Marturii cutremuratoare ale vietii sub ISIL. Rau cu jihadistii, dar mai rau fara?

Joi, 19 Martie 2015, ora 19:09
5127 citiri
Marturii cutremuratoare ale vietii sub ISIL. Rau cu jihadistii, dar mai rau fara?
Foto: The Independent

Jurnalistii britanici prezinta noi marturi ale vietii sub teroarea jihadistilor de la Statul Islamic.

Mahmoud Omar, un tanar fotograf sunnit, este furios, dar nu surprins de modul in care guvernul de la Bagdad continua sa ii trateze pe sunniti, scrie The Independent.

Liderii politici din Irak, dar si din afara tarii, sunt de acord ca singura modalitate de a-i invinge pe teroristii jihadisti de la ISIL este ca cel putin o parte a comunitatii sunnite sa se ridice impotriva gruparii.

O viata de teroare, sub jihadistii de la ISIL: Teroristii al Qaida erau ingeri pe langa demonii astia

In 2006-2007, SUA au aprijinit miscarea sunnita Awakening (trezirea - n. red.) care, chiar daca nu a distrus, a slabit gruparea al Qaida, predecesoarea ISIL in Irak.

Acum, ca si atunci, sunnitii urasc extremistii pentru violenta lor necrutatoare si interpretarea bizara a legii sharia.

Faptul ca atat de multi sunnitii sunt terifiati de ISIL ar trebui sa prezinte o oportunitate pentru Bagdad. "ISIL a socat multi sunniti prin actiunile sale. Dar in loc ca guvernul nostru sa ne trateze mai bine, sa ne atraga de partea sa, ne trateaza din ce in mai rau", spune Mahmoud.

Marturiile unui luptator din Statul Islamic: Indoctrinarea, antrenamentele si violul, ca dar de la Dumnezeu

Ca un exemplu in acest sens el vorbeste despre comportamentul politiei din Ramadi, capitala provinciei Anbar, unde majoritatea este sunnita. Acolo, ISIL a lansat aproape simultan sapte atacuri sinucigase cu bomba. Situatia din interiorul enclavei controlate de guvern este disperata, cu lipsa de alimente, combustibil si energie electrica. Camioanele care aduc alimente trebuie sa treaca de barierele jihadistilor. Preturile la hrana au crescut brusc, iar in orase precum Al Qaim si Al Baghdadi, Mahmoud spune ca "oamenii au ajuns sa manance furaje".

Scolile sunt inchise pentru elevi, pentru ca sunt pline de refugiati. Dar, in mijlocul acestei crize, Mahmoud spune ca politistii locali sunt mai corupti ca oricand, atunci cand vine vorba de sunniti. Barbatul povesteste ca politia aresteaza si tortureaza sunniti, pe care refuza sa ii elibereze pana cand familiile lor nu aduc spaga. Mahmoud spune ca stie un caz concret, cand familia unui sunnit a platit 5.000 de dolari pentru ca acesta sa fie eliberat de politie.

Pasionat de fotografie, educat, moderat politic si provenind dintr-o familie buna, Mahmoud ar fi un dusman natural pentru ISIL.

Vaticanul sustine folosirea fortei impotriva Statului Islamic

Familia sa a pierdut totul de cand provincia Anbar a fost cucerita de jihadisti. Tatal barbatului a ramas pana de curand in Ramadi, pentru ca a vrut sa piarda cele doua case pe care le detine. O a treia casa a familiei, detinuta in Fallujah, a fost preluata de jihadisti. ISIL trimite jihadistii din usa in usa. In cazul in care un proprietar a fugit, are zece zile la dispozitie sa revina sau i se confisca proprietatea.

Tortura si nedreptatile din inchisori

Oricat i-ar dispretui pe jihadisti, Mahmoud nu are incredere nici in guvernul de la Bagdad. O ruda a barbatului, Muad Mohammed Abed, care a fost un profesor si are o sotie si fiica, este in inchisoare din 2012 pentru crima, o crima pe care neaga vehement ca ar fi comis-o si spune ca singura dovada e o marturisire obtinuta prin tortura. Familia l-a fotografiat pe Muad dupa interogatoriu, cand era plin de vanatai si rani. E complicat acum sa fie eliberat - exista in instanta 1.500 de cazuri similare care trebuie judecate inainte de al sau. Barbatul asadar este tinut in temnita nevinovat, iar Mahmoud spune ca autoritatile de la Bagdad sunt responsabile.

Statul Islamic continua seria devastarilor: Imagini cu profanarea unei biserici stravechi

Mahmoud precizeaza ca, in 2012, el a investigat 12 de cazuri in care oamenii au fost torturati pana la moarte, inclusiv un farmacist care a fost arestat cand a refuzat sa furnizeze medicamente pentru politisti.

Familia lui Mahmoud a fugit acum la Kurdistan. Barbatul se teme ca sunnitii irakieni vor fi macinati in lupta dintre ISIL si guvern. Daca totusi comunitatea sunnita va ajuta la infrangerea teroristilor, Mahmoud se teme ca "vom ajunge precum crestinii fortati sa-si paraseasca tara".

George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
Alin Nica vrea un nou mandat pentru şefia CJ Timiș, din partea Alianţei Dreapta Unită, după ce a plecat din PNL. „PSD doreşte să ţină România în sărăcie”
Alin Nica vrea un nou mandat pentru şefia CJ Timiș, din partea Alianţei Dreapta Unită, după ce a plecat din PNL. „PSD doreşte să ţină România în sărăcie”
Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, şi-a lansat, sâmbătă, candidatura pentru un nou mandat la şefia administraţiei judeţene, susţinut de Forţa Dreptei Timiş, care face...
#ISIL tortura sunniti, #ISIL Irak tortura, #marturie ISIL , #Statul Islamic