Expert rus: Ce face NATO in Romania e o pregatire pentru o confruntare prelungita cu Rusia

Miercuri, 01 Aprilie 2015, ora 10:39
10298 citiri
Expert rus: Ce face NATO in Romania e o pregatire pentru o confruntare prelungita cu Rusia
Foto: Administratia Prezidentiala

Planurile privind instalarea de tehnica grea in Romania vorbesc despre intarirea Aliantei la frontierele geopolitice si pregatirea pentru o confruntare prelungita cu Rusia, a declarat marti seara presedintele Academiei pentru Probleme Geopolitice din Moscova, doctorul in stiinte militare Konstantin Sivkov.

"Astazi NATO se intareste la acele frontiere pe care le-a atins in limitele Pactului de la Varsovia. Ei (cei din Alianta Nord-Atlantica - n.r.) se pregatesc pentru o confruntare pe termen lung, de aceea isi intaresc frontierele militare in acele zone pe care le-au luat sub controlul lor in a doua jumatate a secolului XX, adica in anii '80-'90", a afirmat expertul rus, citat de RIA Novosti.

Dusa: Sunt discutii pentru prepozitionarea de tehnica grea de lupta. Breedlove: Decizia va fi anuntata curand

Este vorba, potrivit acestuia, de desfasurarea de vehicule blindate, sisteme de arme antiaeriene, avioane de lupta si artilerie.

"Riscul pentru noi este ca direct la granitele noastre, la o distanta de numai doua operatiuni de front, apar trupe NATO. O astfel de operatiune dureaza, potrivit diverselor estimari, intre 10 si 20 zile, adica vorbim de limitele unui termen de o luna. In cazul in care pot efectua aceste operatiuni, ei pot ajunge la Moscova", spune Sivkov.

Mai mult, potrivit informatiilor sale, aviatia (NATO) ce poate fi desfasurata "dispune de timpul necesar sa ajunga pana la principalele noastre noduri (de comunicatii), iar in mai putin de o jumatate de ora - pana la aerodromurile noastre, unde ar putea sa fie instalate sisteme de rachete ATACMS cu o raza de pana la 300 km".

Iohannis a discutat cu generalul Breedlove despre situatia "instabila" din Ucraina

"Toate acestea creeaza o anumita amenintare in domeniul apararii. Ar trebui inteles clar si trebuie sa luam masuri extraordinare pentru contracararea tuturor acestor amenintari ce se formeaza in prezent", a subliniat el, in declaratia pentru agentia rusa de presa.

Expertul rus a mai adaugat ca instalarea de arme grele in Romania releva ca "in esenta, Tratatul privind Fortele Armate Conventionale in Europa (FACE) a esuat, ceea ce inseamna ca ei (NATO - n.r.) pot plasa orice, oriunde, dar si ca noi putem face acelasi lucru".

Seful NATO ii da de ales lui Putin: Cooperare sau confruntare

Declaratiile expertului rus intervin in contextul in care generalul Philip Breedlove, comandantul suprem al Fortelor Aliate din Europa, a anuntat marti la Bucuresti ca o decizie privind prepozitionarea de echipamente militare grele ale NATO in Romania va fi anuntata "foarte curand" si s-a aratat sigur ca, atunci cand acest lucru se va intampla, Romania "va raspunde prompt (...) si va fi de acord".

Quarterly Report - Editia 4

De ce își face AUR campanie cu Mihai Viteazul, Vlad Țepeș sau Ștefan cel Mare: ”Vorbim de o caracteristică a național-comunismului”
De ce își face AUR campanie cu Mihai Viteazul, Vlad Țepeș sau Ștefan cel Mare: ”Vorbim de o caracteristică a național-comunismului”
Partidul AUR s-a consacrat de-a lungul timpului prin folosirea de figuri istorice și scenete cu voievozi pentru a-și face mesajul auzit. Mihai Viteazul, Vlad Țepeș și Ștefan cel Mare apar...
Orice vot pentru extremiști scade relevanța României în PE
Orice vot pentru extremiști scade relevanța României în PE
Toate planurile despre viitorul Europei depind de cum se va vota la alegerile pentru PE. Candidați și oameni de afaceri au discutat despre oportunități și provocări, la invitația Camerei de...
#NATO Romania armament greu Rusia, #reactie Rusia vizita Breedlove Romania , #NATO