Rusia deschide arhive secrete despre acordul de la Munchen din 1938

Luni, 29 Septembrie 2008, ora 22:29
5010 citiri
Rusia deschide arhive secrete despre acordul de la Munchen din 1938

Rusia a deschis arhive clasate secrete ale statului in legatura cu acordul de la Munchen din 1938, care i-a permis lui Hitler sa anexeze teritoriile sudete din Cehoslovacia, a anuntat luni serviciul rus de informatii externe.

"Documentele declasificate ale serviciilor de informatii (sovietice - n.red.) arata procesele politice care s-au desfasurat inainte si dupa semnarea acordului de la Munchen din 30 septembrie 1938", a declarat purtatorul de cuvant al serviciului, Serghei Ivanov, citat de RIA Novosti.

Acest acord incheiat in absenta presedintelui cehoslovac Edvard Bene intre Germania, Franta, Marea Britanie si Italia, reprezentate de Adolf Hitler, Edouard Daladier, Neville Chamberlain, respectiv Benito Mussolini, a provocat disparitia Ceholsovaciei ca stat independent.

Printre aceste documente ale serviciilor sovietice, care dateaza din anul 1938 si care au ramas secrete timp de 70 de ani, se numara un schimb de scrisori intre ambasadorii europeni si Guvernele lor si scrisori ale ambasadorilor britanic si francez la Praga adresate premierului cehoslovac, in care incercau sa il convinga sa permita anexarea teritoriilor sudete de catre Germania, cu scopul de a "pastra pacea in Europa".

Reunificata dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, Cehoslovacia a devenit sovietica in anul 1948. Tara si-a recastigat independenta in 1989, dupa Revolutia de catifea, iar in 1993, ea s-a separat in doua entitati, Cehia si Slovacia.

"Este evident ca politica de concesiune a lui Hitler nu a functionat si nu a facut decat sa-l stimuleze pe agresor", a comentat un fost membru in serviciile secrete sovietice, Lev Sotskov, care a aflat de arhive.

Acest general pensionat, citat de RIA Novosti, a declarat ca trebuie "invatate lectiile" acestei pagini de istorie care a dus la razboi.

"Niciodata nu trebuie sa incurajam un agresor, fie mic, fie mare", a adaugat el, facand aluzie la presedintele georgian Mihail Saakasvili, pe care Moscova il considera un "agresor", dupa operatiunea militara impotriva regiunii separatiste proruse Osetia de Sud de la inceputul lunii august.

Planul pregătit de Moscova ca să recupereze banii oligarhilor ruși. Acordul care ar debloca peste 500 de milioane de dolari
Planul pregătit de Moscova ca să recupereze banii oligarhilor ruși. Acordul care ar debloca peste 500 de milioane de dolari
O firmă de brokeraj din Rusia care organizează o schemă de schimb de active care ar putea elibera fonduri îngheţate pentru investitorii ruşi şi străini ar considera că deblocarea unor...
Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Ocupanţii ruşi au constatat că aproape 100 din cele 114 mine existente în estul Ucrainei sunt neprofitabile şi au mobilizat forţat bărbații angajați, declară șeful administrației...
#dosare, #Rusia, #desecretizare, #arhive, #secrete, #acord, #munchen, #1938 , #Rusia