Incepe razboiul in Israel? Zeci de morti, raiduri aeriene in Gaza si rezervisti chemati la arme

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 09 Iulie 2014, ora 11:44
7184 citiri
Incepe razboiul in Israel? Zeci de morti, raiduri aeriene in Gaza si rezervisti chemati la arme

Ostilitatile s-au intensificat in Orientul Mijlociu, unde confruntarile dintre Israel si palestinieni au escaladat in ultimele ore. Militantii palestinieni au tras zeci de rachete impotriva oraselor israeliene, in vreme ce Israelul a efectuat zeci de raiduri aeriene in Fasia Gaza si a chemat 40.000 de rezervisti pentru ceea ce se anunta a fi o ofensiva terestra.

Gruparea militanta palestiniana Hamas a lansat mai multe rachete inspre Ierusalim si Tel Aviv. Armata israeliana a anuntat ca in cursul noptii a efectuat 160 de raiduri aeriene in Gaza, ca raspuns la atacurile cu rachete, scrie BBC.

Ministerul Sanatatii din Gaza a anuntat ca 25 de palestinieni, printre care patru femei si trei copii, au murit in aceste raiduri, si alti 70 au fost raniti.

In total, sustine Israelul, 430 de tinte din Gaza au fost atacate in cadrul operatiunii "Protective Edge". In 120 de locuri erau ascunse lansatoare de rachete, iar in alte zece erau centre de comanda Hamas. Au fost vizate si mai multe tuneluri folosite de contrabandisti.

La randul lor, rachetele lansate de Hamas asupra Ierusalimului au cazut inainte de miezul noptii de marti, insa nu au provocat victime. Sistemul antiracheta Domul de Fier a doborat cinci rachete trase impotriva orasului Tel Aviv miercuri dimineata.

"Nicio alta tara nu traieste sub o asemenea amenintare si nicio alta tara nu ar accepta o astfel de amenintare. Deci ne-am extins semnificativ operatiunile impotriva Hamas si altor organizatii teroriste in Gaza", a spus premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Israelul pregateste o invazie terestra in Gaza

Israelul a lansat o ampla operatiune ofensiva impotriva Fasiei Gaza, pe termen nedefinit, si ar putea decide sa o continue cu o ofensiva terestra. De-a lungul noptii de luni, 50 de tinte din Gaza au fost lovite din aer si de pe mare.

In cadrul operatiunii "Protective Edge", trupele israeliene au fost dispuse de-a lungul granitei cu Gaza si rezervistii au fost chemati pentru o posibila invazie terestra.

Analistii sustin ca nici Israelul nici gruparea Hamas, ce conduce Gaza, nu-si doresc un conflict de lunga durata sau sangeros. Cu toate acestea, armata a primit ordine sa se pregateasca pentru o extindere semnificativa a operatiunilor.

Fierbe din nou Orientul Mijlociu: Israelul bombardeaza Gaza

Armata israeliana a lansat o operatiune ofensiva, marti dimineata, in Fasia Gaza, pentru a pune capat atacurilor cu rachete dinspre aceasta zona. Un oficial palestinian a aratat ca loviturile aeriene ale Israelului au dus la ranirea a cel putin noua palestinieni.

Loviturile aeriene israeliene au loc intr-un context tensionat in regiune. Luni, militantii din Gaza au tras zeci de rachete in sudul Israelului, declansand sirenele de alarma.

Tensiunile dintre Israel si palestinieni au ajuns la punctul de fierbere dupa uciderea unui adolescent palestinian in Ierusalim, saptamana trecuta.

Copii ucisi si un nou inceput de razboi: Atacuri cu racheta intre Israel si Gaza

Adolescentul palestinian Mohammed Abu Khdair a fost torturat si omorat din motive nationaliste. Sase suspecti evrei au fost arestati in legatura cu moartea sa.

Premierul Benjamin Netanyahu a promis sa ii aduca in fata justitiei si pe ucigasii tanarului de 16 ani, palestinian, inhumat vineri in Ierusalimul de Est.

Violente in Israel: Un tanar american a fost batut si retinut de politisti

Moartea adolescentului palestinian este privita drept o razbunare pentru rapirea si uciderea a trei adolescenti israelieni, in urma cu mai multe zile, in Cisiordania. Israelul a arestat sute de membri Hamas in operatiunile de cautare a celor vinovati de rapirea si uciderea celor trei adolescenti israelieni.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Israel operatiune bombardamente Gaza, #Israel Gaza palestinieni morti , #Israel