SUA da afara Iranul de la conferinta de pace pentru Siria de la Geneva

Luni, 20 Ianuarie 2014, ora 22:24
3050 citiri
SUA da afara Iranul de la conferinta de pace pentru Siria de la Geneva
Foto: AP

Administratia Obama incearca sa convinga ONU sa retraga invitatia adresata Iranului pentru participarea la conferinta de pace pentru Siria, dupa ce gestul facut de secretarul ban Ki Moon a dus la amenintarea cu retragerea din discutii a opozitiei siriene.

"Pozitia noastra este foarte ferma, iar Iranul a refuzat in repetate randuri sa accepte termenii Statelor Unite", a declarat un oficial american. "Nu intelegem, astfel, cum ar putea primi o invitatie", aspus acesta, citat de Washington Post.

Iranul a fost oficial invitat sa participe la conferinta de pace de la Geneva pe 22 ianuarie, a declarat secretarul general al ONU, Ban Ki Moon. Coalitia Nationala Siriana a amenintat cu retragerea din cadrul discutiilor, daca invitatia Iranului nu este revocata.

Secretarul general al ONU a spus ca a primit asigurari din partea ministrului de Externe al Iranului ca Teheranul va juca un rol constructiv in rezolvarea crizei din Siria, scrie Russia Today.

"Daca Iranul nu declara ca accepta si sustine public acordul de la Geneva, invitatia trebuie retrasa", a declarat purtatorul de cuvant al Departatmentului de Stat al SUA, Jen Psaki, exprimand preocuparea puternica a Americii privind contributia Iranului la campania brutala a regimului Assad impotriva propriului popor.

Pana acum, Teheranul nu a acceptat in totalitate declaratia rezolutia finala a primei conferinte de la Geneva, deoarece Iranul crede ca un guvern de tranzitie in Siria va exclude orice participare a presedintelui Bashar Assad din viitorul politic al tarii.

Potrivit unui reprezentant al opozitiei siriene, coalitia este "surprinsa" de mutarea "ilogica" a secretarului general al ONU de a invita Iranul, si a declarat ca acest lucru nu poate fi acceptat in nici un fel.

Principala grupare de opozitie sprijinita de Occident urma sa fie prezenta la discutii, in schimb grupurile puternice ale rebelilor islamisti au respins de la inceput negocierile de pace de la Geneva.

Pana acum, conflictul armat din Siria, care a inceput in 2011, a facut aproximativ 130.000 de morti. Mai multe milioane de oameni au fost nevoite sa fuga din calea luptelor.

In acest context, Organizatia Iraniana pentru Energie Atomica a anuntat luni suspendarea activitatilor de purificare a uraniului la nivelul de 20%, masura care a fost confirmata de Agentia Internationala pentru Energie Atomica.

Prin Acordul de la Geneva, Iranul a promis sa opreasca imbogatirea uraniului la nivelul de 20% la uzinele nucleare de la Natanz si Fordo, si la reactorul de la Arak.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Geneva discutii pace Siria, #Geneva pace Siria Iran opozitie, #Iran conferinta pace Siria , #Iran