Rusia ii trimite "arme sofisticate" Siriei, care pot nimici navele inamice

Vineri, 17 Mai 2013, ora 19:04
3037 citiri
Rusia ii trimite "arme sofisticate" Siriei, care pot nimici navele inamice
Foto: AP

Oficialii de la Moscova le-au trimis armament de ultima generatie autoritatilor siriene, a dezvaluit presa americana. Este vorba despre rachete anti-nava sofisticate, care pot combate cu succes potentiale atacuri.

Un oficial din Statele Unite, care a vrut sa-si pastreze anonimatul, a confirmat ca Siria a achizitionat arme rusesti, sustinand ca rachetele pot fi folosite pentru a combate orice interventie militara internationala in Siria, potrivit The New York Times, citat de BBC.

Israelul va face tot posibilul sa impiedice Siria sa-si cumpere rachete rusesti

Potrivit raportului The New York Times, Rusia a trimis recent in Siria o nava plina cu "arme sofisticate". Este vorba de o forma avansata a proiectilelor Yakhont, o racheta de aproape sapte metri lungime, cu o raza de actiune de 290 de kilometri. Racheta poate contine cantitati mari de explozibili extrem de periculosi.

Siria a dat comanda de 72 de astfel de rachete, cu tot cu lansatoare si vehicule pentru suport, in anul 2007, iar prima livrare a avut loc la inceputul lui 2011, scrie in documentul publicatiei americane. De atunci, Rusia a facut si alte livrari, acestea continand rachete cu sisteme de radar mult mai performante, care pot nimici navele inamice.

In plus, ministrul de Externe, Sergei Lavrov, a precizat ca actiunile Rusiei nu incalca niciun fel de lege internationala. Acesta a adaugat ca nu intelege "de ce mass-media incearca sa faca un scandal din acest lucru".

Rusia isi reafirma sustinerea pentru regimul Assad

Informatia vine in contextul in care autoritatile siriene sunt acuzate ca folosesc arme chimice impotriva populatiei, actiuni catalogate drept foarte grave de presedintele american Barack Obama.

Rusia a ramas unul dintre putinii aliati ai Siriei, criticata dur la nivel international, fiind principalul furnizor de armament. De-a lungul anilor, conform unor contracte de miliarde de dolari, oficialii de la Damasc au achizitionat mii de tancuri, avioane de lupta, unitati de artilerie, elicoptere si sisteme de aparare.

In Siria au loc, de peste doi ani, confruntari violente intre rebeli si regimul Bashar al-Assad, care au dus deja la moartea a peste 70.000 de persoane, potrivit estimarilor ONU.

Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan a dat cărțile pe față după ani buni. Primarul Bucureștiului a explicat de ce a ieșit din USR, partidul pe care l-a fondat. Ruptura dintre Nicușor Dan și USR a surprins pe...
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 42 Municipiul Bucureşti a respins candidatura Dianei Şoşoacă, preşedintă a partidul S.O.S. România, pentru funcţia de primar general al Capitalei,...
#arme sofisticate Rusia Siria, #arme rusesti Siria, #rachete Rusia Siria, #conflict Siria , #Rusia