Insula Pagan: Cum vrea Pentagonul sa distruga un paradis tropical

Marti, 13 Septembrie 2016, ora 12:36
9904 citiri
Insula Pagan: Cum vrea Pentagonul sa distruga un paradis tropical
Foto: Wikipedia/U.S. Geological Survey

In cativa ani linistea din Insula Pagan din Pacific, un adevarat paradis tropical, ar putea fi spulberata. Conform planurilor prezentate de Departamentul Apararii al SUA, circa 5.000 de puscasi marini vor efectua exercitii de razboi pe insula, ca parte a politicii militare a Administratiei Obama in Asia-Pacific.

Intreaga insula Pagan, care face parte din Arhipelagul Marianelor, ar putea fi transformata intr-o zona de simulare pentru razboi, pentru a permite trupelor din SUA si aliatilor regionali - Japonia, Coreea de Sud si Australia - sa se pregateasca pentru eventualele confruntari, relateaza The Guardian.

Exercitiile care vor avea loc aici vor face imposibila locuirea pe insula. In plus, ar putea fi distruse relicve culturale antice. De asemenea, fauna este amenintata, inclusiv animalele pe cale de disparitie indigene, cum ar fi liliecii de fructe si melcii de copac.

Arheologii au descoperit dovezi ca insula a fost locuita de oameni de doua milenii. Bastinasii s-au confruntat cu deportarile din timpul dominatiei spaniole de la sfarsitul anilor 1600, iar apoi au facut fata la zeci de ani de ocupatie de catre Germania si Japonia.

In prezent, aproximativ 3.000 de oameni locuiesc pe insula. Acestia spun ca, in cazul in care armata preia controlul, ei si-ar pierde toate posibilitatile economice, cultura va fi distrusa, la fel si terenurile. Toate acestea pentru realizarea a 23.000 kmp de teren pentru antrenament militar.

Temandu-se ca insula va fi distrusa, atat localnicii, cat si fosti rezidenti, care au fost goniti de eruptia vulcanica din 1981, si-au unit fortele cu militanti pentru mediu. Spera ca protestele lor sa isi atinga scopul, iar paradisul tropical sa ramana asa cum este in prezent. Ei spun ca, in cazul in care armata va incepe antrenamentele, vor ramane pe insula, gata de a o proteja.

Georgiana Dumitru

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#SUA antrenamente insula Pagan, #Pagan ecosistem distrugere, #exercitii razboi Pagan SUA, #simulari razboi Pagan SUA , #Pentagon