Reuters: Militari americani au primit ordinul "socant" sa mute cu trenul rachete Patriot in Romania

Joi, 27 Octombrie 2016, ora 18:20
16636 citiri
Reuters: Militari americani au primit ordinul "socant" sa mute cu trenul rachete Patriot in Romania

Aproximativ 100 de militari americani au primit saptamana aceasta ordinul de a muta cu trenul un sistem de aparare antiaeriana de tip Patriot din Germania in Romania, pentru a descuraja atitudinea agresiva a Rusiei in Europa.

Anuntul a fost facut de un general american de rang inalt, iar Reuters a catalogat ordinul ca fiind unul "socant", pentru ca i-a luat pe militari prin surprindere.

Acest exercitiu, la care vor lua parte 100 de militari romani, va avea loc la inceputul lunii noiembrie.

Update 18:44 - Rugat sa confirme, presedintele Klaus Iohannis a spus ca in perioada urmatoare vor avea loc numeroase exercitii, insa i-a indemnat pe jurnalisti sa ceara confirmari punctuale de la oficiali din armata.

Astfel de exercitii militare anuntate din scurt vor ajuta NATO sa-si acopere lacunele in apararea aeriana si antiracheta, in contextul in care Alianta lucreaza la o noua strategie pentru a descuraja Rusia, sustine generalul american.

"Avem multe de facut, dar acum toata lumea are aceste lacune in vizor si actionam impreuna sa le rezolvam", a declarat general-maiorul Timothy McGuire, adjunctul comandantului ForTelor terestre americane in Europa, intr-un interviu pentru Reuters.

Exercitiile consolideaza pregatirea de lupta si capacitatea de a raspunde din scurt unor amenintari, a subliniat el.

"Nu vrem un razboi, insa cea mai buna cale de a mentine pacea este consolidarea si capacitatea de a fi pregatiti", a declarat generalul.

Seful Statului Major al Fortelor terestre americane Mark Milley si conducatori ai 38 de armate europene au convenit aupra acestui lucru miercuri, in cadrul unei reuniuni la Wiesbaden, in Germania, a precizat McGuire.

Declaratiile vin in contextul in care Marea Britanie, Statele Unite si alti aliati NATO trimit trupe si echipamente in Europa de Est, in cadrul celei mai ample comasari NATO la frontierele cu Rusia, de la Razboiul rece si pana in prezent.

Sapte state NATO trimit trupe in Romania

NATO muta strategic in fata amenintarii Rusiei: UK trimite avioane de lupta Typhoon in Romania

Rusia, la randul ei, isi sporeste prezenta navelor de razboi in Marea Baltica si Marea Mediterana. Asta dupa ce a desfasurat rachete de tip Iskander, ce pot fi dotate cu focoase nucleare, in Kaliningrad, o enclava rusa in Europa, situata intre Polonia si Lituania.

Avand in vedere amenintarea tot mai puternica a Rusiei, McGuire a anuntat ca Statele Unite si aliatii lor vor sa modernizeze sistemele aeriene si antiracheta invechite ale aliatilor est-europeni. Unii folosesc in continuare echipamente care dateaza din perioada in care faceau parte din Pactul de la Varsovia.

Citeste si:
Rafila, despre relaxarea restricțiilor: „Nu putem să avem niciun fel de toleranţă la respectarea regulilor”
Rafila, despre relaxarea restricțiilor: „Nu putem să avem niciun fel de toleranţă la respectarea regulilor”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri, 8 decembrie, în şedinţa de Guvern, că introducerea măsurilor de relaxare pentru perioada Sărbătorilor ar trebui să vină şi...
Ajutor de peste 130 milioane de euro oferit se stat marilor companii consumatoare de energie. „Vom trece iarna cu bine”
Ajutor de peste 130 milioane de euro oferit se stat marilor companii consumatoare de energie. „Vom trece iarna cu bine”
Peste 130 milioane de euro au fost alocate marilor consumatori de energie, a anunțat miercuri, 8 decembrie, Ministerul Energiei. Ministrul de resort, Virgil Popescu, dă asigurări că vom...