Crucea Rosie vrea sa construiasca o relatie cu Statul Islamic

Luni, 07 Decembrie 2015, ora 17:17
2331 citiri
Crucea Rosie vrea sa construiasca o relatie cu Statul Islamic
Foto: Hepta.ro

Comitetul International al Crucii Rosii a anuntat ca incearca sa stabileasca relatii cu gruparea Statul Islamic, in speranta ca va putea oferi ajutor celor zece milioane de persoane care traiesc pe teritoriul aflat sub controlul sau.

"Da, sigur ca incercam sa construim o relatie" cu gruparea Statul Islamic, a declarat directorul general al CICR, Yves Daccord, intr-un interviu pentru AFP.

"Avem o viziune clar umanitara. In primul rand, vedem zece milioane de oameni. Zece milioane sub controlul gruparii Statul Islamic (in Irak si Siria). Suntem interesati de acesti zece milioane de oameni. Ce se intampla cu ei? Care sunt problemele lor", a precizat el.

Statul Islamic ameninta si Mexicul, mexicanii le rad in fata jihadistilor (Galerie foto)

Aparitia gruparilor armate, care uneori ignora nevoia de ajutor, este unul dintre pericolele cu care se confrunta CICR, a adaugat Daccord, inaintea unei reuniuni la Geneva privind provocarile angajatilor umanitari.

Organizatiile care vor sa ajute civilii afectati de conflicte vor fi tot mai nevoite sa creeze legaturi cu astfel de grupari, indiferent de ideologia lor, a mai spus el.

"Nu poti veni de la Geneva" si sa te astepti ca gruparile armate sa te lase sa actionezi. "Nu esti acceptat de Boko Haram sau de grupari armate din Siria intr-o singura zi. Dureaza mult timp si trebuie sa ai oamenii potriviti", a adaugat acesta.

In razboiul online cu Statul Islamic si alti teroristi, Facebook, Google si Twitter lupta pe doua fronturi

Daccord a explicat ca a durat cativa ani pentru ca Boko Haram sa permita Crucea Rosie sa lucreze in fieful gruparii extremiste din nord-estul Nigeriei.

Pentru a activa in zone controlate de Boko Haram sau de ISIL, o organizatie trebuie sa fie considerata total "non-partizana", a adaugat el.

De la atacuri asupra spitalelor pana la rapirea angajatilor umanitari, Cruce Rosie a avertizat cu privire la spatiul tot mai mic in care pot activa agentiile umanitare.

Daccord a apreciat ca este dificil de comparat situatia din prezent cu trecutul, in ceea ce priveste pericolele cu care se confrunta angajatii umanitari. El a subliniat ca in Siria, devastata de peste patru ani de razboi civil, Crucea Rosie a suferit pierderi fara precedent, 49 de voluntari de la Semiluna Rosie Siriana fiind ucisi.

Angajati ai Crucii Rosii sunt de asemenea tinuti ostatici in Siria si Yemen, unde cativa membri ai organizatiei au fost de asemenea ucisi.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#Crucea Rosie relatii Statul Islami, #Crucea Rosie ajutor Statul Islamic , #Statul Islamic