CE, sesizata in legatura cu discriminarea lingvistica in Belgia

Miercuri, 09 Iulie 2008, ora 09:59
1070 citiri
CE, sesizata in legatura cu discriminarea lingvistica in Belgia

Singurul deputat francofon din Parlamentul regional al Flandrei a depus plangere la Comisia Europeana impotriva a doua comune din apropiere de Bruxelles, care acorda terenuri si locuinte sociale numai vorbitorilor de olandeza, a anuntat marti partidul sau, citat de AFP.

Autoritatile locale din Zaventem, comuna situata in suburbia flamanda a capitalei belgiene, au generat un val de nemultumire in randul francofonilor, conditionand vanzarea a 60 de terenuri pentru constructii de cunostintele de limba olandeza ale cumparatorului sau de angajamentul sau pentru a invata limba.

La randul sau, Vilvorde, un alt oras flamand de la periferia Bruxelles-ul, insa majoritar francofon, a rezervat 15 locuinte sociale pe care le va vinde in curand exclusiv vorbitorilor de olandeza.

"In mod clar, obiectivul este sa excluda candidatii francofoni care vor sa achizitioneze terenuri si locuinte sociale. Aceste reglementari incalca mai multe dispozitii din dreptul european", potrivit unui comunicat al Frontului Democratic al Francofonilor (FDF), formatiunea singurului francofon ales in Parlamentul flamand, Christian Van Eyken.

Numerosi parlamentari flamanzi au justificat aceste masuri prin dorinta de a "integra" persoane de diferite nationalitati care obtin locuinte sociale si prin necesitatea de proteja "caracterul olandez" al periferiei Bruxelles-ului, situata in Flandra, in conditiile sosirii a numerosi francofoni, pe fondul disputei lingvistice dintre cele doua comunitati nationale.

Totusi, impunerea cunostintelor de limba olandeza nu a fost aprobata in unanimitate marti in Parlamentul flamand. "Mi-e teama ca va crea o imagine proasta Flandrei si ca nu va fi eficient pe teren", a explicat un deputat liberal, Sven Gatz, care avertizeaza ca o astfel de reglementare ar putea exacerba raporturile tensionate deja dintre cele doua comunitati lingvistice belgiene.

"Impunerea unei examinari lingvistice pentru a obtine drepturi precum o locuinta inseamna sa mergi prea departe", a adaugat si colegul sau ecologist, Vera Dua.

Chiar si Marino Keulen, ministrul flamand pentru afaceri interne, aflat la originea "codului locuintelor", care prevedea incitarea locatorilor din locuintele sociale sa invete olandeza - fara a impune insa o examinare - a declarat ca nu a "gasit bazele legale care justifica o reglementare ca cea din Vilvorde". Keulen nu a mers, insa, pana la a cere autoritatilor din Vilvorde sa modifice textul controversat.

Comisia Europeana a fost sesizata deja in legatura cu vanzarea terenurilor din Zaventem, care dateaza din 2006, dar asteapta avizul Curtii Constitutionale belgiene inainte de a lua o decizie. CE urmeaza sa se pronunte in dosarul Vilvorde.

TikTok închide programul prin care îi plătea pe utilizatori. Prezintă "riscuri grave la adresa sănătăţii mentale"
TikTok închide programul prin care îi plătea pe utilizatori. Prezintă "riscuri grave la adresa sănătăţii mentale"
TikTok suspendă programul de recompense al TikTok Lite, din cauza preocupărilor UE TikTok va suspenda în mod voluntar programul de recompensă al noii aplicaţii TikTok Lite, în timp ce...
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
#limba, #Comisia Europeana, #invata, #Olanda, #sesiza, #francofoni , #stiri externe