Revolte in Egipt: Reactii internationale

Miercuri, 02 Februarie 2011, ora 20:32
7136 citiri
Revolte in Egipt: Reactii internationale

Reactiile internationale legate de revolutia din Egipt nu au intarziat sa apara. Atat prim ministrul britanic cat si presedintele SUA au subliniat necesitatea unei tranzitii iar secretarul general al ONU s-a declarat "profund ingrijorat" de situatia din Egipt.

David Cameron si Ban Ki-moon fac un apel la pace

Dupa intalnirea de miercuri a prim ministrului britanic cu secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, cei doi au facut declaratii cu privire la situatia din Egipt, potrivit Number10.gov.uk.

Prim ministrul si secretarul ONU au condamnat violenta din Egipt si au facut un apel la pace.

Razboi pe strazile din Egipt - focuri de arma si zeci de raniti - LIVE

David Cameron a declarat ca ar fi "complet si total inaceptabil" daca autoritatile egiptene ar fi in spatele violentelor. Acesta a subliniat importanta unei tranzitii spre un guvern mai democratic, tranzitie care trebuie sa aiba loc "cat mai repede".

Ban Ki-Moon a declarat si el ca este "foarte ingrijorat" cu privire la violentele din Egipt si ca pericolul de instabilitate in Orientul Mijlociu nu trebuie subestimat. Acesta a facut un apel la toate partile sa realizeze "o tranzitie organizata si pasnica".

Casa Alba condamna violentele din Egipt

Casa Alba a declarat miercuri ca SUA condamna violentele din Egipt, in timp ce mii de suporteri si opozanti ai lui Hosni Mubarak se luptau in piata centrala din Cairo, potrivit The Associated Press.

Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Robert Gibbs, a precizat ca SUA este "profund ingrijorat" de atacurile asupra presei. Gibbs a mai precizat ca SUA isi reia apelurile pentru pace din partea tuturor partilor.

Presedintele SUA, Barack Obama, a vorbit marti seara, dupa ce Mubarak a anuntat ca nu va mai candida la presedintie. Si el a facut un apel la o tranzitie organizata care "trebuie sa inceapa acum".

FMI este pregatit sa ajute Egiptul

FMI este dispus sa ajute Egiptul sa-si reconstruiasca economia, a declarat, marti, directorul Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn.

In ceea ce priveste revoltele din Egipt, unde mii de oameni cer plecarea presedintelui Hosni Mubarak, Strauss-Kahn a precizat ca "FMI este gata sa realizeze tipul de politici economice care ar putea fi pus in aplicare", potrivit AFP.

"In conditiile in care tensiunile intre tari cresc, am putea asista la cresterea protectionismului comercial si financiar. Si cum tensiunile sporesc, ne-am putea confrunta cu instabilitate sociala si politica si chiar cu razboaie interne", a mai spus Kahn.

FMI este pregatit sa ajute Egiptul

UE ar putea finanta alegerile din Egipt

Uniunea Europeana ar putea sa acorde suport financiar Egiptului si Tuniei pentru organizarea unor alegeri democratice.

Declaratiile ii apartin ministrului luxemburghez de Externe, Jean Asselbor, care insa a precizat ca nu va fi, in niciun caz, vorba insa de ingerinta, relateaza Ria Novosti.

De asemenea, Asselbor a luat in calcul posibila prabusire a presedintelui Hosni Mubarak, subliniind ca "poporul egiptean este cel care trebuie sa decida".

Revolte in Egipt: UE ar putea finanta alegerile din Egipt si Tunisia

Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu aciditate ultima ieșire publică a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, care și-a prezentat programul cu care vrea să...
#reactii internationale Egipt, #Barack Obama Egipt, #Egipt reactii ONU , #Egipt