Putin își arată mușchii în Orientul Mijlociu. Noul lider al Israelului, poziție surprinzătoare față de președintele Rusiei

Marti, 03 August 2021, ora 23:15
7728 citiri
Putin își arată mușchii în Orientul Mijlociu. Noul lider al Israelului, poziție surprinzătoare față de președintele Rusiei
Liderii Rusiei, Vladimir Putin (în dreapta) și Israelului, Naftali Bennet FOTO: TFI Global

Situația din Orientul Mijlociu capătă noi accente, după ce fostul lider al Israelului, Benjamin Netanyahu a ieșit din scenă. Acum, Vladimir Putin își arată mușchii în regiune, încercând să testeze reacția noului prim-ministru de la Tel Aviv, Naftali Bennett, legată de situația din teatrele de operațiuni din Siria.

Rusia încearcă să exploateze schimbarea guvernului din Israel, pentru a pretinde un anumit control asupra atacurilor militare ale acestuia împotriva țintelor de pe teritoriul aliatului său Siria, potrivit BNN Bloomberg.

Până în prezent, Kremlinul și-a păstrat această tactică doar ca o retorică, nedorind să riște o confruntare militară cu Israelul. Dar, după ce ani de zile a tolerat atacurile din Siria sub conducerea fostului prim-ministru Benjamin Netanyahu, acum Moscova ar dori să facă mai mult pentru a-l sprijini pe președintele Siriei, Bashar al-Assad, în contextul schimbării liderului de la Tel Aviv.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin ”nu este legat de nicio înțelegere anterioară” cu Netanyahu, a spus Elena Suponina, expertă de la Moscova în probleme privind Orientul Mijlociu. Rusia ar vrea să restrângă atacurile Israelului din Siria și ”să coordoneze eforturile împotriva grupărilor teroriste”, a adăugat analista.

O relație Tel Aviv-Moscova mai tensionată ar putea forța Israelul să-și schimbe strategia, pentru a împiedica Iranul să-și mărească influența regională. De asemenea, acest lucru riscă să aprindă posibilele disensiuni dintre Putin și noul premier al Israelului, Naftali Bennett, care i-a succedat lui Netanyahu în luna iunie 2021.

Uniunea Sovietică a pierdut Războiul Rece. Rusia ar putea să câștige noua luptă cu SUA, susține un analist

”Vom continua să lovim țintele iraniene din Siria”, a declarat Giora Eiland, fostul șef al Consiliului de Securitate al Israelului.

În acest moment este greu de prezis, care va fi relația dintre Putin și Bennett, mai ales că deși au trecut câteva săptămâni de la instalarea noului prim-ministru al Israelului, acesta din urmă nu și-a programat încă niciun contact cu liderul de la Kremlin.

Și asta în contextul în care, Netanyahu avusese numai puțin de 13 convorbiri telefonice cu Putin, plus alte 3 întâlniri ”face to face”, doar în ultimii doi ani.

Putin a comandat două avioane pentru ”sfârșitul lumii”. Va controla Rusia din zbor, în timpul războiului nuclear VIDEO

#Vladimir Putin, #naftali bennett, #Rusia Siria, #israel siria avertisment, #Rusia Israel, #Siria Iran , #Rusia