Chirtoaca: Daca ar fi fost o campanie corecta, PCRM nu ar fi luat mai mult de 25%

Joi, 30 Iulie 2009, ora 18:05
525 citiri
Chirtoaca: Daca ar fi fost o campanie corecta, PCRM nu ar fi luat mai mult de 25%
Foto: Antena3

Vicepresedintele Partidului Liberal Dorin Chirtoaca a declarat joi, la Chisinau, ca daca ar fi existat un presa libera in Republica Moldova si oamenii ar fi fost informati corespunzator, Partidul Comunist al lui Voronin nu ar fi obtinut nici macar 25%.

El a precizat, insa, ca acum va urma o guvernare democratica a celor patru partide si ca lucrurile o vor lua incet incet pe fagasul cel bun.

"Aceasta campanie nu poate fi considerata libera si corecta. Au fost foarte multe incalcari. In ciuda acestor incalcari, opozitia a reusit sa castige algerile in Republica Moldova. PCRM a pierdut alegerile, desi a implicat politia, biserica si mass-media publica. Tinerii au fost impiedicati sa voteze, cand nu li s-a permis sa vina la Chisinau si au fost intimidati. Comunisti au incercat sa interzica propriilor cetateni sa voteze.

Daca ar fi fost o campanie electorala corecta, PCRM nu ar fi acumulat mai mult de 25% - 30% dintre voturile alegatorilor. Astfel de exemple sunt multiple, unde oamenii au acces la informatie si unde PL a acumulat mai multe voturi decat Partidul Comunistilor", a declarat Chirtoaca intr-o conferinta de presa.

El a asigurat ca ceea ce urmeaza acum este o guvernare democratica, acea guvernare pe care cetatenii o vor inca de acum 20 de ani.

"Urmeaza sa avem o guvernare democratica a celor patru partide. Ne dorim o presa o libera, o justitie independenta, asigurarea unei economii concurentiale. (...) Optam pentru normalizarea relatiilor cu statele vecine, cu Ucraina, cu Romania, cu Rusia.

Ne propunem relansarea relatiilor cu Uniunea Europeana si investigarea obiectiva a evenimentelor din 7 aprilie. Alegatorii PL isi doresc revenirea la democratie si integrarea europeana. In 2009 suntem aproape de a realiza aceste schimbari, pe care ni le-am propus acum 20 de ani", a mai spus liderul PL.

Rezultatele finale vor fi anuntate vineri

Rezultatele finale ale scrutinului din 29 iulie vor fi anuntate vineri, 31 iulie, informeaza Info-Prim Neo.

Dupa procesarea a 98,3% din buletine de vot, joi, la ora 10:00, PCRM ramane in topul preferintelor alegatorilor cu 45,1% din sufragii. Urmeaza PLDM - cu 16,4% din voturi, PL - 14,4%, PD - 12,6% si AMN - 7,4%.

PSD si PPCD au acumulat cate 1,9% din voturi, iar Partidul Ecologist "Alianta Verde" - 0,4%.

Transformate voturile in mandate, PCRM ar avea 48 de deputati in legislativ, PLDM - 17, PL - 15, PDM - 13 si AMN - 8.

Nu au fost inca prelucrate in totalitate rezultatele sectiilor de votare de peste hotare, cele din Dubasari si Straseni. Sectiile de votare de peste hotare urmeaza sa prezinte rezultatele alegerilor la CEC in 48 de ore de la incheierea procedurii de vot.

George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
Alin Nica vrea un nou mandat pentru şefia CJ Timiș, din partea Alianţei Dreapta Unită, după ce a plecat din PNL. „PSD doreşte să ţină România în sărăcie”
Alin Nica vrea un nou mandat pentru şefia CJ Timiș, din partea Alianţei Dreapta Unită, după ce a plecat din PNL. „PSD doreşte să ţină România în sărăcie”
Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, şi-a lansat, sâmbătă, candidatura pentru un nou mandat la şefia administraţiei judeţene, susţinut de Forţa Dreptei Timiş, care face...
#Dorin Chirtoaca PL, #alegeri Republica Moldova, #alegeri 2009 Moldova, #alegeri in Moldova, #rezultate alegeri Moldova , #stiri externe