Statele Unite, mutare strategică în coasta Rusiei: Deschid ușa pentru intrarea în NATO la două țări foste republici sovietice

Marti, 19 Octombrie 2021, ora 00:30
64418 citiri
Statele Unite, mutare strategică în coasta Rusiei: Deschid ușa pentru intrarea în NATO la două țări foste republici sovietice

În contextul în care agresiunea Rusiei a fost prezentă destul de des în estul Europei, în ultimii ani, prin diverse acțiuni militare, iată că acum Statele Unite fac o nouă mutare strategică în regiune. Astfel, Șeful Pentagonului, Llyod Austin a început de azi, 18 octombrie 2021 vizite importante în Georgia și Ucraina, unde va sublinia că există ”o ușă deschisă spre NATO”, a acestor două țări foste republici sovietice și care se confruntă cu ostilitatea Moscovei.

Austin va avea întâlniri la cel mai înalt nivel în Georgia și Ucraina, iar apoi va sosi în România, unde va fi primit de președintele Klaus Iohannis și de ministrul Apărării Nicolae-Ionel Ciucă, pentru ca pe 21-22 octombrie să participe la reuniunea Alianței nord-atlantice de la Bruxelles, potrivit Washington Times.

”Asigurăm și întărim suveranitatea țărilor aflate în prima linie a agresiunii rusești”,a declarat un oficial din cadrul Departamentului Apărării al Statelor Unite.

Trebuie subliniat faptul că forțe militare ale Rusiei sunt staționate, în prezent, în două regiuni din Georgia, Abhazia și Oseția de Nord, iar Moscova se opune cu vehemență de la orice mișcare a acestei țări pentru a trece de la statutul de partener NATO la acceptarea ca membru cu drepturi depline în Alianță, conform France 24.

În Georgia, Lloyd Austin se întâlnește cu prim-ministrul Irakli Garibashvili și cu ministrul Apărării Juansher Burchuladze, având ca scop principal de a menține cooperarea în domeniul militar, iar SUA să-și continue programul de instruire al armatei din această țară, care expiră în acest an.

Și în Ucraina există aceeași situație complicată ca în Georgia, unde Rusia a anexat Crimeea în 2014, iar alte două regiuni, Donbas și Luhansk, au fost preluate de forțe separatiste față de Kiev, dar sprijinite de trupe rusești.

Crimeea este o zonă din Ucraina care nu este recunoscută de Statele Unite și aliații săi din NATO, ca fiind parte a Rusiei. La Kiev, Austin va avea convorbiri cu președintele Volodimir Zelenski și cu ministrul Apărării Andriy Taran, după ce aceștia au vizitat Washington-ul la începutul lui septembrie, scrie Digital Journal.

Lovitură a spionajului din Rusia: Agenții Moscovei au furat formula unui vaccin și a fost creat serul Sputnik

”Asistența noastră bilaterală este de fapt concentrată asupra aspectelor specifice ale reformei instituționale, care sunt necesare pentru NATO. Și asta se aplică atât Georgiei, cât și Ucrainei”, a declarat un oficial american al Apărării.

Pentagonul vede regiunea Mării Negre o zonă care are un potențial vulnerabil față de agresiunea Rusiei, în special după ce Moscova a anexat ilegal Crimeea. ”NATO trebuie să-și construiască în continuare capacități de descurajare credibile pentru misiunea ei de apărare” din regiunea Mării Negre, a precizat un oficial al SUA.

Inamicii lui Putin care au murit subit în ultimii 20 ani. Cum "s-au evaporat" în condiții suspecte

Să menționăn faptul că ambele țări vizitate de Lloyd Austin, Georgia și Ucraina, au reprezentat foste republici sovietice în URSS, care și-au declarat independența față de Moscova, prima în 9 aprilie 1991, iar cea de-a doua în 24 august 1991.

Citeste si:
Secretarul de Stat al SUA trage un semnal de alarmă. Există dovezi că Rusia are un plan de invadare a Ucrainei VIDEO
Secretarul de Stat al SUA trage un semnal de alarmă. Există dovezi că Rusia are un plan de invadare a Ucrainei VIDEO
În cadrul conferinței de presă din 1 decembrie 2021, de la sfârșitul reuniunii miniștrilor de Externe ai alianței NATO din Letonia, Antony Blinken, Secretarul de Stat al SUA, a avertizat...
Pentagonul are în vedere un răspuns internaţional faţă de Rusia în privinţa Ucrainei
Pentagonul are în vedere un răspuns internaţional faţă de Rusia în privinţa Ucrainei
Secretarul american al apărării Lloyd Austin a sugerat joi, 2 decemmbrie, că orice răspuns al SUA la acţiunile Rusiei în legătură cu Ucraina ar putea fi dat împreună cu comunitatea...