Criza refugiatilor: Belgradul ii primeste cu bratele deschise pe cei aflati in trecere prin oras

Miercuri, 26 August 2015, ora 20:54
6104 citiri
Criza refugiatilor: Belgradul ii primeste cu bratele deschise pe cei aflati in trecere prin oras
Foto: Captura video Youtube/ Ruptly Tv

Belgradenii, care au experienta sutelor de mii de refugiati din cauza razboaielor sangeroase din timpul destramarii fostei Iugoslavii in anii 1990, i-au primit cu bratele deschise pe miile de imigranti din Orientul Mijlociu care trec prin capitala sarba spre Europa de Vest, organizand colecte de ajutor constand in alimente, medicamente, apa si imbracaminte.

Municipalitatea a deschis un centru de informare, de asistenta medicala si de consiliere psihologica ce functioneaza in trei limbi: araba, urdu si farsi, scrie miercuri intr-un comentariu agentia France Presse.

Bulversat dupa intalnirea sa cu o familie de sirieni intr-un parc, Gordan Paunovic s-a decis sa actioneze, ca foarte multi dintre concetatenii sai, care, marcati de conflictele din fosta Iugoslavie, au sarit in ajutorul miilor de imigranti aflati in trecere spre Europa de Vest.

"N-am dormit toata noaptea, ar fi trebuit sa-i invit la mine, sa le propun sa faca un dus?", se intreba Paunovic, un celebru DJ de muzica tehno, dupa care s-a decis sa se intoarca in parc a doua zi, insotit de sotia sa Susanne Simon-Paunovic, profesoara de germana.

Criza refugiatilor: Se cere inchiderea spatiului Schengen

"Am adus o fata de masa si un meniu adevarat, nu fast-food in plastic, ci ceva care sa le aminteasca de masa adevarata in familie. Am mancat in familie, ca prieteni", a povestit Paunovic.

Gestul sau nu este decat unul dintre primele ale unei serii de acte de solidaritate de care capitala sarba a dat dovada in ultimele saptamani fata de miile de imigranti in trecere spre o destinatie unde ei spera sa aiba o viata mai buna.

"Oamenii ne aduc fara intrerupere imbracaminte, hrana, chiar si bani. Se joaca cu copiii nostri ajutandu-i sa uite un moment de ororile pe care noi le-am indurat", a declarat Hiba (28 de ani), originara din Siria.

Ea calatoreste cu sora sa si cu cei trei nepoti ai sai spre Germania, unde traiesc deja doi frati ai sai. De profesie jurista, Hiba spera, dupa ce se va instala, sa-si aduca sotul si cei doi copii ai sai ramasi in Damasc.

"Dupa cosmarul trait timp de trei zile la frontiera Macedoniei, unde politia ne-a batut, ne simtim bineveniti in Serbia. Cand am intrat aici politia le-a impartit jucarii copiilor", a spus ea.

Sute de imigranti sirieni stau in parcurile invecinate cu gara din Belgrad, instalati pe gazon. Unii si-au ridicat corturile, altii isi fac toaleta in mod rudimentar sau se racoresc la rarele robinete cu apa potabila. Copii de toate varstele se apropie de belgradeni care le ofera dulciuri. De aici, ei isi vor continua periplul spre nord si la frontiera cu Ungaria.

Retelele de socializare sarbe au avut un rol deloc neglijabil in mobilizarea si sensibilizarea populatiei.

Armata Ungariei, folosita in criza refugiatilor?

"Amintirile despre razboi au contribuit la trezirea empatiei la oamenii de aici. Toti se straduiesc sa ajute cum pot", a sustinut d-na Simon-Paunovic. "Cand m-am dus la piata sa cumpar fructe pentru refugiati, vanzatorii au mai pus un kilogram sau doua gratis cand au auzit ca sunt pentru ei", a mai spus ea.

Dar, mai mult decat ajutorul material, timpul acordat acestor oameni nefericiti este cel care are cea mai mai mare importanta, este ea de parere. "Ceea ce le sporeste demnitatea este sa te asezi si sa mananci cu ei, sa petreci un timp cu ei, de aceasta au ei cea mai mare nevoie, este o forma de normalitate", a subliniat Susanne Simon-Paunovic.

"Mesajele de multumire pe care ei le trimit dupa ce au sosit intr-un port sigur n-au pret", a spus dna Simon-Paunovic, rezidenta germana, care le da lectii de limba germana unor copii sirieni in tranzit si care deseneaza cu ei.

Dar nu toti dau dovada de acelasi entuziasm fata de refugiati. Jelena Milic, care le acorda asistenta refugiatilor, a povestit ca a primit mesaje xenofobe si de ura, chiar amenintari din cauza ajutorului pe care ea il acorda imigrantilor.

Grupuri si partide politice de extrema dreapta au facut chiar apel la ridicarea unui gard la frontiera Serbiei cu Macedonia, asemanator celui pe care Ungaria a decis sa-l ridice pentru a-i impiedica pe imigranti sa intre pe teritoriul sau.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#refugiati Belgrad, #refugiati primiti Belgrad, #refugiati Belgrad Serbia , #Serbia