Revolte in Egipt: Autoritatile au inchis granita cu Fasia Gaza

Luni, 31 Ianuarie 2011, ora 08:59
1807 citiri
Revolte in Egipt: Autoritatile au inchis granita cu Fasia Gaza
Foto: Arhiva

Autoritatile egiptene au inchis duminica punctul de trecere spre Fasia Gaza, in timp ce manifestatiile in Egipt se propagau in zona frontierei si dupa fuga in teritoriul palestinian a cinci activisti palestinieni evadati dintr-o inchisoare din Cairo.

Masura a fost luata a doua zi dupa confruntari armate semnalate in orasul Rafah, situat in partea egipteana a frontierei, in care au avut loc manifestatii impotriva regimului presedintelui Mubarak in cursul week-end-ului, fara sa fie semnalate victime, potrivit Reuters.

Opt activisti din Gaza figurau printre detinutii evadati sambata din inchisoarea Abu Zaabal din Cairo, profitand de haosul care domneste in capitala egipteana.

Hassan Wshah, din Armata Islamului (grup afiliat retelei Al-Qaida), a reusit sa se strecoare printr-un tunel al contrabandistilor pentru a ajunge la domiciliul sau din tabara refugiatilor din Bureij, in Fasia Gaza. El executa o pedeapsa de 10 ani inchisoare dupa ce fusese capturat in 2007, in timp ce incerca sa patrunda in Israel prin teritoriul egiptean pentru a comite un atentat.

Wshah sustine ca cel putin alti patru detinuti (pe care i-a vazut personal) au fost impuscati de fortele de securitate egiptene, in timp ce sute de detinuti evadau in urma rebeliunii din inchisoare. Printre alti patru activisti reveniti in Gaza figureaza trei membri ai Hamas, dintre care unul petrecuse sapte ani intr-o inchisoare egipteana pentru un motiv similar ca Wshah.

Soarta altor patru palestinieni evadati din inchisoarea cairota nu este cunoscuta pentru moment. Printre ei figureaza un responsabil militar al Hamas, arestat in urma cu patru ani in Egipt.

Cei 1,5 milion de locuitori ai Fasiei Gaza urmaresc febril evenimentele care au loc in Egipt, temandu-se ca dificultatile lor economice se vor agrava si mai mult daca frontiera va ramane inchisa mai mult timp.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#revolte Egipt, #proteste Egipt, #egipt granita fasia gaza , #Egipt