Ziare.com

4 000 de militari romani si din tari membre NATO incep azi un exercitiu multinational

Vineri, 26 Mai 2017, ora 09:09

   

4 000 de militari romani si din tari membre NATO incep azi un exercitiu multinational
Aproximativ 4.000 de militari romani si din tari membre ale NATO vor participa, cu 500 mijloace tehnice, la exercitiul multinational "Noble Jump" 2017 (NOJP17), care se va desfasura in perioada 26 mai - 16 iunie pe teritoriul Greciei, Bulgariei si Romaniei, informeaza Ministerul Apararii Nationale.

Cea mai mare parte a trupelor straine vor sosi din Albania, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia si Spania pe calea aerului, iar echipamentul greu va fi transportat pe mare si pe calea ferata, urmat de convoiul terestru, pe ruta Grecia - Bulgaria - Romania, pana la Centrul National de Instruire Intrunita "Getica" din Cincu.

"Noble Jump 2017 este un exercitiu NATO important, care ne permite sa demonstram interoperabilitatea in cadrul Aliantei. Apreciez sustinerea autoritatilor tarilor gazda, Grecia, Bulgaria si Romania, si stransa lor cooperare pentru ca NOJP17 sa demonstreze ca aptitudinile, cunostintele si experienta noastra se situeaza la cel mai inalt nivel", a afirmat, referindu-se la exercitiu, amiralul Michelle Howard, comandantul Comandamentului Fortelor Intrunite de la Napoli, care asigura comanda Fortei de Reactie Rapida a NATO in 2017.

In cadrul NOJP17, Comandamentul Multinational de Divizie Sud-Est va avea ca misiune coordonarea intregii etape de dislocare tactica a trupelor si a echipamentelor pe teritoriul Greciei, Bulgariei si Romaniei.

Acest proces va fi facilitat de catre Unitatile de Integrare a Fortelor NATO (NATO Force Integration Units - NFIUs) din Bulgaria, respectiv Romania, si forte apartinand natiunilor gazda.

NOJP17 este un exercitiu cu termen scurt de notificare, planificat si condus de Comandamentul Fortelor Intrunite de la Napoli. Exercitiul va testa capacitatile operationale ale elementelor Fortei Intrunite cu Nivel de Reactie Foarte Ridicat (VJTF) si nivelul de implementare a Planului de Actiune pentru Cresterea Capacitatii de Reactie a Aliantei (Readiness Action Plan - RAP), in Bulgaria si Romania.

Citeste si:
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 3281 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor