Protestele se extind cu repeziciune in nordul Africii si in Orientul Mijlociu

Sambata, 19 Februarie 2011, ora 23:16
5752 citiri
Protestele se extind cu repeziciune in nordul Africii si in Orientul Mijlociu
Foto: time.com

Protestele iau amploare in tarile din nordul Africii si in Orientul Mijlociu, in ciuda numarului mare de morti si raniti rezultat din actiunile in forta ale autoritatilor.

Ziare.com iti prezinta principalele evenimente ale zilei de sambata:

Alger: - Politia algeriana a intervenit cu bastoane dar fara arme de foc pentru a dispersa o manifestatie prodemocratie, sambata la Alger, la care participau mii de persoane, informeaza Agerpres. Intr-o prima faza, impresionante dispozitive de securitate si zeci de blindate i-au respins pe manifestanti, pe strazile care conduc la Piata 1 Mai din Alger. Un deputat al opozitiei, Tahar Besbes, a fost grav ranit de catre politisti.

Bahrain: - Printul mostenitor, Salman bin Hamad al-Khalifa, s-a intalnit cu partidele de opozitie din tara, inclusiv cu cele siite, dupa ce, anterior, principalul bloc siit, Wefaq, respinsese oferta de dialog menita a pune capat revoltelor.

Dimineata, scutierii au folosit gaze lacrimogene si munitie de razboi impotriva protestatarilor care au incercat sa se intoarca in piata Pearl, din centrul Manama, principalul punct al manifestatiilor. Potrivit unor informatii, circa 60 de persoane au fost ranite. Manifestantii au ramas pe pozitie, politia s-a retras.

Uniunea generala a sindicatelor din Bahrein a chemat la greva generala pe timp nelimitat incepand de duminica, 20 februarie, pentru a cere dreptul la demonstratii pasnice.

Libia: - Mai multe elicoptere care survolau orasul Benghazi, din estul Libiei, au deschis focul asupra manifestantilor. Sambata dimineata fortele de securitate au atacat protestatarii din Benghazi, ucigand si ranind mai multi dintre acestia, a declarat un martor. Cateva zeci de libieni au fost raniti. "Orasul este practic, sub asediu", a declarat un doctor.

Tunisia: - Sute de persoane au manifestat la Tunis "pentru o Tunisie laica", la o zi dupa incidentele provocate de islamisti, care au atacat o strada cu prostitituate, si dupa descoperirea cadavrului unui preot polonez ucis cu bestialitate, informeaza AFP, preluat de Agerpres.

In apropierea manifestantilor au fost desfasurate unitati de politie, iar elicoptere militare survolau zona. Zeci de islamisti au incercat vineri sa incendieze o strada din Tunis consacrata prostitutiei, lansand sloganuri vizand crearea unui stat musulman.

Kuweit:-Circa 300 de protestatari au intrat in conflict cu fortele de politie la As-Salbiya care dupa ce s-au folosit gaze lacrimogene pentru asupra lor pentru a fi imprastiati. Conform martorilor oculari, sapte persoane au fost ranite.

Bilantul provizoriu al saptamanii care se incheie

Jurnalistii de la BBC au realizat un prim bilant provizoriu al revoltelor populare care au infierbantat intreaga regiune.

In Yemen, cel putin 5 persoane si-au pierdut viata pana acum. Patru dintre acestea au fost impuscate in portul Aden de un politist trimis sa imprastie manifestantii, iar a cincea a murit la Taiz, in explozia unei grenade care a facut numerosi alti raniti.

In ciuda manifestarilor de strada care au inceput de aproape doua saptamani, presedintele celei mai sarace tari din lumea araba, Ali Abdullah Saleh, a declarat in mod repetat ca nu va ceda puterea.

Fierbe Orientul Mijlociu: Violente in Iran, Libia, Yemen

In Bahrain, oficial, au murit pana acum patru protestatari, in timp ce alte cateva zeci au fost raniti. Neoficial, vineri, corespondentii straini transmiteau ca, potrivit medicilor din spitalele capitalei Manama, zeci de persoane si-ar fi pierdut de fapt viata in confruntarile cu armata si politia.

Sambata, membrii familiei al-Khalifa, care conduce tara inca din secolul XVIII, a cerut inca o data protestatarilor sa se intoarca la casele lor, promitand ca va avea un dialog constructiv cu Opozitia, intr-o incercare de rezolvare pasnica a conflictului. Liderii Opozitiei au respins insa apelul la dialog, cerand mai intai retragerea armatei de pe strazi si demisia actualului guvern.

Bahrain: Masacru in Piata centrala din Manama (Video)

In Iran, guvernul de la Teheran si-a exprimat vineri dezaprobarea fata de miscarile de sustinere a protestelor din tarile vecine organizate in aceasta saptamana de liderii Opozitiei. Protestele s-au soldat cu doi morti si zeci de raniti, dar au fost repede anihilate de regimul aflat la putere, care a scos in strada zeci de mii de sustinatori, pentru a se pune la adapost.

In Libia, bilantul celor ucisi in timpul manifestarilor de strada a ajuns la 84, informeaza Human Rights Watch. Internetul a fost intrerupt, la fel si curentul electric in numeroase zone. Aeroportul din Bengazi a fost inchis, dar corespondentii straini sustin ca ar fi fost preluat de protestatari. Tot din surse neoficiale se stie ca protestele au izbucnit in mai multe localitati din tara. In schimb, in capitala Tripoli, sustinatorii regimului Gaddafi au fost scosi pe strazi pentru a-si manifesta indignarea fata de manifestarile opozitiei.

In Iordania, la Amman, s-au inregistrat miscari de strada, iar protestatarii s-au confruntat vineri cu sustinatorii regelui Abdullah. In timpul confruntarilor mai multe persoane au fost ranite.

Regele Abdullah a incercat sa inabuse din start protestele, fara sa reuseasca insa. Pe 10 februarie un nou guvern a fost investit, dar nemultumirile iordanienilor nu au fost potolite.

In capitala Algeriei au loc sporadic proteste inca de la inceputul lui ianuarie, demonstrantii cerand demisia presedintelui Abdelaziz Bouteflika. Lor li s-au adaugat micile sindicate, dar si partide de opozitie fara prea mare trecere.

In Egipt, singura tara in care revolta populara s-a incheiat deja si cu succes, a avut loc vineri, la Cairo, un impresionat mars care a celebrat victoria impotriva regimului Mubarak. Sute de mii de egipteni s-au strans in aceeasi faimoasa Piata Tahrir in care au petrecut zile si nopti cerand plecarea de la putere a lui Hosni Mubarak. Pe 11 februarie, dupa 18 zile de proteste soldate cu pierderi de vieti omenesti si cu sute de raniti, Hosni Mubarak a cedat pozitia de sef al statului pe care o detinuse timp de trei decenii.

Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu aciditate ultima ieșire publică a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, care și-a prezentat programul cu care vrea să...
#proteste Yemen, #proteste Orientul Mijlociu, #proteste libia , #Razboi Libia
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Am gasit pe site-ul RTV urmatorul mesaj semnat de un anume domn numit Josmafiaportocalie:
Poza D ILIU
D ILIU
rank 4
Destabilizarea lumii arabe ar putea constitui motivul declansarii unei noi crize a petrolului!