Kadima, Likud si laburistii ar putea guverna impreuna

Vineri, 13 Februarie 2009, ora 15:35
886 citiri
Kadima, Likud si laburistii ar putea guverna impreuna

Cele doua partide politice rivale din Israel ar putea forma un guvern de uniune nationala, dupa ce Kadima, condus de ministrul de externe Tzipi Livni, a invins la diferenta de doar un mandat partidul de centru Likud al lui Benjamin Netanyahu.

Potrivit unor surse politice citate de Reuters, un asemenea acord de coalitie ar putea rezolva impasul la care au condus alegerile legislative de marti, dar oricum va incetini eforturile presedintelui american Barack Obama de a negocia o solutie constand in doua state pentru a pune capat conflictului israeliano-palestinian, informeaza NewsIn.

Rezultatele alegerilor, anuntate oficial joi, dupa numararea voturilor soldatilor si detinutilor din inchisori, nu au schimbat raportul de forte: Kadima a obtinut 28 de mandate in Parlament, iar Likud 27. Restul mandatelor sunt distribuite intre zece partide mai mici, inclusiv Partidul Muncii (stanga) condus de ministrul apararii Ehud Barak. Altadata cel mai important partid de pe scena politica israeliana, Partidul Muncii a avut cel mai slab scor din istorie, obtinand doar 13 locuri in Parlament.

Cu rezultate atat de stranse, si Livni si Netanyahu revendica functia de premier, dar presedintele Shimon Peres va numi pe cineva numai dupa ce se va consulta cu liderii partidelor politice, saptamana viitoare. El are la dispozitie exact o saptamana de la publicarea rezultatelor finale in Monitorul Oficial, ceea ce se va intanmpla in 18 februarie.

In noaptea alegerilor, Livni i-a cerut lui Netanyahu sa i se alature intr-un guvern de uniune nationala condus de ea, oferta pe care i-o facuse si anul trecut, inainte de opta pentru alegeri anticipate. Netanyahu a replicat ca functia de premier trebuie sa ii revina lui.

Cotidianul de mare tiraj Maariv afirma ca sunt in curs discutii de culise pentru formarea unei coalitii intre Kadima, Likud si laburisti. Impreuna, aceste partide ar avea 68 de locuri in Parlament. Un posibil rezultat al coalitiei acestor trei partide mari laice, ar fi o posibila reforma electorala care sa contracareze ascensiunea grupurilor mici si religioase.

Tabara lui Livni nu a comentat informatia. Likud a dezmintit-o, dar a confirmat ca ar fi interesat sa coopteze Kadima intr-o coalitie condusa de Netanyahu. "Situatia este foarte clara din punct de vedere al faptelor, numai Netanyahu poate forma o coalitie majoritara", a spus un membru al Likud.

Actualul vicepremier Haim Ramon, un apropiat al lui Livni, a declarat postului de radio al armatei: "Nu ne vom alatura unui guvern din care face parte extrema-dreapta". El a adaugat ca Livni ar trebui sa conduca o eventuala coalitie, pentru ca partidul ei a avut cele mai multe voturi.

Si membrii Likud, si cei ai Partidului Muncii sunt de acord ca o coalitie ar putea include partidul de extrema-dreapta a lui Avigdor Lieberman, fost colaborator al lui Netanyahu, care a refuzat sa elimine orice optiune. Lieberman, aflat pe locul al treilea, este potential arbitru.

Stas Mesezhnikov, deputat din partidul Israel Beiteinu al lui Lieberman, a declarat pentru postul national de radio ca "cea mai sigura reteta pentru o coalitie stabila" este o coalitie Kadima-Likud, dar nu a spus cine ar trebui sa o conduca.

Daca Peres l-ar numi premier pe Netanyahu, cu argumentul ca are cele mai bune sanse sa formeze o coalitie, ar fi pentru prima oara in istoria de 60 de ani a Israelului cand seful partidului cu cele mai multe voturi nu este insarcinat sa formeze guvernul.

Peres le poate cere, de asemenea, celor doua partide sa gaseasca o modalitate de a guverna impreuna. In 1984, cele mai mari partide din Israel au facut acest lucru. peres, pe atunci lider al partidului Muncii, a impartit functia de premier cu liderul partidului Likud Yitzhak Shamir: Peres a fost premier doi ani, iar Shamir ceilalti doi ani.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Benjamin Netanyahu Israel, #Kadima Likud si, #Shamir partidul muncii , #stiri externe