Grevele ameninta sa paralizeze Europa

Duminica, 28 Februarie 2010, ora 22:18
5134 citiri
Grevele ameninta sa paralizeze Europa

Un val de neliniste s-a abatut asupra Europei din cauza incercarilor guvernelor si companiilor private de a impune masuri de austeritate, a reduce din salarii si a salva unele natiuni din faliment.

Numeroase proteste au avut loc in ultimele zile in Grecia, Spania, Germania si Franta, insa se pare ca acesta e doar inceputul unor revolte publice de o amploare nemaintalnita pe continentul european de la fervoarea revolutionara din 1968, informeaza The Independent.

O uriasa greva a avut loc marti seara in Spania, protestele din Grecia ar putea paraliza aceasta tara, controlorii de trafic francezi au intrat si ei in greva, la fel si pilotii Lufthansa, iar acesta este doar inceputul celei mai mari demonstratii publice care a avut loc in Europa.

Din cauza cresterii somajului si a politicilor de austeritate, muncitorii din Europa au devenit in ultima perioada tot mai nelinistiti.

Producatorul auto Fiat a anuntat, in aceasta saptamana, ca va inchide pentru doua saptamani sase fabrici italiene, in urma "colpasului cererii" de automobile noi. 30.000 de muncitori vor fi afectati, cam jumatate din angajatii companiei.

Guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King, si-a exprimat ingrijorarea ca redresarea economiei din Europa este blocata, afirmand ca va avea repercusiuni sumbre pentru economia britanica.

Grecia

De departe, cele mai mari probleme sunt in Grecia, tara ce s-a confruntat cu proteste zgomotoase. Sindicatele nu sunt de acord cu masurile de austeritate anuntate de guvernul socialist pentru scoaterea statului din faliment. Planul de redresare economica anuntat in urma cu o saptamana de premierul grec George Papandreou a fost salutat de Comisia Europeana, dar nu si de sindicatele apropiate de comunisti.

Astfel, Grecia a fost paralizata saptamana aceasta de o greva nationala la apelul sindicatelor, ce a mobilizat zeci de mii de persoane care au protestat fata de masurile de austeritate decise de guvern pentru a se face fata crizei financiare.

Grecia va fi paralizata de o greva generala nationala

Din cauza protestelor, transporturile aeriene si maritime au fost blocate. Greva a dus la inchiderea de scoli, administratii si tribunale, precum si a unor muzee si situri arheologice, in timp ce bancile, spitalele si societatile din sectorul public au functionat greu. Tara a fost privata si de posturile de radio si televiziune din cauza alinierii lor la sindicatul jurnalistilor. Ziarele nu au iesit pe piata joi.

John Monks, secretarul general al Confederatiei Sindicale Europene, a spus ca sindicatele de pe intreg teritoriul UE au fost nevoite sa protesteze din cauza planurilor de austeritate impuse de guverne si care au fost considerate inacceptabile.

Grecia a promis Uniunii Europene ca isi va reduce deficitul bugetar de la 12,7%, in 2009, pana sub nivelul de 3% impus de UE, in urmatorii doi ani. Pentru a indeplini cerinta europenilor, guvernul de la Atena a anuntat, insa, reduceri majore de cheltuieli.

O provocare mult mai mare pentru aceasta tara este gasirea a 25 de miliarde de euro pana in luna mai, bani necesari pentru a achita obligatiunile scadente, titlurile de stat pe termen scurt si dobanzile. Se pare ca Uniunea Europeana ar putea sa ofere un ajutor financiar Greciei.

De asemenea, o zi dificila pentru premierul George Papandreou va fi 16 martie cand va avea loc o prima evaluare a implementarii programului de economii bugetare de catre Grecia.

Spania

Si Spania, tara ce face parte din grupul numit de economisti PIIGS (grup ce cuprinde tari puternic indatorate din gare mai fac parte Portugalia, Italia, Irlanda si Grecia), se confrunta cu numeroase proteste fata de incercarile guvernului Zapatero de a aduce economia tarii pe drumul cel bun.

