Combaterea coruptiei si crimei organizate din Bulgaria, un fiasco total

Miercuri, 23 Iulie 2008, ora 10:53
1513 citiri
Combaterea coruptiei si crimei organizate din Bulgaria, un fiasco total

Procurorul general al Bulgariei, Boris Velcev, a recunoscut marti ca eforturile autoritatilor de la Sofia de a combate crima organizata si coruptia au fost un fiasco total.

Cu o zi inainte de publicarea oficiala a raportului de monitorizare a Comisiei Europene despre care se spune ca va fi extrem de critic, Velcev a declarat ca dupa parerea sa ar trebui creata o noua institutie care sa se ocupe de aceste probleme, informeaza Sofia News Agency.

"Unul dintre motivele acestui esec este faptul ca am incercat sa combatem problemele de crima organizata cu resursele birourilor procurorilor si ale Ministerului de Interne", a spus procurorul general, adaugand ca acestea nu au fost suficiente.

Toate resursele statului trebuie folosite in efortul de combatere a coruptiei si crimei organizate, a spus el, recomandare pe care o face si CE.

"Este evident ca, daca vrem sa reusim, trebuie sa cream o noua institutie, cu experti din toate domeniile, nu numai de la Interne si Procuratura. Aceasta trebuie sa fie subordonata procurorului general si sa lucreze in secret total, inclusiv fata de presa, pentru a evita scurgerile de informatiIi, a explicat Velcev.

Acesta considera ca oficiali din Ministerul de Interne, Procuratura, Agentia Nationala pentru Securitatea Statului, Administratia Vamilor si alte institutii trebuie sa coopereze pentru a gasi cea mai buna formula pentru noua structura.

El a spus ca detaliile privind noua institutie ar putea fi clarificate pe parcursul verii, iar proiectul sa fie lansat in toamna.

"Din pacate, modul cum am lucrat pana acum, structurile pe care le-am folosit si relatiile dintre ele, dar si toata publicitatea nu au dus deloc la rezultate bune. Se pare ca avem nevoie de o abordare diferita, iar acest lucru este mentionat explicit in raportul Comisiei Europene", a spus Velcev.

Comisia Europeana va publica miercuri cate un raport referitor la progresele din justitie realizate de Romania si Bulgaria, iar din informatiile de pana in acest moment, evaluarile Comisiei la adresa Romaniei au un ton mult mai putin sever decat cele referitoare la Bulgaria.

Mai mult, Bruxelles-ul publica simultan, numai pentru Bulgaria, pentru prima oara, si un raport privind gestionarea fondurilor UE, ceea ce demonstreaza clar ca executivul european are in vedere sanctiuni financiare impotriva acestei tari, una dintre cele mai sarace din UE.

O cubaneză a obținut cel mai bun rezultat al României la Campionatul European
O cubaneză a obținut cel mai bun rezultat al României la Campionatul European
Sportiva română de origine cubaneză Amanda Zuaznabar-Torres s-a clasat pe locul 7 la cat. 63 kg, vineri, la Campionatele Europene de judo de la Zagreb (Croaţia). Amanda Zuaznabar-Torres a...
Veste mare pentru cei mai săraci români. Care va fi salariul minim net din 2025
Veste mare pentru cei mai săraci români. Care va fi salariul minim net din 2025
Mai mulți bani pentru cei mai săraci dintre români, din 2025. De la 1 ianuarie anul viitor, niciun român nu va încasa un venit mai mic de 500 de euro net („în mână"), adică 2.500 de lei,...
#Comisia Europeana, #Romania, #Bulgaria, #fiasco, #total, #raport, #coruptie, #crima organizata , #stiri externe