita in timpul procesului

Securitatea va fi drastica, in jurul cladirii au fost desfasurate garduri de sarma ghimpata si sute de soldati au fost trimisi pentru a sta de paza. De altfel, initial se stabilise un alt sediu din Cairo pentru proces, dar ulterior a fost mutat locul de desfasurare, din ratiuni de securitate.

Autoritatile au precizat ca in jur de 600 de persoane au primit permisiunea sa participe la procesul fostului lider egiptean, inclusiv rude ale protestatarilor ucisi.

Mubarak, depresiv

Fostul sef al statului egiptean s-a aflat pana miercuri in custodia politiei la spitalul international din statiunea Sharm el-Sheikh din cauza unor probleme cardiace.

Ministrul Sanatatii, Amr Helmy, a spus insa ca fostul presedinte poate face fata procesului, daca este transportat in conditii adecvate.

Avocatii fostului lider egiptean au subliniat, in iunie, ca fostul presedinte se lupta cu unele complicatii de pe urma unei operatii de cancer la stomac, suferite in 2010, dar care a fost pastrata secret pana acum.

Egipt: Mubarak nu mai vrea sa manance

La 18 iulie, medicii au spus ca Mubarak a intrat pentru scurt timp in coma. Saptamana trecuta, spitalul a anuntat ca fostul presedinte este depresiv si refuza sa manance, in asteptarea procesului.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#hosni mubarak egip, #proces mubarak pedeapsa moarte , #Egipt