Multi economisti se tem ca recesiunea din Spania va avea efecte negative mult mai mari decat in Grecia. Zilele trecute in Spania a avut o loc o greva de proportii.

Proteste in Spania fata de modificarea varstei de pensionare

Mii de persoane au iesit in strada, nemultumite de propunerea guvernului de a modifica varsta legala de pensionare de la 65 la 67 de ani. Protestele au avut loc in mai multe orase importante din tara.

Este pentru prima data dupa sosirea sa la putere, in urma cu sase ani, cand seful guvernului socialist Jose Luis Rodriguez Zapatero se confrunta cu o mobilizare generala a sindicatelor.

Se pare ca Spania isi va reveni foarte greu din aceasta criza, chiar mai greu decat Grecia. Aceasta tara se afla in continuare in recesiune si se confrunta cu o rata foarte mare a somajului in randul tinerilor.

Madridul a anuntat un plan de austeritate de 50 de miliarde de euro pe trei ani, care vizeaza sa aduca deficitul public la 3% din PIB in 2013 (fata de 11,4% in 2009), sub presiunea Bruxelles-ului si a pietelor care speculeaza o posibila extindere in Spania a crizei elene.

Franta

Grevele lucratorilor din rafinariile de petrol si al controlorilor de trafic aerian risca sa genereze haos in traficul din tara. Desi sursa nemultumirilor nu este o consecinta directa a crizei economice - economia franceza isi revine din criza mai rapid decat economiile vecine - somajul ramane crescut (10%, cu 450.000 de slujbe pierdute in 2009).

Compania petroliera franceza Total a anuntat ca doreste sa isi inchida rafinaria de la Dunkirk. Greva sindicatelor de la Total s-a raspandit in aceasta saptamana si in randul altor lucratori din domeniu.

Pentru a evita ca Franta sa ramana fara petrol la pompe pana la sfarsitul saptamanii viitoare, presedintele Nicholas Sarkozy l-a chemat pe presedintele Total si i-a cerut, primind garantii, ca nu vor mai exista inchideri ale rafinariilor si reduceri de personal in urmatorii 5 ani.

Intre timp, liniile aeriene interne si externe franceze au fost grav afectate in conditiile in care controlorii de trafic aerian au intrat in greva, pentru a protesta fata de planurile de fuzionare a agentiei de control al traficului, DGAC, cu cele din Germania, Benelux si Elvetia. Sindicalistii se tem ca proiectul va duce la desfiintarea mai multor locuri de munca.

Aeroporturile din Paris, blocate marti de greva controlorilor de trafic

Jumatate din cursele de pe Orly si una din patru de pe Charles de Gaulle au fost anulate. Masurile au privit numai zborurile interne.

Germania

O greva cu potentiale consecinte devastatoare a celor 4.500 de piloti de la Lufthansa a fost anulata in ultimul moment, dupa ce sindicatul pilotilor a fost de acord sa reia negocierile legate de salarii cu compania.

Confruntata cu o datorie record de 100 de miliarde de euro, cu exporturi in scadere si cu perspectiva de a trebui sa imprumute parteneri din UE care se afla in stare de faliment, coalitia cancelarului Angela Merkel se straduieste sa gaseasca remedii capabile sa obtina sprijin electoral.

Pilotii Lufthansa incep cea mai mare greva din istoria aviatiei

Angajatii Lufthansa au suspendat greva pana pe 8 martie

Multi s-au plans de faptul ca un plan de salvare a Greciei va pune Germania in dificultate. Oficiali din Guvernul Germaniei au anuntat ca se pregatesc sa sprijine financiar Grecia, pentru a preveni iesirea de sub control a crizei din aceasta tara.

"Germanii sunt suparati pentru ca trebuie sa ajutam Grecia", a declarat deputatul german Elmar Brok.

Analistii se asteapta ca Germania sa fie prima care va sprijini financiar Grecia, inainte ca aceasta criza sa se extinda si la Portugalia si Spania.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#greve Europa, #greve paralizeaza Europa, #greva Grecia Spania Franta , #stiri externe