Yoga in stil mare - sincron cu 35.000 de indieni

Sambata, 20 Iunie 2015, ora 16:23
4021 citiri
Yoga in stil mare - sincron cu 35.000 de indieni
Foto: Hepta.ro

Centrul capitalei indiene, New Delhi, va gazdui duminica o ampla sesiune de yoga in aer liber, de 35 de minute, cu participarea a aproximativ 35.000 de persoane, intr-o tentativa de a intra in Guinness Book of Records.

Actiunea are loc cu ocazia primei celebrari a Zilei Internationale a Yoga, dupa proclamarea ei la 21 iunie de catre Natiunile Unite, in decembrie 2014, la initiativa Indiei.

Data propusa de India, respectiv 21 iunie, reprezinta data solstitiului de vara, o sarbatoare cu o semnificatie deosebita in multe culturi. Adeptii yoga vor sarbatori si in alte tari aceasta zi.

Seful executivului indian, Narendra Modi, care este strict vegetarian si practicant zilnic al yoga, a facut din aceasta zi internationala un punct forte al programului politic al guvernului sau nationalist hindus, la 13 luni dupa preluarea mandatului.

"Yoga are puterea de a aduna la un loc umanitatea", a scris el pe Twitter anul trecut in momentul lansarii initiativei sale la Adunarea Generala a ONU. El a subliniat, cu acest prilej, ca "yoga (..) reprezinta unitatea dintre minte si trup, gandire si actiune, cumpatare si abundenta, armonia dintre om si natura, o abordare holistica a sanatatii si a bunastarii".

La randul sau, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon afirma: "Yoga poate imbunatati rezistenta impotriva bolilor netransmisibile. Yoga poate aduce comunitatile impreuna intr-o maniera incluziva, care genereaza respect. Yoga poate contribui la dezvoltare si pace".

Premierul indian doreste sa consolideze locul acestei practici ca element central al culturii indiene, aspect care a fost pierdut in tarile occidentale, unde in general aceasta disciplina este considerata un sport. El a creat un minister pentru a promova yoga, ayrveda (o forma de medicina traditionala) si alte practici traditionale indiene si a oferit cursuri gratuite de yoga pentru trei milioane de functionari guvernamentali si familiile lor.

Dar toate aceste demersuri au starnit controverse in randul minoritatilor religioase din India care acuza guvernul ca impune un program pro-hindus intr-o tara laica. Grupuri musulmane au criticat faptul ca anumite elemente din timpul practicii yoga se opun Islamului.

Potrivit specialistilor, aparitia yoga dateaza de 5.000 ani, in special prin referiri care se fac in vede (scripturi) hinduse. Aceasta disciplina combina pozitii corporale cu tehnici de respiratie, relaxare si meditatie. Expertii in yoga vorbesc despre o "linistire a mintii" prin intermediul careia poate fi inteleasa adevarata natura a existentei.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#India yoga in masa, #India yoga cartea recordurilor , #India