Georgia acuza Rusia ca are o atitudine "demna de Razboiul Rece"

Miercuri, 09 Aprilie 2008, ora 12:22
1184 citiri
Georgia acuza Rusia ca are o atitudine "demna de Razboiul Rece"

Ministrul georgian de externe, David Bakradze, a cerut Moscovei sa renunte la "stilul care dateaza din Razboiul Rece" in ceea ce priveste relatiile cu Tbilisi, relateaza NewsIn.

"Din nefericire, Rusia are o abordare demna de Razboiul Rece. Unii de la Kremlin cred ca ce este bun pentru Georgia este rau pentru Rusia", a declarat Bakradze. "Daca aceasta abordare prevaleaza in Rusia, va fi dificil sa ne asteptam la progrese in relatiile bilaterale", a subliniat ministrul.

El a mai spus ca, in pofida opozitiei Rusiei, Georgia are "toate sansele" sa devina candidat oficial la aderarea la NATO in decembrie.

La summit-ul NATO de la Bucuresti, Georgia si Ucraina, republici foste sovietice, nu au reusit sa obtina Planul de actiune pentru aderare - MAP, pasul decisiv spre integrarea in Alianta, dar liderii din NATO au promis ca, pana la urma, Tbilisi si Kiev vor adera.

Bakradze a promis ca alegerile legislative din mai vor disipa temerile legate de progresele democratice ale Georgiei. Imaginea acestei tinere democratii a fost lezata anul trecut de violentele dintre fortele de ordine si opozitie, care au dus la starea de urgenta si convocarea prezidentialelor anticipate, castigate de Saakasvili.

"Promitem alegeri parlamentare libere, corecte si pluraliste", a incheiat ministrul.

De la sosirea la putere a presedintelui prooccidental Mihail Saakasvili, relatiile ruso-georgiene s-au deteriorat. Rusia a restabilit totusi, in martie, legaturile aeriene cu Georgia, prima etapa spre o detensionare, dupa 18 luni de blocada.

Ministrul rus al Apărării susține că nu e în interesul țării să atace state NATO. Rusia şi China continuă cooperarea militară
Ministrul rus al Apărării susține că nu e în interesul țării să atace state NATO. Rusia şi China continuă cooperarea militară
Trupele NATO au creat ameninţări suplimentare pentru Rusia prin apropierea lor de frontierele ruse, dar Moscova nu are interesul militar sau geopolitic de a ataca state NATO, a declarat vineri...
Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
În noua eră a rivalității între marile puteri, Africa este unul dintre locurile în care Statele Unite pierd. Rusia câștigă rapid teren în Niger, iar consecințele acestui fapt s-ar putea...
#Georgia, #Rusia, #Razboi Rece, #MAp, #NATO , #stiri externe